Ταξίδι στον πολιτισμό... - eTwinning εκπαιδευτική διάχυση στο Άστρος Β. Κυνουρίας

Ταξίδι στον πολιτισμό... - eTwinning εκπαιδευτική διάχυση στο Άστρος Β. Κυνουρίας

Απρίλιος 17, 2024 - 09:02
0 σχόλια

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις διάχυσης του προγράμματος eTwinning‘ A magical journey through European cultures’, που έγινε στις  9 Απριλίου στο Ίδρυμα Μνήμη Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη στο Άστρος Β. Κυνουρίας.

Ενάμισι χρόνο μετρά το ταξίδι αυτό συνεργασίας μαθητών και μαθητριών  από τα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου (Τσακώνικη διάλεκτος), το Colegio Santo Tomás se Aquino Inca, Μαγιόρκα της Ισπανίας (Καταλανική γλώσσα), το Școala Gimnazială Nr30, Timișoara της Ρουμανίας (Banat διάλεκτος) και το Collège William Henri Classen της Γαλλίας (Picardie διάλεκτος).

Στόχος μας ήταν να γίνουμε κοινωνοί μιας  συμμετοχικής κουλτούρας μάθησης, να βιώσουμε και αναδείξουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά  του Τσακώνικου πολιτισμού και να γνωρίσουμε διαλέκτους και πολιτισμούς διαφορετικών χωρών της Ευρώπης.
Φέτος, οι μαθητές/τριες συνεργάστηκαν στις θεματικές της γλώσσας, της γαστρονομίας, των ηθών και εθίμων, της υφαντικής και ενδυμασίας, των χορών και τραγουδιών και της αρχιτεκτονικής των χωρών.

Δημιουργήσαμε ψηφιακά διαδραστικά εγχειρίδια γνωριμίας των διαλέκτων και εκμάθησης της Τσακώνικης διαλέκτου, podcasts με συνεντεύξεις για τις διαλέκτους, παρουσιάσεις για τα ήθη/ έθιμα, για ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, για την αρχιτεκτονική της Αρχαίας Ελλάδας, χορέψαμε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, μαγειρέψαμε παραδοσιακές ελληνικές, τσακώνικες, ρουμάνικες, γαλλικές και ισπανικές συνταγές.

Και στις 9/4 στο Άστρος συναντηθήκαμε σε μια εκπαιδευτική γιορτή διάχυσης όλοι και όλες μαζί παρουσιάζοντας το έργο μας, παίζοντας ψηφιακά παιχνίδια εμπέδωσης, χορεύοντας και κλείνοντας τη γιορτή παίζοντας και τραγουδώντας το παραδοσιακό τσακώνικο τραγούδι ‘σου ‘πα μάνα’.

Συνολικά το έργο του προγράμματος είναι αναρτημένο ΕΔΩ

Στην εκδήλωση διάχυσης συμμετείχαν δια ζώσης 150 μαθητές/τριες και 30 καθηγητές/ριες από όλα τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια της Κυνουρίας, 45 μαθητές/τριες και 3 καθηγητές/ριες από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου και 24 μαθητές/τριες και 3 καθηγήτριες από σχολείο της Αμιένης της Βόρειας Γαλλίας και διαδικτυακά  μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από το Colegio Santo Tomás se Aquino Inca, Μαγιόρκα της Ισπανίας  και το Școala Gimnazială Nr30, Timișoara της Ρουμανίας .  
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας κ.κ. Καμπύλης Γεώργιος και Δολιανίτης Εμμανουήλ, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Γαληνός Ιωάννης, και τίμησαν με την παρουσία τους οι σχολικοί σύμβουλοι: Χριστόπουλος Νικόλαος και Πανταζή Σοφία. Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες μετέχοντας μιας πλούσιας εκπαιδευτικής πολιτισμικής εμπειρίας, παρουσιάσαμε το έργο μας, συνομιλώντας δια ζώσης με μαθητές/τριες από Ελλάδα και Γαλλία και διαδικτυακά με τα σχολεία από την Τιμισοάρα Ρουμανίας και τη Μαγιόρκα Ισπανίας.  Στην έναρξη της εκδήλωσης έγινε Παρουσίαση για το Απόθεμα Βιόσφαιρας Πάρνωνα-Μαλέα από την κα. Ευαγγελία Μπάρλα, Μηχανικό Περιβάλλοντος, συνεργάτρια της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε.Α.Ο.Τ.Α.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στις 10/4/24 με επίσκεψη μαθητών και Εκπαιδευτικών των σχολείων της Κυνουρίας και του σχολείου από την Αμιένη της Γαλλίας , στις Μυκήνες , στο Αρχαίο Θέατρο του Άργους και στο Ναύπλιο.

 

Φωτογραφικό υλικό: ΕΔΩ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.