Άλυτα το προβλήματα στην Κυνουρία

Άλυτα το προβλήματα στην Κυνουρία

Μάρτιος 29, 2010 - 00:55

Τι ζητούν οι Δήμοι Λεωνιδίου και Βόρειας Κυνουρίας για το ΕΣΠΑ
Αναζητείται φόρμουλα για να ολοκληρωθούν τα έργα του βιολογικού καθαρισμού Άστρους
Προτεραιότητα για το Λεωνίδιο το αποχετευτικό δίκτυο και η μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού
Αιτήματα για να προχωρήσει η μελέτη για τη βελτίωση του δρόμου από το Άστρος μέχρι το Λεωνίδιο

Σοβαρά προβλήματα τα οποία φορούν τη διαχείριση των λυμάτων και το αποχετευτικό δίκτυο σε Άστρος και Λεωνίδιο βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραλιακών δήμων. Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε κρίσιμο, σημαντικό και οξυμμένο το θέμα των αναγκαίων έργων(τα οποία είναι κυρίως μονάδες βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικά δίκτυα) που αφορούν στην προστασία των παραλιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σοβαρά προβλήματα τα οποία φορούν τη διαχείριση των λυμάτων και το αποχετευτικό δίκτυο σε Άστρος και Λεωνίδιο βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραλιακών δήμων. Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε κρίσιμο, σημαντικό και οξυμμένο το θέμα των αναγκαίων έργων(τα οποία είναι κυρίως μονάδες βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικά δίκτυα) που αφορούν στην προστασία των παραλιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

«Η καταγραφή και η ιεράρχηση των έργων υποδομής στον τομέα του περιβάλλοντος, που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα κ. Φώτη Χατζημιχάλη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραλιακών δήμων, του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής κ. Τάσου Σκούρα και υπηρεσιακών στελεχών της υπηρεσίας.
Στην εισηγητική του ομιλία ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε κρίσιμο, σημαντικό και οξυμμένο το θέμα των αναγκαίων έργων(τα οποία είναι κυρίως μονάδες βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικά δίκτυα) που αφορούν στην προστασία των παραλιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η ολοκλήρωση των υπαρχόντων και η ένταξη νέων έργων, καθώς και η απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων στην κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Χατζημιχάλης τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα έργα εκείνα που διαθέτουν ολοκληρωμένες μελέτες, που αποτελούν γέφυρες από το Γ΄ Κ.Π.Σ καθώς και αυτά που έχουν ήδη κατασκευαστεί, αλλά χρειάζονται κάποια συμπληρωματικά στοιχεία για να λειτουργήσουν και να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο, ενώ στην τελική επιλογή των έργων θα συμβάλει σημαντικά ο βαθμός ωριμότητας και τα στοιχεία των προϋπολογισμών τους.
Στη σύσκεψη έγινε καταγραφή των αναγκαίων έργων και υποβλήθηκαν από τους δημάρχους υπομνήματα για την εικόνα του κάθε έργου ξεχωριστά, ενώ επισημάνθηκαν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου οι φάκελοι να συμπληρωθούν σωστά, έτσι ώστε να υποβληθούν σε επικείμενη πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής για το πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ (Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων) 2007-2013, αλλά και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε τη σύσκεψη γόνιμη και αποδοτική και τόνισε ότι αποτελεί την αρχή σειράς συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν με αντικείμενο τον προσδιορισμό των έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.»

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

Σε δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης επισήμανε: «Εμείς έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για το αποχετευτικό και το βιολογικό καθαρισμό από το 1985.Ααπό τον «Καποδίστρια» και μετά έχουμε εγκρίνει πιστώσεις για την εκπόνηση της μελέτης. Έχουμε προχωρήσει στην έγκριση της προμελέτης η οποία έχει κατατεθεί σήμερα στις υπηρεσίες της ΤΥΔΚ όπως και η προμελέτη του Βιολογικού Καθαρισμού. Είναι δύο μελέτες. Μία για το αποχετευτικό δίκτυο και μία για το Βιολογικό Καθαρισμό. Εμείς στο Λεωνίδιο ξέρετε ότι είμαστε μία δύσκολη περιοχή στο θέμα του χώρου, γιατί είναι όλη καλλιεργήσιμη έκταση, περιορισμένος ο χώρος κι εκεί θα υπάρξουν κάποια προβλήματα αλλά πιστεύω ότι η τεχνολογία έχει ξεπεράσει τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν στο περιβάλλον οι βιολογικοί καθαρισμοί και θα το ξεπεράσουμε.
Βεβαία πρέπει να καταλάβουμε ότι γενικά τα αποχετευτικά συστήματα, αυτά τα δίκτυα είναι αναγκαία, ειδικά σε εμάς η ύδρευση γίνεται από τον υδροφόρο ορίζοντα, αν δεν γίνει το αποχετευτικό σύστημα, το δίκτυο αυτό με τον βιολογικό καθαρισμό, κινδυνεύουμε να μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα που είναι κάτω από τον οικισμό. Και για αυτό το λόγο το έργο του Λεωνιδίου έχει υπαχθεί στα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ χρόνια τώρα, αλλά πρέπει να καταθέσουμε τις μελέτες μας που πλησιάζουν στην ωριμότητα.»

Πιο μετά, τόνισε: «Ο σύγχρονος τουρισμός έχει ανακάλυψε και εκμεταλλεύεται και καλά κάνει ορισμένους όρμους στους οποίους αγκυροβολούν πολλά σκάφη κι εκεί μπορεί να υπάρξει μέλλον. Εμείς έχουμε έναν τέτοιο όρμο όπως είναι του Φωκιανού που έχουμε αναθέσει τη μελέτη.
Επίσης, στα Πούλιθρα έχουμε ανάθεση τη μελέτη για την επέκταση του λιμανιού και να ενταχθεί στα τουριστικά καταφύγια παρά στα αλιευτικά.»
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου, είπε ότι «ρίναι ενήμεροι στο Υπουργείο Υποδομών και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Εμάς μας ενδιαφέρει και ο δρόμος από Φωκιανό μέχρι Κυπαρίσσι, είναι 4 χιλιόμετρα που χρειάζονται διάνοιξη.»

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ο Βαγγέλης Μορφονιός, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε δηλώσεις του για τον Βιολογικό του Άστρους, είπε: «Έχει ξεκινήσει ένα έργο με την Γ΄ Προγραμματική περίοδο για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και κάποια δίκτυα ακαθάρτων που θα οδηγούν τα αστικά λύματα στη μονάδα. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του έργου, είχε δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, να αποθηκεύει ή να διαθέτει τα λύματα που προέρχονται από βόθρους, μέσω βυτιοφόρων σε μία δεξαμενή βορθολυμάτων.
Δυστυχώς, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας ένας από τους εργολάβους που είχε αναλάβει ένα τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων, κηρύχτηκε έκπτωτος από την υπηρεσία που έχει την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου, με αποτέλεσμα αυτή η κατασκευή να μην ολοκληρωθεί στο συμβατικό χρόνο. Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στην περιοχή με τη διάθεση των λυμάτων με τα βυτιοφόρα και η λύση η οποία εκείνη τη στιγμή που πάρθηκε από τη Πολιτεία και επιλέχθηκε και από το Δήμο σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας, την περιφέρεια και τη Νομαρχία Αργολίδας ήταν να διατίθενται τα λύματα της περιοχής στους βιολογικούς καθαρισμούς της Τρίπολης και της Νέας Κίου. Συνέπεσε αυτή η ιστορία με το θάνατο ενός ιδιοκτήτη βυτιοφόρου με αποτέλεσμα ο νομός Αρκαδίας να μείνει ουσιαστικά χωρίς φορτηγά αυτοκίνητα εκκενώσεως βόθρων. Η λύση που δόθηκε ήταν να έρχονται τα βυτία του νομού Αργολίδας στο νομό Αρκαδίας, να παραλαμβάνουν τα λύματα της βόρειας Κυνουρίας και να τα μεταφέρουν είτε στο βιολογικό καθαρισμό της Τρίπολης, είτε της Νέας Κίου. Αυτό είναι σίγουρο ότι δεν είναι η καλύτερη λύση, γίνονται προσπάθειες από πλευράς Δήμου και τεχνικής υπηρεσίας να ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία της μονάδας και αυτός είναι ο αγωγός διάθεσης. Ήδη έχουν παρθεί το σύνολο των εγκρίσεων και εντός των ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση των εργασιών και ευελπιστούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε λύση στο πρόβλημα αυτό.
Σήμερα όμως είμαστε εδώ για ένα άλλο θέμα που λέγεται ΕΣΠΑ. Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ ήταν η κατασκευή της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και κάποια πρωτεύοντα δίκτυα. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό με την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων. Η πρόταση την οποία κάνει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας μέσα από μία οριστική μελέτη η οποία υπάρχει και βάση αυτής έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα τα οποία έργα, είναι να διεκδικήσει και να πετύχει την ένταξη των έργων για την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων στο ΕΣΠΑ.»
Τέλος, για το λιμάνι του Παραλίου ανέφερε ότι «υπάρχει μία προμελέτη αξιοποίησης του λιμένος Παραλίου Άστρους, είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε κάποια επόμενη συνεδρίαση, που θα λύσει ένα σοβαρό θέμα όσον αφορά τη λειτουργικότητα του λιμένος».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: