Οι οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το Πασχαλινό τραπέζι

Οι οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το Πασχαλινό τραπέζι

Απρίλιος 30, 2024 - 19:40
0 σχόλια

Eurokinissi

Το πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας και οφείλουμε τις μέρες που έρχονται, να είμαστε προσεκτικοί.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει για το Πάσχα:

- Αποφύγετε το «τσιμπολόγημα». Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι και απολαύστε το γεύμα σας μασώντας αργά για να διευκολύνετε την πέψη, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.

- Το πιάτο που θα σας χορτάσει χωρίς να σας φορτώσει με πολλές θερμίδες, είναι ψητό κρέας αρνί ή κατσίκι χωρίς πέτσα και λίπος, δίχως πολλές πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί.

- Συνοδεύστε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες, εφόσον δεν έχουν ανθυγιεινές και επεξεργασμένες σάλτσες.

- Προσθέστε στη σαλάτα και στο φαγητό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά- τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση- και σε φαινόλες που είναι ευεργετικές για την καρδιακή λειτουργία.

- Αποφύγετε το άσπρο ψωμί, που προσφέρει επιπλέον θερμίδες χωρίς όφελος. Προτιμήστε μέτρια κατανάλωση αρτοσκευασμάτων ολικής αλέσεως, σικάλεως ή παξιμάδια χαρουπιού.

- Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση των γιορτινών γλυκών όπως τα τσουρέκια, που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.

- Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα, είναι συνήθως υπερβολικά αλατισμένα. Ενισχύστε τη γεύση με μπαχαρικά και βότανα, όπως φρέσκια ρίγανη και θυμάρι. Μην συνοδεύετε με επεξεργασμένα τρόφιμα, για παράδειγμα έτοιμες σάλτσες που έχουν άφθονο αλάτι.

- Μην ανακατεύετε διαφορετικά ποτά όπως τσίπουρο, ρακί, κρασί και μπύρα. Δύο ποτά για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες είναι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ημερήσια βάση. Προτιμήστε το κόκκινο, κρασί που έχει αντιοξειδωτική δράση.

- Πίνετε άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ποτά χωρίς θερμίδες. Έτσι θα νιώσετε το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό με ανούσια συστατικά που μόνο βλαβερές συνέπειες έχουν για την υγεία, όπως ζάχαρη και συντηρητικά.

- Συνοπτικά δοκιμάστε με μέτρο από όλα, αλλά φάτε υγιεινά. Επιλέξτε άπαχο κρέας, σαλάτα με ελαιόλαδο και αποφύγετε τα γλυκά. Να τρώτε με υπομονή, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει.

Μην προτιμήσετε αλκοολούχα ποτά αλλά νερό και μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ που μπορεί να είναι φρούτα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά υπερφαγίας.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.