Νέα ερώτηση στη Βουλή για τη δημιουργία μουσείου στα υπόγεια του Δικαστηρίου της Τρίπολης

Νέα ερώτηση στη Βουλή για τη δημιουργία μουσείου στα υπόγεια του Δικαστηρίου της Τρίπολης

Ιούλιος 17, 2009 - 08:35

Η αποκατάσταση των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης και μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο ήταν το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ (Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Εύα Μελά και Λίλα Καφαντάρη) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Η ερώτηση αναφέρει:

«Στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης είναι ακόμη χαραγμένα τα σημάδια και τα μηνύματα κυρίως μελλοθάνατων που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και τα χρόνια που ακολούθησαν. Οι χώροι αυτοί ήταν τόποι μαρτυρίου για τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στις δυο αίθουσες των υπογείων σώζονται μέχρι και σήμερα ζωγραφιές των μελλοθάνατων και άλλα μηνύματα που παρά το πέρασμα του χρόνου έχουν μείνει ανεξίτηλα. Υπάρχουν ακόμη δυο αίθουσες που και αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές που όμως ανακαινίστηκαν πριν από μερικά χρόνια.
Παρά την κήρυξη του Δικαστικού Μεγάρου ως διατηρητέου και την ταυτόσημη απαίτηση του λαού της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής, μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει προχωρήσει. Για το ίδιο θέμα η γενική συνέλευση της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη, με ομόφωνη απόφαση ζητάει από την πολιτεία να πάρει θέση για το εν' λόγω θέμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
• Να συντηρηθούν άμεσα οι δυο αίθουσες που φθείρονται από το πέρασμα του χρόνου και την υγρασία ώστε να παραμείνει ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς.
• Θα γίνει μελέτη για να αποκατασταθούν και οι άλλες δυο αίθουσες.
• Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης το Δικαστικό Μέγαρο να μετατραπεί σε μουσείο Αντίστασης και Αγώνα για τα χρόνια της νεότερης Ελλάδας και να διατηρηθεί η μνήμη της εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις