Εκτός ΟΓΑ όλοι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμμάτων σε μικρούς Δήμους

Εκτός ΟΓΑ όλοι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμμάτων σε μικρούς Δήμους

Αύγουστος 23, 2016 - 09:32
0 σχόλια

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που έρχεται το φθινόπωρο θα αγγίξει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και ειδικότερα τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες, αλλά και όσους σκόπευαν να εξαγοράσουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται σε Δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, οι οποίοι λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων μπορούν να ασφαλίζονται με το ευνοϊκό καθεστώς του ΟΓΑ, μεταπηδούν στο ενιαίο καθεστώς του ΕΦΚΑ, εκτός κι αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι δανειστές απαιτούσαν η αλλαγή να ισχύσει για το σύνολο των μικροεπαγγελματιών που έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο (περίπου 45.000 ασφαλισμένοι με καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κ.λπ.), ενώ τελικά η ρύθμιση θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι διατηρούσαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους (για σύνταξη και υγεία) το 2022, με ετήσια τμηματική αύξηση του ασφαλίστρου από το 2017. Τελικά θα ακολουθήσουν την τύχη των υπόλοιπων ελευθέρων επαγγελματιών και όχι των αγροτών, ώστε να οδηγηθούν απευθείας από 1/1/2017 σε εισφορά 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.