Φαντασμαγορική εναλλαγή χρωμάτων στον ουρανό του Λεωνιδίου

Φαντασμαγορική εναλλαγή χρωμάτων στον ουρανό του Λεωνιδίου

Απρίλιος 09, 2010 - 00:04

Για άλλη μία χρονιά, στο Λεωνίδιο γιόρτασαν το Πάσχα, πάντα με σεβασμό στις παραδόσεις, κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.
Όπως αναμενόταν, αυτή η μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο Λεωνίδιο, κάθε Πάσχα, προσέλκυσε και φέτος πολλούς επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα.
Από την Μεγάλη Πέμπτη σε κάθε μια από τις πέντε ενορίες της πόλης συγκεντρώνονταν οι γυναίκες όπου με πολύ μεγάλη ευλάβεια, «κεντούσαν» με λουλούδια τα στεφάνια για το στολισμό των Επιταφίων.

Την Μεγάλη Παρασκευή άρχισε η τελετή της Ιεράς Αποκαθηλώσεως σε όλες τις Ενορίες με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την τέλεση της ακολουθίας του Νυμφίου σε όλες τις Ενορίες, ακολούθησε η περιφορά των Επιταφίων. Τον Επιτάφιο από κάθε εκκλησία ακολουθούσε πλήθος πιστών. Το βράδυ, αφού συγκεντρώθηκαν όλοι οι Επιτάφιοι εψάλλει κοινή Δέηση υπό του Ιερού Κλήρου, συνοδεία των Ιεροψαλτών και στη συνέχεια ο κάθε Επιτάφιος επέστρεψε στην Ενορία του.
Το Μεγάλο Σάββατο η ακολουθία της Ανάστασης άρχισε στις 11:00 το μεσονύκτιο και αφού ο παπάς έψαλε το «Χριστός Ανέστη» ακολούθησε μια εντυπωσιακή και φαντασμαγορική εναλλαγή χρωμάτων στον ουρανό του Λεωνιδίου, από τα γνωστά σε όλους αερόστατα. Μικρές φωτιές που κρέμονταν πάνω σε πολύχρωμες χάρτινες κόλες άρχισαν σιγά-σιγά να γεμίζουν τον ουρανό.
Παράλληλα με αυτό το θέαμα γίνεται και το κάψιμο του «αφανού» σε κάθε Ενορία.
Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος σούβλισε αρνιά και κοκορέτσια και προσφέρει εδέσματα και κρασί που αποτελεί κομμάτι του ελληνικού Πάσχα.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα έγινε η τελετή της «Αγάπης» στην πλατεία 25ης Μαρτίου όπου διαβάστηκε το Ευαγγέλιο και στην Τσακώνικη διάλεκτο και στη συνέχεια επακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Λεωνιδίου υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας.
Το χορευτικό, φορώντας οι άντρες την στολή του Τσολιά και οι γυναίκες την παραδοσιακή τοπική ενδυμασία της Τζουμπελούς, μοίραζαν δίπλες (παραδοσιακό γλυκό της περιοχής που έχουν φτιάξει οι νοικοκυρές του Λεωνιδίου) και προέτρεπαν επισκέπτες και κατοίκους να χορέψουν στο γλέντι.
Συγχρόνως από διάφορα σημεία της πλατείας έκαναν την εμφάνιση τους αερόστατα και δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να θαυμάσουν και να συμμετέχουν στη ρίψη τους.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις