Καλοκαίρι στο Δήμο Φαλάνθου

Καλοκαίρι στο Δήμο Φαλάνθου

Ιούλιος 15, 2009 - 11:49

Όλα τα χωριά του Φαλάνθου, είναι πανέτοιμα να δεχθούν τον κόσμο τους, αυτό το καλοκαίρι, μ' επικεφαλής το Δήμαρχο, Κώστα Ψυχάρη, και το Δημοτικό Συμβούλιό του. Κι δεν είναι πανέτοιμος, ο Φάλανθος, μόνο για τους Εντοπίους αλλά και για τους Επισκέπτες... Αυτό πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά μικρών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο.

Οι παρεμβάσεις σχέση έχουν με την καθαριότητα όπως το κόψιμο των χορταριών σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και πολύ περισσότερο, φέτος, που είχαν μεγάλη ανάπτυξη ένεκα των συνεχών και μεγάλων βροχών που διήρκεσαν, όχι μόνο το χειμώνα, αλλά πριν και μετά... Όσο για τ' Απορρίματα, ενώ, οι άλλοι Δήμοι υποφέρουν... ο Φάλανθος βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο... Το σπουδαιότερο η Ύδρευση όπου κανένα χωριό δε θα διψάσει. Θα υπάρξει επάρκεια νερού... Όσον αφορά το, εντός των Χωριών, Οδικό Δίκτυο, με μία Εργολαβία που βρίσκεται σ' εξέλιξη και με άλλες δύο να δημοπρατούνται, θα βελτιωθεί τα μέγιστα έτσι ώστε η εικόνα του Δήμου, εντός και προς τα έξω, να είναι κάτι παραπάνω από άριστη! Ο Δήμος σε συνεργασία με τους Συλλόγους, πραγματοποιούν τις παντός είδους, κατά χωριό, εκδηλώσεις, με πρώτη και καλύτερη αυτή των Τρικόρφων, που, πράγματι, πραγματοποιήθηκε, με κάθε επισημότητα, στις 8 Ιουνίου στον χώρο των Τρικόρφων, με τις Αρχές του Νομού και της Πόλης της Τρίπολης, το Δήμο Φαλάνθου και άλλους Δημάρχους και πολύ κόσμο! Εκεί που, πράγματι, ο Δήμος θα δείξει τη δύναμη απ' άποψη περιεχομένου και οργάνωσης, θα είναι η 10Αυγούστου που θα λάβει χώρα μεγαλειώδεις εκδήλωση στο χώρο της Δημαρχίας με τη συμμετοχή όλων των Χωριών. Τις μέρες του 15αύγουστου, το κάθε Χωριό, με τη βοήθεια του, εν Αθήναις, συμπατριωτών... για να φθάσουμε στη μεγάλη Γιορτή της Αγίας Παρασκευής που θα έχει την τιμητική της, η Αλωνίσταινα, και να καταλήξουμε στις 28 και 29 Αυγ. στο Λιμποβίσι (Αη-Γιαννιού). Η ομόνοια που υπάρχει στο Δήμο ανάμεσα στους κατοίκους των Χωριών απόρροια της αμεροληψίας του Δημάρχου και του Δ.Σ. φέρουν, πράγματι, πολύ καλά αποτελέσματα.
Αναπαλαιώνεται ο παλιός Μύλος της Αλωνίσταινας που βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Χωριού. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι, ο Μύλος, δημιουργήθηκε το 1755! Έτσι, λοιπόν, τα 250 περίπου χρόνια ζωής του, δεν μπορεί να μείνουν στην αφάνεια! Η πίστωση έχει εξασφαλιστεί με χρήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ και, η αναπαλαίωση του θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Θα είναι επισκέψιμη, για το ποιόν, αυτός ο Νερόμυλος (κινείται με το νερό του Κεφαλαριού) και θα επιδεικνύονται όλα τα παρελκόμενά του... Κάποια στιγμή, θα υπάρξει και “χωρικός – ξεναγός” για τους θερινούς μήνες... Ο προϋπολογισμός, με κάποια ακόμη μικροέργα εντός Αλωνίσταινας, είναι 130.000 ευρώ (παραδοσιακά κιγκλιδώματα, παραδοσιακός φωτισμός...). Ο Εργολάβος, εδώ είναι ο Ευάγ. Παναγάκης. Άλλο έργο σ' εξέλιξη είναι ο δρόμος “Πυλαλίστρα – Λιμποβίσι” μήκους 2.700 μ. με ανάδοχο τον Βασ. . κι αυτό, το έργο, θα περατωθεί αρχές Αυγούστου. Συγκεκριμένα, θ' ασφαλτοστρωθεί μέχρι τη θέση “Δίρεμα” με στόχο να εξασφαλιστεί και το άλλο κομμάτι του δρόμου μήκους 2.300 μ. ώστε να ενωθεί με το δρόμο που έρχεται από Χρυσοβίτσι – Αρκουδόρεμα – Λιμποβίσι ώστε, ο Επισκέπτης, να δύναται ομαλά και με ασφάλεια να επισκέπτεται τον ιστορικό χώρο του Λιμποβισίου.
Η ανάδειξη της Εκκλησίας του Αρκουδορέματος, παλεύεται, από το Δήμο Φαλάνθου και, ιδιαίτερα, από τον ευαίσθητο περί τα ιστορικά και πολιτιστικά αλλά και παραδοσιακά στοιχεία του τόπου, Κ. Ψυχάρη, παλεύεται περί τα 5-6 χρόνια... Η Παναγία του Αρκουδορέματος κτίστηκε περί το 1719 και αγιογραφήθηκε περί το 1751 από τους Αφούς Κουλιδά. Αυτή, η αγιογράφηση διασώζεται σε πολύ καλό σημείο• ο Δήμος, με δικά του χρήματα, κατόρθωσε να κάνει τις Μελέτες Στερέωσης του οικοδομήματος όσο και τις Μελέτες Συντήρησης των Αγιογραφιών! Επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Εγκρίθηκαν, αυτές οι Μελέτες, απ' όλες τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες καθώς και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το έργο αυτό είναι ώριμο να ξεκινήσει αφού εξευρεθεί χρηματοδότηση... Στόχος, του Δήμου, είναι να ενταχθεί στο 4ο Κ.Π.Σ.!
Πρόκειται να δημοπρατηθούν μέχρι τέλους Ιουνίου τρία Έργα Οδοποιίας: α) Με προϋπολ. 300.000 ευρώ θ' ασφαλτοστρωθούν δρόμοι όλων των Χωριών (ασφαλτοστρώσεις). β) Με προυπολ. 35.000 ευρώ θα τσιμεντοστρωθούν δρομίσκοι και τοποθεσίες σε όλα τα Χωριά και γ) με άλλες 100.000 ευρώ θα ίγνουν τοιχεία Αντιστήριξης σε όλα τα Χωριά. Όλα αυτά τα χρήματα, συνόλου, 450.000 ευρώ, περίπου, είναι από πιστώσεις του Προγράμαμτος “Θησέας”...
Μέχρι τέλους Ιουνίου ολοκληρώνεται η Ύδρευση του Τοπικού Διαμερίσματος Μαινάλου (Ζαράκοβα) προϋπολ. 70.000 ευρώ μέσα από το “Θησέα” κι αυτό... Επίσης, ολοκληρώθηκε η αντικατάστασή του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πιάνας... και ολοκληρώνεται -μέχρι τέλους Ιουνίου το Εσωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης του Ροεινού.
Όμως, υπάρχουν κι άλλα Έργα, αρκετά σημαντικά, για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και τη ζωή των κατοίκων... όσο είναι η Συντήρηση των Αγροτικών Δρόμων, δρόμων που έχουν να κάνουν με την πυροπροστασία Χωριών και Δάσους... Γίνονται Αναπλάσεις κ.λ.π. εργασίες σε όλα τα Χωριά...
Θα ήταν παράλειψη, να μην αναφέρουμε τις Νομαρχιακές παρεμβάσεις, που γίνονται με τη συμπαράσταση του Δήμου Φαλάνθου, δηλ. στο Δρόμο Τρίπολης – Δαβιά – Αλωνίσταινα είναι και σ' αυτόν Χρυσοβίτσι – Στεμνίτσα... οι οποίες είναι σημαντικότατες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την ασφαλή μετακίνηση του κόσμου (ντόπιων και ξένων) μέσα από τη συντήρηση και διαπλάτυνση αυτών των καίριων και κεντρικότατων δρόμων! Η ευθεία της Δαβιάς δουλεύεται και ολοκληρώνεται αρχές Αυγούστου. Η άλλη Εργολαβία, μετά το Χρυσοβίτσι, κι αυτή θα ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι τέλους Ιουλίου!
Με αίτημα και υπόδειξη, του Δήμου Φαλαισίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας, ψήφισε, πρόσφατα, δύο σημαντικές πιστώσεις: η μία 500.000 ευρώ και αφορά το τμήμα, πάλι, Τρίπολη – Δαβιά – Αλωνίσταινα και η άλλη, ύψους 300.000 ευρώ, αφορά το τμήμα Χρυσοβίτσι – Στεμνίτσα. Γι' αυτό μπράβο, στο Νομάρχη Δημ. Κωνσταντόπουλο, αλλά και στους Νομαρχιακούς Συμβούλους ενώ, πασιφανής, είναι η άριστη συνεργασία, Νομάρχη και Δήμου Φαλάνθου! Γι' αυτές τις δύο Εργολαβίες, συντάσσονται οι Μελέτες, από τη Νομαρχία και θα δημοπρατηθούν μέχρι τέλους Ιουλίου. Δεν προφητεύουμε, αλλά του χρόνου -μέχρι 15 Αυγούστου- ο άξονας, Τρίπολη – Δαβιά, Αλωνίσταινα – Βυτίνα και Τρίπολη – Χρυσοβίτσι – Στεμνίτσα θα είναι πανέτοιμοι!
Δυστυχώς, εκεί που , ο φάλανθος, χωρίς να ευθύνεται ο Δήμος, είναι η ανυπαρξία Δημοτικού Σχολείου... Τα, μετρημένα στα δάχτυλα, παιδιά, έρχονται, με ταξί, στην Τρίπολη. Τα υπάρχοντα Σχολικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε Πολιτιστκά Κέντρα και είναι πραγματικά στολίδια καθενός χωριού! Τα παιδιά ανήκουν στα χωριά Πιάνα, Ροεινό, Μαίναλο και Μαντέικα.
Στα χωριά του Φαλάνθου υπάρχει μεγάλη ζήτηση παλιών σπιτιών και οικοπέδων... εντός οικισμών για να κάνουν εξοχικά σπίτια... Όμως, με δυσκολία πουλιέται κάτι διότι υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι! Όμως, αγοράζονται και εκτός Οικισμών -όπως στην Αλωνίσταινα...- κάτι, που ο Δήμαρχος, απεχθάνεται αφού θέλει να στηρίξει πρώτα τους υπάρχοντες Οικισμούς...
Στα όρια του Δήμου Φαλάνθου πρόκειται να γίνουν τέσσερις μεγάλες (έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά για Ένταξη στον Αναπτυξιακό Νομό της Γ.Γ.Π.Π. Πρόκειται, για Ξενοδοχειακές (Τουριστικές) Μονάδες συνολικού κόστους 6 εκατομ. ευρώ! Κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθούν τα Προγράμματα αυτά αφού στάλθηκαν 200 εκατομ. ευρώ από το Υπ. Εσωτερικών στην Περιφ. Πελοποννήσου! Η μία είναι στην περιοχή Συλίμνας (πάνω από τον Άγιο Βλάση), η δεύτερη και τρίτη γίνονται στο Χρυσιβίτσι δυναμικότητας 45 δωματίων και η τέταρτη στην Αλωνίσταινα και μία για τη Δαβιά (στο Δημαρχείο).
Κάποια από τα χωριά του Φαλάνθου διαθέτουν καταστήματα, ανοιχτά, ολοχρονίς ή μόνο το καλοκαίρι... Π.χ. στην Αλωνίσταινα που ανοίγουν Παρασκευοσαββατοκύριακο (δύο ταβέρνες και ένα καφενείο), στο Ροεινό (μια ταβέρνα – εστιατόριο κι άλλη μία ταβέρνα), στην Πιάνα (δύο καφενεία...), στη Δαβιά (μία ταβέρνα) και στην Κάτω Δαβιά (“Λούκουλος”), ένα καφενείο στον κεντρικό δρόμο Τρίπολης – Δαβιάς..., στο Χρυσοβίτσι (τρεις ταβέρνες...) και το Αναψυκτήριο Λυμποβισίου.
Ξενώνες περίπου τρεις στην Αλωνίσταινα με σύνολο δωματίων 35 δωμάτια, στο Ροεινό 6 δωμάτια και στο Χρυσοβίτσι 5 δωμάτια.
Παρακολουθούμε, το Δήμαρχο Φαλάνθου, Κώστα Ψυχάρη, από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε το Δήμο! Δεν είναι υπερβολή, αν ισχυριστούμε, ότι πρόκειται για πιο πετυχημένο Δήμαρχο του νέου θεσμού του “Καποδίστρια” στο Ν. Αρκαδίας! Δεν είναι ότι έχει όρεξη αυτός ο άνθρωπος αλλά έχει και την επιστημονική γνώση και την πείρα, πως θα δουλέψει τα θέματα... αφού είναι οργανωτικός και μεθοδικός, στο έπακρον, δεν κάνει τον “πολύξερο” και ρωτάει, έχει πάμπολλες δημόσιες σχέσεις που τον βοηθούν στην δουλειά του, στα αντικείμενα του Δήμου ενώ, δεν υπάρχουν Κόμματα, για τον Ψυχάρη, όταν έχει απέναντί του οποιονδήποτε Φαλάνθιο! Γι' αυτό και “μπράβο” του!

Πηγή:Οδός Αρκαδίας