Σε επιστροφές φόρων 6,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ

Σε επιστροφές φόρων 6,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η ΑΑΔΕ

Μάιος 02, 2024 - 18:20
0 σχόλια

Με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας στην οικονομία και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους - πολίτη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των επιστροφών φόρων, μέσω ενός ολοκληρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών φόρων, με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής και περιορίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση. Για το 2024 η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει σε επιστροφές φόρων ύψους 6,588 δισ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ έχει παράλληλα θέσει ως στόχους τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, αλλά και την αναξιοποίηση της λεγόμενης «Χρυσής Λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.

Στη βάση αυτή τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) θα αξιοποιηθούν προκειμένου να επιστραφούν ταχύτερα τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΦΠΑ. Με αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν κεντρικοί συμψηφισμοί και θα πιστωθούν οι επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Να σημειωθεί πως στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ισχύουν 239 απαλλαγές και εκπτώσεις που συνολικά κοστίζουν στον προϋπολογισμό 5,4 δισ. ευρώ. Οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιούνται από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10,2 εκατ. περιπτώσεις, με το μεγαλύτερο τμήμα, και συγκεκριμένα ποσό ύψους 3,9 δισ. ευρώ, να αφορά στο αφορολόγητο όριο που ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εφαρμόζονται 206 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,85 ευρώ δισ. ευρώ. Στο δε ΦΠΑ εφαρμόζονται 75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές, με το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές να φθάνει τα 939,1 εκατ. ευρώ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.