Ανακοίνωση σχετικά με τις ξηράνσεις στο ελατοδάσος Μαινάλου έβγαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ανακοίνωση σχετικά με τις ξηράνσεις στο ελατοδάσος Μαινάλου έβγαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σεπτέμβριος 05, 2009 - 20:28

Με αφορμή τις πρόσφατες ξηράνσεις στο ελατοδάσος Μαινάλου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών, κινήθηκε έγκαιρα για την εξακρίβωση των αιτίων και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων.

Ειδικότερα, εκλήθησαν και επισκέφθηκαν το δάσος Ειδικοί Επιστήμονες (Εντομολόγοι και Φυτοπαθολόγοι) από το ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και το ΤΕΙ Καβάλας.

Κοινή διαπίστωση των ανωτέρω, είναι ότι οι νεκρώσεις των δένδρων της ελάτης δεν οφείλονται σε παθογόνα αίτια, αλλά στο μειωμένο ετήσιο ύψος των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων (κυρίως βροχή και χιόνι) κατά τη διετία 2007-2008.

Δευτερογενώς, τα εξασθενημένα από την ξηρασία άτομα ελάτης προσβάλλονται από φλοιοφάγα έντομα. Η αύξηση του πληθυσμού των φλοιφάγων εντόμων κατά τη διάρκεια των ξηρών ετών 2007 και 2008, είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των νεκρώσεων των δένδρων και το 2009.

Το μόνο μέτρο που προτείνεται για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού των φλοιφάγων εντόμων είναι η υλοτομία και η απομάκρυνση των κορμοτεμαχίων, εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το αρμόδιο Δασαρχείο Βυτίνας και ήδη ολοκληρώνονται.

Οι νεκρώσεις των δένδρων πιθανόν να συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Όμως από την εμπειρία μας προκύπτει ότι όταν τα