Espresso με την Αγγελική Τελά

Espresso με την Αγγελική Τελά

Φεβρουάριος 06, 2014 - 19:07

Η εβδομαδιαία στήλη του ArcadiaPortal ΄΄Εspresso΄΄ αυτή τη φορά φιλοξενεί μια Τριπολιτσιώτισσα αθλήτρια στίβου την Αγγελική Τελά. Ελάτε να την γνωρίσουμε λίγο, η Αγγελική είναι 22 ετών απόφοιτη του   Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών στο τμήμα εκπαίδευσης και αγωγής προσχολικής ηλικίας. Ασχολείται με το άλμα επί κοντώ και ανήκει στο Γυμναστικό Σύλλογο Αρκαδίας.

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε για να ασχοληθείς με το άλμα επί κοντώ;

Το άλμα επί κοντώ είναι ένα δύσκολο και πολύ εντυπωσιακό αγώνισμα που συνδυάζει τα πάντα, από μόνο του αυτό το αγώνισμα σε ελκύει. Ξεκίνησα με παρότρυνση του προπονητή μου Παναγιώτη Ζαρμπαλά.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό;

Ξεκίνησα στίβο τετάρτη δημοτικού σε ηλικία 8 ετών με την παρότρυνση του τότε προπονητή μου και γυμναστή στο σχολείο, τον Κο Δημήτρη Μακαρούνη κάνοντας διάφορα αγωνίσματα όπως μήκος, ταχύτητες, κ μεσαίες αποστάσεις, μέχρι που κατέληξα να κάνω άλμα επί κοντώ στην ηλικία των 12 ετών με τον Κο Παναγιώτη Ζαρμπαλά. Από την ηλικία των 13ών ουσιαστικά ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον πρωταθλητισμό καθώς τότε ξεκινάνε τα Πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ποιες είναι κάποιες από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου;

Σημαντικότερη μου επιτυχία ήταν στην 1η λυκείου όπου πήρα την 3η θέση σε Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα καθώς και η συμμετοχή μου την ίδια χρονιά με τα χρώματα της εθνικής ομάδας στην συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου. Ωστόσο επιτυχία μου θεωρώ πώς είναι η περσινή χρονιά από την άποψη ότι επέστρεψα μετά από 1,5 χρόνο απουσίας στον χώρο.

Ποιος σε βοήθησε σε αυτή σου την πορεία;

Σε όλη αυτή την πορεία με βοήθησε φυσικά η οικογένεια μου, ιδιαίτερα η αδερφή μου και συναθλήτρια μου, ο προπονητής μου Παναγιώτης Ζαρμπαλάς, καθώς και ο ομοσπονδιακός προπονητής που με είχε αναλάβει όσο σπούδαζα στην Αθήνα ο Μανώλης Καραγιάννης.  Βέβαια, πάνω από όλα η στήριξη έρχεται από τον ''Γυμναστικό Σύλλογο Αρκαδίας'' που δεν είναι απλά ένας σύλλογος αλλά η 2η ''ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ'' μου.

Κατά πόσο είναι εύκολο να κάνεις πρωταθλητισμό  και παράλληλα να σπουδάζεις;

Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού είναι κάτι δύσκολο και πόσο μάλλον όταν βρίσκεσαι στην Αθήνα που οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Ωστόσο με καλό πρόγραμμα και με θέληση όλα μπορούν να επιτευχθούν.

Πιστεύεις ο αθλητισμός βοηθά τους νέους να κάνουν τις σωστές επιλογές στη ζωή τους;

Φυσικά, ο αθλητισμός δεν είναι απλά ένα χόμπι. Κατά την γνώμη μου πλάθει χαρακτήρες. Μαθαίνει στα παιδιά την πειθαρχεία , την άμιλλα, τον υγιή ανταγωνισμό ακόμα και το πως να χειριστείς δύσκολες καταστάσεις. Σε μαθαίνει να νικάς αλλά και να χάνεις. Να προσπαθείς με υπομονή και επιμονή μέχρι να πετύχεις αυτό που θες.

Θεωρείς ότι η οικονομική ύφεση και η κατήφεια δεν βοηθά τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

Θεωρώ πως δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως πρέπει να ξέρουν όλοι πως ο αθλητισμός είναι μία διέξοδος, που φυσικά κάνει καλό στην ψυχή και στο σώμα.

Εκτός από εσένα και η αδελφή σου η Βάλια ασχολείται με τον αθλητισμό, αυτή η κοινή πορεία  σε διευκόλυνε στο να διακριθείς και να έχεις μια πιο εύκολη πορεία;

Μάθαμε από μικρές να βοηθάμε η μία την άλλη και να συνεργαζόμαστε, δεν είναι τόσο θέμα διακρίσεων ή πορείας αλλά συμπαράστασης η μία στην άλλη, σε οτιδήποτε προκύψει είτε θετικό είτε αρνητικό.

Ξεκινήσατε μαζί να ασχολήστε με το άλμα ή η μια ακλούθησε την πορεία της άλλης;

Άλμα επί κοντώ ξεκίνησα εγώ  σε μικρότερη ηλικία και στην πορεία ακολούθησε και η αδερφή μου. Ωστόσο με τον αθλητισμό γενικά ξεκινήσαμε μαζί.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές τις οποίες χρειάστηκες ένα στήριγμα για να μην τα παρατήσεις;

Φυσικά όλοι οι αθλητές έχουμε δύσκολες στιγμές κ εγώ είχα σταματήσει μάλιστα για 1,5 χρόνο λόγω κάποιου προβλήματος με τον θυροειδή μου. Όταν ένιωσα έτοιμη ξεκίνησα πάλι. Άλλωστε ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής.

Έχεις σπουδάσει Νηπιαγωγός δουλεύεις πάνω στο αντικείμενο σου;

Δυστυχώς οι καταστάσεις είναι δύσκολες και δεν έτυχε να εργαστώ στο αντικείμενο μου ακόμα. Το κυνηγάω βέβαια και προσπαθώ ελπίζοντας για το καλύτερο.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για φέτος;

Στόχος μου αθλητικά είναι η επίτευξη μίας καλής επίδοσης  και πάνω από όλα υγεία. Από εκεί και πέρα είτε σε προσωπικό είτε σε αθλητικό επίπεδο  όλα τα υπόλοιπα έρχονται.

Οι  φωτογραφίες είναι από το αρχείο της αθλήτριας.

Έφη Καστραντά