Άδικη παρακράτηση σε 1 εκατ. συνταξιούχους επί έξι χρόνια

Άδικη παρακράτηση σε 1 εκατ. συνταξιούχους επί έξι χρόνια

Αύγουστος 23, 2016 - 13:20
0 σχόλια

Στα 250 εκατ ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει παρακρατηθεί άδικα σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους από το 2010 και μετά. Πρόκειται για το συνολικό ποσό που προκύπτει από την εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και η οποία θα έπρεπε να επιβάλλεται στο καταβαλλόμενο ποσό και όχι στο ονομαστικό, όπως γινόταν έως τώρα.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, πρέπει παράλληλα να καταργηθεί και η αντίστοιχη εισφορά 6% που επιβάλλεται στις επικουρικές συντάξεις, επίσης για τον κλάδο υγείας. Ο λόγος είναι ότι δεν προβλέπεται κάλυψη υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στα καταστατικά των Ταμείων που χορηγούν επικουρικές συντάξεις. Σε ρεπορτάζ του euro2day.gr το Δίκτυο τονίζει ότι εσφαλμένα οι συνταξιούχοι χάνουν λεφτά από τη σύνταξή τους. Επισημαίνεται ότι έως τον Ιούλιο του 2015 η συγκεκριμένη κράτηση υπέρ υγείας ήταν 4%, για να αυξηθεί στη συνέχεια σε 6% και να επεκταθεί και στην επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με το Δίκτυο, ακόμα και ο νέος Ασφαλιστικός Νόμος που τακτοποιεί το συγκεκριμένο θέμα δεν χρειαζόταν να το πράξει, αφού ήδη υπήρχαν σχετικές διατάξεις σε παλαιότερους νόμους, που όμως δεν εφαρμόστηκαν. Μάλιστα, ενδεικτικό της λάθος παρακράτησης ήταν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πραγματοποιούσε κρατήσεις επί του πραγματικού και όχι επί του ονομαστικού μισθού. Θέση υπέρ των συνταξιούχων έχει λάβει και ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ σχετική ενημέρωση, μέσω επιστολών έχει παρασχεθεί τόσο στον κ. Κατρούγκαλο, όσο και στον προκάτοχό του, κ.Βρούτση.

(Το άρθρο του Βασίλη Αγγελόπουλου στα dikaiologitika.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.