Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, εμπόδια και παραλείψεις

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, εμπόδια και παραλείψεις

Απρίλιος 25, 2024 - 16:20
0 σχόλια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το περιεχόμενο της προσωρινής συμφωνίας σχετικά με την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης, η οποία είχε επιτευχθεί τον Φεβρουάριο την Τετάρτη 24 Απριλίου. Η συμφωνία εγκρίθηκε με 613 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 11 αποχές. Εγκρίθηκε επίσης η έκθεση σχετικά με την επέκταση της χρήσης της κάρτας από τους υπηκόους τρίτων χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) χαιρετίζει αυτή τη στιγμή, ωστόσο εκφράζει  τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα καθυστερήσουν τη δημοσίευση του κειμένου (και, ως εκ τούτου, την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την εφαρμογή) μέχρι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τονίζει στο Euronews ότι οι κάρτες είναι μεν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιμένει ότι δεν αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν τα άτομα με αναπηρία όταν μετακινούνται σε άλλη χώρα της Ε.Ε. για περισσότερο από τρεις μήνες: «Οι κάρτες είναι το πρώτο βήμα. Απομακρύνουν κάποια από τα εμπόδια στα ταξίδια, τα κάνουν πιο εύκολα, αλλά δεν μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε το δικαίωμα της μετακίνησης, των σπουδών ή της εργασίας. Η αξιολόγηση της αναπηρίας πρέπει να επαναλαμβάνεται στο εκάστοτε κράτος. Η αναπηρία μας δεν ταξιδεύει μαζί μας, όπως διεκδικούμε να γίνεται μέσω της κάρτας», εξηγεί ο κ. Βαρδακαστάνης.

Συζήτηση στο Κοινοβούλιο -Χαιρετίζουμε τη γενικευμένη υποστήριξη αυτής της συμφωνίας.

Η επικεφαλής της διαπραγμάτευσης ευρωβουλευτής Lucia Ďuriš Nicholsonová δήλωσε: «Τα άτομα με αναπηρία αγωνίζονται για αυτή τη συμφωνία εδώ και 15 χρόνια» και «ήταν στο επίκεντρο των ανησυχιών μας». Περιέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οδηγία από τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ, της δωρεάν έκδοσης καρτών και της δέσμευσης για περαιτέρω ανάλυση των ζητημάτων της ελεύθερης κυκλοφορίας σε 5 χρόνια.

Ενώ η πολιτική διαδικασία έχει πλέον ολοκληρωθεί, υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις όσον αφορά τη νομική επεξεργασία του κειμένου και τη νομική μετάφρασή του στις 27 γλώσσες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το επίσημο κείμενο δεν θα μπορέσει να εγκριθεί πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Στο EDF τονίστηκε ότι αυτό οφείλεται μόνο στον ασυνήθιστο αριθμό νομικών κειμένων που εγκρίθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν υπόψη αυτή την καθυστέρηση κατά την εφαρμογή της κάρτας, και να επισπεύσουν την εφαρμογή της με τη δημοσίευση της Οδηγίας.

 

δελτίο Τύπου ΕΣΑμεΑ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.