Ανακοινώθηκαν οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Δόριζα

Ανακοινώθηκαν οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Δόριζα

Ιούλιος 07, 2009 - 08:32

Δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη Δόριζα, φέτος το καλοκαίρι. Η μία εκδήλωση αφορά έκθεση φωτογραφίας και η άλλη μία μουσική συναυλία.
Πιο αναλυτικά:
Στων Αρκάδων τις κοινότητες
Έκθεση με φωτογραφίες εποχής από τη Δόριζα (*)

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΡΙΖΑΣ
18 ΙΟΥΛΙΟΥ - 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Έκθεση με φωτογραφίες εποχής που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές κατοίκων παρουσιάζονται στο Πνευματικό Κέντρο της Δόριζας στην έκθεση «στων Αρκάδων τις κοινότητες- στιγμιότυπα από τη ζωή στη Δόριζα τον 20ό αιώνα». Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Ιουλίου στις 8μ.μ. και θα διαρκέσει ως το τέλος Αυγούστου.

Παρουσιάζονται συνολικά 45 φωτογραφίες σε μεγέθυνση κατάλληλα επεξεργασμένες για να αναπαραστήσουν την εποχή και να γίνουν κατανοητές από το κοινό που δεν είχε καμία εμπειρία με την εποχή εκείνη. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων-το όργωμα της γης, την επεξεργασία του σίτου, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα πανηγύρια, το γάμο και τα γλέντια του, τη θητεία στο στρατό. Μαζί η μετανάστευση στις ΗΠΑ, η εργασία στον ξένο τόπο, αλλά και η αφομοίωση στη νέα πατρίδα.
Ο χώρος του Πνευματικού Κέντρου διαμορφώθηκε ειδικά για να δεχτεί την έκθεση. Τα παράθυρα έχουν κλειστεί με ειδικές κατασκευές και ο φωτισμός που τοποθετήθηκε ανταποκρίνεται σε επαγγελματικές προδιαγραφές.
Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος - αφιέρωμα με φωτογραφίες της έκθεσης και άλλες που ο χώρος δεν επέτρεψε να παρουσιαστούν. Τις φωτογραφίες συνοδεύουν οι «Ιστορίες της Δόριζας» - σύντομες αφηγήσεις αληθινών περιστατικών που συνέβησαν στο χωριό και μαρτυρούν τη νοοτροπία, τα ήθη, την αντίληψη της ζωής. Μαζί τους στίχοι δημοτικών τραγουδιών…

Την έκθεση οργανώνουν οι «Πολίτες της Δόριζας» - πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2003. Χορηγός είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Βαλτετσίου. Με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού έργου στη Δόριζα και στην ευρύτερη περιοχή οι «Πολίτες» έχουν μέχρι τώρα ανοίξει τους ορίζοντες στην τέχνη και στη μουσική την οποία εντάσσουν πάντα στις δραστηριότητές τους. (περισσότερα www.citizensofdoriza.gr)_

Συναυλία με τις αδελφές Βουγιουκλή (Μουσικά Μονοπάτια 2009)

• Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 30 Ιουλίου, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, θα δοθεί συναυλία με τις αδελφές Ελένη και Σουζάννα Βουγιουκλή.
(www.vougioukli.gr) www.youtube.com/watch?v=I8-aZrwHHi8
Οι νεαρές ερμηνεύτριες, γνωστές στο κοινό από τις χειμερινές εμφανίσεις τους στο «Τραίνο στο Ρουφ», στην Αθήνα, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.
Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των

2-

Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado, ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.
Χορηγός της συναυλίας είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.

* Η Δόριζα βρίσκεται στο 11ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης-Καλαμάτας. Ανήκει στο Δήμο Βαλτετσίου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 18 ΙΟΥΛΙΟΥ - 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 6-9 μ.μ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ.

χορηγοί: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις