Ο Αντινομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κάτσης μιλά για την γρίπη

Ο Αντινομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κάτσης μιλά για την γρίπη

Νοέμβριος 13, 2009 - 08:32

Στην αίθουσα που συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αρκαδίας έγινε ενημέρωση την περασμένη Τετάρτη το πρωί, προς τα Τοπικά και Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την εξέλιξη της νέας γρίπης τύπου Α΄. Για το θέμα αυτό μίλησε ο αρμόδιος Αντινομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κατσής για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όλο αυτό το διάστημα προκειμένου για να είμαστε έτοιμοι, όταν και εφόσον χρειαστεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Ο Αντινομάρχης ξεκίνησε την ενημέρωση αφού παρουσίασε τις δυο κυρίες που πλαισίωναν το πάνελ - συνεργάτιδες του Κυρίου Κατσή - επισκέπτριες υγείας, τις Κυρίες Ρούσσου Αικατερίνη και Μπορδώκα Αντελίνα που όλο αυτό το διάστημα, μαζί με την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας του Νομού Αρκαδίας την Κυρία Παναγιώτα Κουμαρέλα αλλά και με άλλους υπαλλήλους της Νομαρχίας, εκπόνησαν το τοπικό σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Τύπου Α΄. Οι «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» ήταν παρούσες και σας μεταφέρουν σήμερα αυτά που δήλωσε ο Αντινομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κατσής.

Δ.Κ: «…Θέλω να ξέρετε ότι καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια κάτω από αντίξοες πολλές φόρες συνθήκες, για το λόγο το ότι είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για τον τόπο, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, έλλειψη ιατροφαρμακευτικού και αναλωσίμου υλικού, καθώς και απροθυμία συνεργασίας από διαφόρους φορείς. Αλλά αυτό που μας γεμίζει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε, είναι το γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι του Νομού μας ανεξαιρέτως, όλες οι Εθελοντικές Οργανώσεις, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - παράρτημα Τριπόλεως και πολλοί άλλοι, έθεσαν αμέσως στις υπηρεσίες μας όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους. Προκειμένου να συνεισφέρουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί από κοινού, στην προσπάθεια της ενημέρωσης και εν τέλει της καταπολέμησης της νέας γρίπης τύπου Α΄. Για το λόγο αυτό θα μου επιτρέψετε απέ αυτό το βήμα να τους συγχαρώ όλους και συνάμα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς.
Μέχρι τώρα η Νομαρχία Αρκαδίας συγκάλεσε συσκέψεις όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του ιού, πραγματοποίησε ενημερωτικές εκδηλώσεις στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρκαδίας και ενημέρωσε τους υπεύθυνους των σχολικών μονάδων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης.
Παράλληλα πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα με θέμα την πανδημία της νέας γρίπης ,ενημέρωση και αντιμετώπιση αυτής , με ομιλητή τον κορυφαίο παιδίατρο και πρόεδρο της ευρωπαϊκής παιδιατρικής εταιρείας κύριο Κωνσταντόπουλο Ανδρέα.
Εκτύπωσε και μοίρασε σε όλες της υπηρεσίες και τους Δήμους του Νομού ενημερωτικό υλικό, ενώ ειδικά για την εκπαιδευτική κοινότητα πέραν της διανομής πληροφοριακών εντύπων, προχώρησε και σε επιτόπια ενημέρωση με επισκέπτες υγείας της Διεύθυνσης Υγείας του Νομού.
Από την εμφάνιση της επιδημίας της νέας γρίπης η Νομαρχία Αρκαδίας παρακολουθεί τις εξελίξεις, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και με όλους τους φορείς που θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας.
Από τη Νομαρχία Αρκαδίας έχει επανειλημμένως επισημανθεί ότι μέχρι σήμερα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και δεν δικαιολογείται πανικός. Η νόσος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια και οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.
Έχουμε την ελπίδα ότι θα πάνε όλα καλά, αλλά επειδή δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στην ελπίδα, έχουμε λάβει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα και χρειάζονται για να αντιμετωπίζουμε τυχόν καταστάσεις που θα παρουσιαστούν.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας έχει ήδη συντάξει το πρώτο της σχέδιο, περί τα τέλη Αυγούστου, το οποίο σας είχαμε παρουσιάσει στην ιδία αίθουσα και πριν λίγες ημέρες στείλαμε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2ο σχέδιο, διότι υπήρχαν τροποποιήσεις και αλλαγές, γιατί όπως ξέρετε το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται, άρα λοιπόν και οι οδηγίες συνεχώς αλλάζουν. Αυτό που εμπεριέχει αυτό το νέο σχέδιο είναι το εξής: Κατ' αρχήν μειώθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα από 125 σε 35 συνολικά στο Νομό, διότι το ΙΚΑ θα εμβολιάσει σε δικά του κτήρια τους ασφαλισμένους του. Παράλληλα έχουμε δύο κύκλους εμβολιαστικών κέντρων.
Ο 1ος κύκλος περιλαμβάνει τον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό ΚΕΓ που στην περίπτωση μας είναι μόνο δυο και συγκεκριμένα είναι τα εξής: ένα στη διεύθυνση δημόσιας υγείας και πρόνοιας της νομαρχίας στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 34 στην Τρίπολη , και ένα στο Δημοτικό σχολείο Στενού του Δήμου Κορυθίου, όπου θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια τα υπόλοιπα 33 ΚΕΓ θα ανοίξουν, όταν κριθεί, για όλο τον πληθυσμό.
Αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή και φυσικά έχουμε συμπεριλάβει και αγροτικούς ιατρούς στη λίστα των γιατρών που κάνουν εφημερίες βάσει πάντα των οδηγιών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΟ
Στα 35 εμβολιαστικά κέντρα που τελικά επιλέχθηκαν προσπαθήσαμε όσο το δυνατό να καλυφθούν όλες οι περιοχές του νομού με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις γεωγραφικές ιδιομορφίες της κάθε περιοχής και σίγουρα πάντα με τη συνεργασία των εκάστοτε Δήμων.
Θέλω να επισημάνω ότι στον πρώτο κύκλο εμβολιασμού που μας εγκρίθηκαν μόνο δυο ΚΕΓ εμείς είχαμε ζητήσει αρκετά παραπάνω αλλά από τα κεντρικά του ΕΚΕΠΥ μας απάντησαν ότι δεν μπορούν να τα επανδρώσουν με το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και για το λόγω αυτό μας απέστειλαν πριν από λίγες μέρες υλικό μόνο για αυτά τα δυο κέντρα.
Παράλληλα θέλω να σας ενημερώσω και θέλω να το προσέξετε αυτό, ότι είμαστε σε επαφή με το ΚΕΕΛΠΟ για την δημιουργία ενός κινητού κέντρου εμβολιασμού για τις απομακρυσμένες περιοχές το οποίο θα εξυπηρετεί τον κόσμο που δεν μπορεί να μετακινηθεί και θα επανδρωθεί με υπαλλήλους της Νομαρχίας και εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές, αρκεί βεβαία το υπουργείο Υγειάς να μας το επιτρέψει αυτό και να μας χορηγήσει το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Τώρα σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό η Υπουργός και η Υφυπουργός Υγείας προχθές ανακοίνωσαν το τελικό, προτρέποντας συγχρόνως τους πολίτες και κυρίως όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να εμβολιαστούν και είναι το ακόλουθο σχέδιο:
Στις 16 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας, ενώ στις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι ειδικές ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα τα άτομα υψηλού κινδύνου, οι αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών. Ως άτομα υψηλού κινδύνου ορίζονται όσοι έχουν χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, χρόνια μεταβολικά νοσήματα, ανοσοκαταστολή, καθώς και οι έγκυοι, τα παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη και τα παιδιά των ειδικών σχολείων.
Την 1 η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγιών ατόμων ηλικίας από 18 έως 49 ετών καθώς και όσων απασχολούνται σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Έξι ημέρες μετά, στις 7 Δεκεμβρίου 2009, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται και τα υγιή παιδιά και έφηβοι ηλικίας 4 έως 17 ετών, καθώς και τα υγιή άτομα άνω των 50 ετών.
Στα Νοσοκομεία θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες Υγείας, οι αιμοδότες και τα άτομα με χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται στα Νοσοκομεία. Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα εμβολιαστεί στα Κέντρα Υγείας, στα ιατρεία του ΙΚΑ και σε Κέντρα Εμβολιασμού των Νομαρχιών. Κατά την περίοδο του εμβολιασμού, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα κέντρα εμβολιασμού της περιοχής τους από την τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ.»

ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις: