Αν και διατηρούμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη τη χώρα…

Αν και διατηρούμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη τη χώρα…

Σεπτέμβριος 22, 2009 - 10:42

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

7,1% ήταν στο δεύτερο 3μηνο του 2008, ενώ για το ίδιο διάστημα του 2009 «σκαρφάλωσε» στο 7,5%

Στους κλάδους της γεωργίας, της δασοκομίας, της αλιείας, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, καθώς και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών απασχολείται το 50% των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από την ηλικία των 15ετών και άνω. Αυτό είναι ένα βασικό συμπεράσματα από τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το Β΄ τρίμηνο του έτους 2009.

Στους κλάδους της γεωργίας, της δασοκομίας, της αλιείας, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, καθώς και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών απασχολείται το 50% των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από την ηλικία των 15ετών και άνω. Αυτό είναι ένα βασικό συμπεράσματα από τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το Β΄ τρίμηνο του έτους 2009.

Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το Β΄ τρίμηνο του έτους 2009. Η έρευνα αυτή ανακοινώθηκε πως είναι εναρμονισμένη με τον Κανονισμό 577/98 του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Η έρευνα είναι δειγματοληπτική και ο σχεδιασμός της βασίστηκε στα στοιχεία της Απογραφής Πληθυσμού έτους 2001. Η έρευνα χρησιμοποιεί δισταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με πρωτογενή μονάδα δειγματοληψίας την επιφάνεια (ένα ή περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα) και δευτερογενή το νοικοκυριό. Οι επιφάνειες που ερευνήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια κατά το Β΄ τρίμηνο του 2009 ανέρχονται συνολικά σε 2.640 και τα νοικοκυριά σε 30.910 (ποσοστό 0,70% επί του συνόλου των νοικοκυριών).
Τα χαρακτηριστικά της έρευνας (αριθμός απασχολουμένων, ανέργων κλπ.) εκτιμήθηκαν με την εφαρμογή κατάλληλου αμερόληπτου εκτιμητή, ο υπολογισμός του οποίου βασίστηκε: α) στην πιθανότητα επιλογής των νοικοκυριών του δείγματος, β) στο ποσοστό ανταπόκρισης των νοικοκυριών του δείγματος σε κάθε πρωτογενή μονάδα δειγματοληψίας (επιφάνεια) και γ) στην κατανομή του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας κατά φύλο και ομάδες ηλικιών. Η κατανομή του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας κατά φύλο και ομάδες ηλικιών προέκυψε με προβολή που βασίστηκε στη διαχρονική τάση που παρουσιάζει ο πληθυσμός της Χώρας κατά φύλο και ομάδες ηλικιών, καθώς και στον αριθμό των γεννήσεων, θανάτων και τη μεταναστευτική κίνηση.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Κατά το Β΄ τρίμηνο του 2009 το ποσοστό ανεργίας (δηλαδή η αναλογία % των ανέργων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, που είναι το άθροισμα απασχολουμένων και ανέργων) ανήλθε σε 8,9%. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 ανερχόταν στο 7,2% .
Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,7% για το Β΄ τρίμηνο του 2009.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (12,5%) είναι σχεδόν διπλάσιο από των ανδρών (6,3%).
Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 17,7%. Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 22,6%.
Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (13,0%), σε όσους έχουν τελειώσει το τριτάξιο γυμνάσιο (10,7%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (10,0%). Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού (6,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (6,3%).
Από το σύνολο των ανέργων (442.563), το 73,7% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 39,5% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,0% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
Ένα σημαντικό ποσοστό ανέργων (11,9%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:
α) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (25,5%),
β) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (22,6%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (19,3%).
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 29,3% του συνόλου. Επισημαίνεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 43,0% του συνόλου των ανέργων.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (9,8% έναντι 8,8%). Επίσης, το 73,0% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 52,3%.
Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 12,3% και στο Νότιο Αιγαίο με 11,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 6,4% και στην Πελοπόννησο με 7,5% (Πίνακας 4).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ο αριθμός των απασχολουμένων, το Β΄ τρίμηνο του 2009, εκτιμάται στα 4.531.914 άτομα.
Κατά το Β΄ τρίμηνο του 2009 βρήκαν απασχόληση 90.230 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 80.626 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 112.122 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 73.146 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 86.366 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.
Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρούμε ότι στον πρωτογενή τομέα έχουμε αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (2,1%). Αύξηση παρουσιάζεται και στον τριτογενή τομέα (0,1%) ενώ ο δευτερογενής, αντίθετα, παρουσιάζει μείωση της τάξης του 6,4%. Οι κλάδοι του τριτογενούς τομέα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είναι ο κλάδος της ενημέρωσης και επικοινωνιών (11,2%), και ο κλάδος των δραστηριοτήτων νοικοκυριών ως εργοδότες (18,7%). Στο δευτερογενή τομέα, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν ο κλάδος των ορυχείων και λατομείων (22,2%) και ο κλάδος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (15,5%).
Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,0% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 47,6% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 8,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες.
Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.
Στον πίνακα 5 που ακολουθεί, δίνεται ο αριθμός των απασχολουμένων κατά μονοψήφιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας για το Β΄ τρίμηνο του έτους 2009, το Α΄ τρίμηνο του έτους 2009 και το Β΄ τρίμηνο του 2008, ενώ στον πίνακα 6 περιλαμβάνονται τα ποσοστά των απασχολουμένων, κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, στις 13 περιφέρειες της χώρας. Τέλος, στον πίνακα 7 δίνεται ο αριθμός των απασχολούμενων ηλικίας 15 ετών και άνω, και το ποσοστό των γυναικών, των μισθωτών, των εργαζόμενων με μερική απασχόληση και των εργαζόμενων με προσωρινή απασχόληση, κατά επάγγελμα, για το Β΄ τρίμηνο του έτους 2009.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις