e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μισθωτών

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μισθωτών

Ιούνιος 20, 2021 - 08:30
0 σχόλια

Στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως υπηρεσιών πληροφόρησης του Δικτύου Πληροφόρησης  και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων,δημοσιεύαται κείμενο πληροφόρησης με τίτλο  " e-ΕΦΚΑ : Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μισθωτών ".  Στο κείμενο περιγράφονται οι ηλεκτρονικές διαδικασίες με τις οποίες μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν σημαντικά έγγραφα και να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με  τον φορέα χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία.

Συντάκτης:
Μαριάννα Κοτανίδου

Εισαγωγή

Ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) είναι πλέον ο βασικός ασφαλιστικός φορέας της χώρας και προέκυψε από τη συνένωση των φορέων που υπήρχαν μέχρι το 2017 (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.), με στόχο την επιτάχυνση και την απλούστευση των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο. Η δημιουργία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποτελούσε αναγκαιότητα πολύ πριν από την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω Covid-19, προκειμένου να αποφευχθούν η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία· σίγουρα όμως έγινε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια χιλιάδων πολιτών όταν ανεστάλη η διά ζώσης λειτουργία των σχετικών υπηρεσιών.
Σήμερα η πλειοψηφία των διαδικασιών που σχετίζονται με ασφαλιστικά θέματα διεκπεραιώνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία των πολιτών στα κατά τόπους υποκαταστήματα, με χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.efka. gov. gr.

Το περιβάλλον της πλατφόρμας είναι φιλικό προς το χρήστη και σχετικά απλό, ώστε να είναι διαχειρίσιμο από τους περισσότερους πολίτες, ακόμη και κι αν το επίπεδο των ψηφιακών τους δεξιοτήτων είναι χαμηλό. Οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αφορούν μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, εργοδότες, αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Στη συνέχεια του παρόντος πληροφοριακού κειμένου συνοψίζονται οι πλέον χρησιμοποιούμενες συναλλαγές των μισθωτών με τον ΕΦΚΑ, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συναλλασσόμενου κοινού, καθώς και τα βήματα έκδοσης των αντίστοιχων εγγράφων.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για μισθωτούς

Για όλες τις παρακάτω υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ απαιτείται αρχικά είσοδος στην ιστοσελίδα www. efka.gov.gr, επιλογή της επιθυμητής υπηρεσίας από τη λίστα που εμφανίζεται κάτω από το πεδίο «Μισθωτοί» και είσοδος στην υπηρεσία με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet του ασφαλισμένου (ο πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί αναλυτικά για όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται από τον e-ΕΦΚΑ επιλέγοντας «Μενού» και στη συνέχεια «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων»). Μετά την εισαγωγή των κωδικών taxisnet, το σύστημα μας ενημερώνει ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία αυθεντικοποίησης του χρήστη, ώστε να αντληθούν αυτόματα τα προσωπικά μας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η αυθεντικοποίηση του χρήστη ολοκληρώνεται με την επιλογή του πεδίου «Αποστολή». Στο επόμενο βήμα ο ασφαλισμένος βλέπει προσυμπληρωμένο τον ΑΦΜ, ζητείται η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και επιλογή του πεδίου «Είσοδος».

Βεβαίωση προϋπηρεσίας

Η βεβαίωση προϋπηρεσίας που εκδίδεται ηλεκτρονικά από τον e-ΕΦΚΑ (για όλους τους μισθωτούς που έχουν χρόνια ασφάλισης από το 2002 και μετά) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Η βεβαίωση αυτή έχει αντικαταστήσει την προηγούμενη ¨Βεβαίωση ΑΣΕΠ¨ και αποτελεί ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε όλες τις προκηρύξεις θέσεων εργασίας του ΑΣΕΠ, προκειμένου να αποδείξει ο υποψήφιος την εργασιακή του εμπειρία και να μοριοδοτηθεί.
Αφού έχει ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ο ασφαλισμένος επιλέγει το πεδίο «Πατήστε εδώ για την εμφάνιση της βεβαίωσης» και έχει μπροστά του τη βεβαίωση προϋπηρεσίας με δυνατότητα εκτύπωσης ή/και αποθήκευσης.
Συνοπτικά τα βήματα:
1. www. efka.gov.gr
2. Βεβαίωση προϋπηρεσίας
3. Είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς taxisnet
4. «Αποστολή»
5. Συμπλήρωση ΑΜΚΑ και «Είσοδος»
6. «Πατήστε εδώ για την εμφάνιση της βεβαίωσης»
7. Εκτύπωση/Αποθήκευση

Ατομικός λογαριασμός ασφάλισης

Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας κάθε ασφαλισμένος μπορεί να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του ασφαλιστικού του ιστορικού (από το 2002 και μετά), με αναφορά σε μέρες εργασίας, εργοδότες, κλάδους ασφάλισης και αποδοχές. Ο ατομικός λογαριασμός ασφάλισης δεν περιλαμβάνει στοιχεία τελευταίου διμήνου, εκδίδεται μόνο για ενημέρωση των πολιτών και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση (γι’ αυτό και δεν εμφανίζονται σφραγίδα και υπογραφή).
Αφού έχει ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία αυθεντικοποίησης, ο ασφαλισμένος επιλέγει το πεδίο «Πατήστε εδώ για την εμφάνιση του λογαριασμού σας», συμπληρώνει το χρονικό διάστημα (μήνα και έτος) που τον ενδιαφέρει, επιλέγει «Έκδοση λογαριασμού» και έχει μπροστά του τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης με δυνατότητα εκτύπωσης ή/και αποθήκευσης.

Συνοπτικά τα βήματα:
1. www .efka.gov.gr
2. Ατομικός λογαριασμός ασφάλισης
3. Είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς taxisnet
4. «Αποστολή»
5. Συμπλήρωση ΑΜΚΑ και «Είσοδος»
6. «Πατήστε εδώ για την εμφάνιση του λογαριασμού σας»
7. Εκτύπωση/Αποθήκευση

Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας

Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας είναι απαραίτητο σε συναλλαγές όπως συμβάσεις δανείων άνω των 6.000 ευρώ, μεταβίβαση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ακινήτων, είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων ποσού άνω των 3.000 ευρώ κ.ά. Η χορήγησή του γίνεται άμεσα μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας που περιγράφεται παρακάτω, εφόσον ο αιτών πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το φορέα. Σε διαφορετική περίπτωση, το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί αμέσως μετά την εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών. Η χρονική ισχύς αναγράφεται στο έγγραφο και είναι 6 μήνες αν δεν υπάρχουν οφειλές, αλλά 2 μήνες αν υπάρχουν ρυθμισμένες οφειλές που τηρούνται.

Αφού έχει ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία αυθεντικοποίησης, από το μενού επιλογών που εμφανίζεται στο αριστερό τμήμα της σελίδας ο χρήστης μπορεί να επιλέξει «Νέα αίτηση» για αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας ή να δει τις αιτήσεις που έχει υποβάλει τις τελευταίες δύο μέρες. Με την επιλογή νέας αίτησης εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του αιτούντος και πρέπει να επιλέξει μία μόνο αιτία χορήγησης της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη λίστα που εμφανίζεται παρακάτω (κατά συνέπεια, ο πολίτης που χρειάζεται να κάνει περισσότερες συναλλαγές θα πρέπει να εκδίδει και τα ισάριθμα πιστοποιητικά). Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιλογή είδους ασφαλιστικής ενημερότητας από το τελευταίο πεδίο, όπου δίνεται η δυνατότητα έκδοσης «Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας» ή «Καταχώρησης Υπεύθυνης Δήλωσης Εξαίρεσης» (σε περίπτωση που ο πολίτης με τον συγκεκριμένο ΑΦΜ δεν είναι υπόχρεος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ). Με την «Υποβολή» το αίτημα υποβάλλεται προς επεξεργασία και ο χρήστης παραπέμπεται στην έκδοση του αποδεικτικού.

Συνοπτικά τα βήματα:
1. www. efka.gov.gr
2. Ατομικός λογαριασμός ασφάλισης
3. Είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς taxisnet
4. «Αποστολή»
5. Συμπλήρωση ΑΜΚΑ και «Είσοδος»
6. «Νέα αίτηση»
7. Αιτία χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας (μία μόνο επιλογή)
8. Είδος ασφαλιστικής ενημερότητας
9. Υποβολή

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους

Ασφαλιστική ικανότητα είναι η δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (σε παρόχους υγείας, φάρμακα, γιατρούς ΕΟΠΥΥ κ.λπ.). Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής απογραφής του έμμεσου μέλους/των έμμεσων μελών (σύζυγος και τέκνα) και η σύνδεσή του με τον άμεσα ασφαλισμένο, ώστε να δοθεί και στο έμμεσο μέλος ασφαλιστική ικανότητα.
Αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυθεντικοποίησης, ο χρήστης πληροφορείται ότι προχωρώντας στην ηλεκτρονική απογραφή ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα μέλη της οικογένειάς του σε παροχές υγείας χωρίς να απαιτείται καμιά παραπάνω διαδικασία. Επιλέγοντας από το αριστερό μενού «Απογραφή» εμφανίζονται τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου, ο οποίος προκειμένου να προχωρήσει παρακάτω πρέπει να αποδεχθεί την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 άρθρο 8, με την οποία δηλώνεται η ορθότητα των στοιχείων. Στη συνέχεια προχωρά στην καταχώρηση στοιχείων συζύγου (η ύπαρξη συζύγου είναι προαιρετική) και έμμεσων μελών (τα συγκεκριμένα στοιχεία συζύγου και τέκνων που πρέπει να δηλωθούν αναφέρονται αναλυτικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/el/choregese-asphalistikes-ikanotetas-emmesoy-me... apographe-sto-metroo-toy-e-ephka) και επιλέγει «Αποθήκευση» και «Υποβολή Αίτησης». Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ενημέρωση του αιτούντος για την επιτυχή υποβολή της αίτησης και τον συγκεκριμένο αριθμό με τον οποίο η αίτηση καταχωρίστηκε στο σύστημα.

Συνοπτικά τα βήματα:
1. www efka.gov.gr
2. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους
3. Είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς taxisnet
4. «Αποστολή»
5. Συμπλήρωση ΑΜΚΑ και «Είσοδος»
6. «Απογραφή»
7. Αποδοχή υπεύθυνης δήλωσης
8. Καταχώρηση στοιχείων συζύγου και τέκνων
9. «Αποθήκευση»
10. Υποβολή αίτησης

Αίτηση επιδόματος ασθενείας

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται στους άμεσα ασφαλισμένους που χρειάζεται να απουσιάσουν από την εργασία τους για περισσότερες από 3 μέρες λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας. Η αίτηση για το επίδομα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τον ασφαλισμένο εντός 8 μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας, την οποία βεβαιώνει ηλεκτρονικά ο θεράπων ιατρός.
Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία αυθεντικοποίησης, ο ασφαλισμένος βλέπει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του και έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει ή/και να επεξεργαστεί τα επιπλέον στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αίτηση (e-mail, κινητό/σταθερό τηλέφωνο, IBAN τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.), δηλώνοντας ότι είναι αληθή με την επιλογή «Επιβεβαίωση». Στο επόμενο βήμα εμφανίζονται όλες οι αιτήσεις για επίδομα ασθενείας που έχει ήδη υποβάλει ο ασφαλισμένος, επιλέγει «Νέα αίτηση επιδόματος» και ελέγχει εκ νέου τα προσωπικά του στοιχεία επιλέγοντας πάλι «Επιβεβαίωση». Στη συνέχεια, με την επιλογή «Προσθήκη Εργοδότη» έχει τη δυνατότητα να προσθέσει στην αίτηση έως 3 εργοδότες, εισάγοντας τον ΑΦΜ και επιλέγοντας «Αναζήτηση». Όταν ολοκληρώσει την προσθήκη των εργοδοτών, επιλέγει «Αποθήκευση» και «Επόμενο», ώστε να μεταβεί στο επόμενο στάδιο, όπου πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία της ιατρικής γνωμάτευσης. Εδώ ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει τον κωδικό
της γνωμάτευσης, ώστε τα στοιχεία της να αντληθούν ηλεκτρονικά, ή να καταχωρήσει ο ίδιος τα στοιχεία από τη χειρόγραφη γνωμάτευση του ιατρού και να την επισυνάψει ηλεκτρονικά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εμφάνιση μιας σύνοψης των στοιχείων της αίτησης, όπου ο ασφαλισμένος καλείται να δηλώσει ότι όλα τα στοιχεία είναι αληθή και επιλέγει «Υποβολή» και «Ολοκλήρωση».

Συνοπτικά τα βήματα:
1. www. efka.gov.gr
2. Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας
3. Είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς taxisnet
4. «Αποστολή»
5. Συμπλήρωση ΑΜΚΑ και «Είσοδος»
6. Καταχώρηση/Επεξεργασία προσωπικών στοιχείων
7. «Επιβεβαίωση»
8. «Νέα αίτηση επιδόματος»
9. «Επιβεβαίωση»
10. Προσθήκη ΑΦΜ εργοδότη
11. «Αναζήτηση»
12. «Αποθήκευση»

13. «Επόμενο»
14. Κωδικός γνωμάτευσης και «αναζήτηση» ή καταχώρηση στοιχείων χειρόγραφης γνωμάτευσης
και επισύναψή της με «επιλογή αρχείου»
15. Υπεύθυνη δήλωση
16. «Υποβολή»
17. «Ολοκλήρωση»

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας χορηγείται δωρεάν στους ασφαλισμένους οι οποίοι πρόκειται να επισκεφτούν χώρα της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Παρέχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τους ίδιους όρους και κόστος με τους ασφαλισμένους της εκάστοτε χώρας (σε κάποιες χώρες δωρεάν) και διευκολύνει την επιστροφή των ιατρικών εξόδων, εάν έχει ζητηθεί από τον ασφαλισμένο να τα προπληρώσει. Δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση και δεν καλύπτει περίθαλψη από ιδιώτη πάροχο υγείας. Για μια οικογένεια που ταξιδεύει πρέπει κάθε μέλος ξεχωριστά να έχει τη δική του κάρτα και η χρονική της διάρκεια ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

Μετά τη γνωστή διαδικασία αυθεντικοποίησης, ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση, το κινητό του και να επιλέξει «Συνέχεια». Με την επιλογή «Νέα αίτηση» εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα προσωπικά του στοιχεία, επιλέγει αν είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένος, δηλώνει λόγο έκδοσης της κάρτας και συμπληρώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του. Η αίτηση για την κάρτα ολοκληρώνεται με την επιλογή «Αποθήκευση» και «Υποβολή». Η κάρτα αποστέλλεται σε 5-10 εργάσιμες μέρες στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει ο δικαιούχος αλλά δίνεται και η δυνατότητα εκτύπωσης –αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης– του Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, το οποίο ουσιαστικά αντικαθιστά την κάρτα σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος την έχει χάσει ή ο φορέας δεν την έχει αποστείλει μέχρι την ημερομηνία αναχώρησης στο εξωτερικό.

Συνοπτικά τα βήματα:
1. www. efka.gov.gr
2. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας
3. Είσοδος στην υπηρεσία με κωδικούς taxisnet
4. «Αποστολή»
5. Συμπλήρωση ΑΜΚΑ και «Είσοδος»
6. Συμπλήρωση ηλεκτρονικής διεύθυνσης και κινητού
7. «Συνέχεια»
8. Νέα αίτηση
9. Επιλογή άμεσα/έμμεσα ασφαλισμένου, λόγου έκδοσης κάρτας και συμπλήρωση διεύθυνσης κατοικίας
10. «Αποθήκευση»
11. Υποβολή αίτησης
Η λίστα των ηλεκτρονικών συναλλαγών με τον e-ΕΦΚΑ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες, πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες (πληρωμή εξόδων κηδείας, υπηρεσίες Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας κ.ά.), παρέχοντας στους ασφαλισμένους άμεση, αξιόπιστη και χωρίς φυσική παρουσία διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

Πηγές

1.efka.gov.gr
2.gov.gr
3. eopyy.gov.gr
4. aade.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.