Εspresso με το Χρήστο Πολίτη

Εspresso με το Χρήστο Πολίτη

Απρίλιος 03, 2014 - 19:38
16 σχόλια

Αυτή την Πέμπτη το Arcadia Portal βουτά στα βαθιά, μαζί με έναν αθλητή της ελεύθερης κατάδυσης ο οποίος μπορεί να κάνει κατάδυση με άπνοια με τη χρήση μονοπέδιλου, στην κλασική κατηγορία της ελεύθερης κατάδυσης. Ο κ. Πολίτης παίρνει μέρος σε αγώνες και έχει πολλές σημαντικές διακρίσεις στο βιογραφικό του.  Επίσης  διατηρεί κατάστημα στην Τρίπολη και αυτή την εβδομάδα φιλοξενείται στη στήλη  ΄΄Εspresso΄΄. Πάμε λοιπόν να καταδυθούμε στα «άδυτα» της ελεύθερης κατάδυσης.

Τι σημαίνει ελεύθερη κατάδυση;

Ελεύθερη κατάδυση είναι το κράτημα της ανάσας και κατάδυση στη θάλασσα με μόνο το κράτημα της αναπνοής,  χωρίς βοήθεια από αναπνευστική συσκευή ,όπως μπουκάλες και με τις δυνάμεις του ίδιου του δύτη, χωρίς δηλαδή προωθητικό μέσο.

Πότε ξεκινήσατε να κάνετε ελεύθερες καταδύσεις;

Η ιστορία μου στην ελεύθερη κατάδυση ξεκινάει το 2007. Μέχρι τότε έκανα ψαροτούφεκο και μπήκα στο σύλλογο της AIDAHELLAS (ο σύλλογος της ελεύθερης στην Ελλάδα) για να βελτιωθώ σαν ψαροτουφεκάς.

Η μαγεία της βουτιάς στο μπλε , η άνεση που έβγαζα στις βουτιές μου και η βελτίωσή μου με οδήγησαν το 2009 στη συμμετοχή μου για πρώτη φορά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Πού προπονήστε και κάτω από ποιες συνθήκες;

Οι προπονήσεις για την περίοδο του χειμώνα με  βρίσκουν στο κολυμβητήριο της Τρίπολης ,ενώ το καλοκαίρι που έχει βάθος στη θάλασσα, στη θάλασσα του Άστρους, Τυρού ,Λεωνιδίου συνήθως.

Προπονήστε μόνος ή με κάποιον προπονητή;

Η προπόνησή μου γίνεται δυστυχώς χωρίς τη βοήθεια προπονητή .Αυτό για λόγους οικονομικούς ,μιας και πλέον οι προπονητές που ασχολούνται με το άθλημα αυτό πληρώνονται για τα προγράμματά τους.

Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα αυτή ,γιατί έχω και τα υπερβολικά έξοδα προπονήσεων στη θάλασσα (βλέπετε είμαι μόνος εδώ στην Τρίπολη δεν μοιράζομαι τα έξοδα μετακίνησης με κάποιον άλλο αθλητή),οπότε προσπαθώ μόνος μου να ανταπεξέλθω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ανταγωνισμό.

Όπως μας είπατε είναι δύσκολο έως και επικίνδυνο να προπονήστε μόνος εσείς έχετε κάποια βοήθεια;

Το να προπονείσαι μόνος στην ελεύθερη είναι το μεγαλύτερο λάθος ,έγκλημα θα έλεγα κατά του εαυτού σου.

Αυτό γιατί με την άπνοια ο οργανισμός έρχεται στα όριά του. Αν δεν μπορέσει ο αθλητής να έχει τις αισθήσεις του βγαίνοντας στην επιφάνεια ώστε να ολοκληρώσει τη βουτιά του, παθαίνει υποξία ,με απλά λόγια λιποθυμά ,μένει στο νερό με το πρόσωπο μέσα και εκεί έρχεται ο πνιγμός.

Εκεί θέλεις τον άνθρωπο που θα είναι δίπλα σου ,θα σου κρατήσει έξω από το νερό το πρόσωπο ,όπου σε λίγο θα συνέλθεις και όλα καλά ,αλλιώς ……………………….

Εγώ στην πισίνα έχω γνωριστεί με κάποια παιδιά που έρχονται και κολυμπάνε τις ώρες κοινού ,οπότε όταν θέλω να κάνω μια προσπάθεια με προσέχει κάποιο από αυτά τα παιδιά.

Στη θάλασσα δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μιας και εκεί δύσκολα βρίσκω κάποιον για να με προσέχει στην προπόνηση με αποτέλεσμα να μην κάνω τον όγκο των προπονήσεων που πρέπει.

Ποιες οι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού στην ελεύθερη κατάδυση;

Όταν ο δύτης βουτά είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα το σώμα έρχεται σε μια φάση χαλάρωσης .Τίποτα δεν βρίσκεται δίπλα σου και χάνεσαι στις σκέψεις σου.

Εσύ και το μπλε !!!!!!!!!!!!

Λαμβάνετε μέρος σε αγώνες, ποιες οι διακρίσεις και σε ποιο βάθος έχετε φτάσει;

Σε αγώνες παίρνω μέρος και οι καλύτερες θέσεις που έχω πάρει είναι στην πισίνα μία 4η θέση στη δυναμική με επίδοση 126 μέτρα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2012.

Στους αγώνες ATHENS APNEA 2014 που έγιναν στις 9/3/14 κατέλαβα επίσης με 126 μέτρα στη δυναμική την 5η θέση.

Στη θάλασσα και στα αγωνίσματα βάθους τα τελευταία δυο χρόνια ,στα πανελλήνια πρωταθλήματα του 2012 και 2013 έχω μπει στα μετάλλια παίρνοντας και τις δυο φορές τη τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο με 56 και 57 μέτρα αντίστοιχα.

Πέρυσι μπήκα Εθνική ομάδα και πήρα μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 2013 που έγινε στη Καλαμάτα ,παρά το πρόβλημα τραυματισμού που είχα (είχα τρυπήσει το αριστερό τύμπανο 12 μέρες πριν !!!) και φυσικά πήρα μέρος για τη συμμετοχή ,όπου κατέλαβα την 26η  θέση .  

Τι είναι και τι σημαίνει  η βραδυκαρδία;

Βραδυκαρδία είναι η αργή συχνότητα που χτυπάει η καρδιά ,και αυτό γίνεται όταν ο δύτης βουτήξει στο νερό και έρθει σε επαφή το νερό με το πρόσωπο όπου λειτουργεί το καταδυτικό αντανακλαστικό.

Οι μηχανισμοί του σώματός μας λειτουργούν έτσι ώστε να κάνουν οικονομία οξυγόνου και να πηγαίνει οξυγόνο στα απολύτως απαραίτητα όργανα.

Πώς επιτυγχάνεται η αύξηση του χρόνου που μένει κάποιος κάτω από το νερό γιατί τα 5 και τα 8 λεπτά φαίνονται εξωπραγματικά στο μέσο άνθρωπο...

Προπόνηση και απόλυτη χαλάρωση. Αυτό είναι το μυστικό για την επιτυχία.

Σίγουρα το να βλέπεις κάποιον να κρατάει την αναπνοή του τόσο χρονικό διάστημα ,ειδικά όταν είσαι έξω και τον βλέπεις είναι αρκετός χρόνος .Να έβλεπες σε προπονήσεις μου πόσοι αναρωτιούνται αν είμαι καλά ή αν έχω πνιγεί !!!!!!!!!!!!!

Ποιοι οι κίνδυνοι και οι διαταραχές υγείας στους αθλητές;

Κίνδυνος είναι το να πνιγείς. Η  άπνοια αυτό το ρίσκο έχει. Είπαμε ,ποτέ μόνος !!!

Ένα πολύ επικίνδυνο άθλημα στο οποίο αν πιέσεις τον εαυτό και τα όρια σου αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του σώματος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Όπως είπα και πριν ο δύτης πάντα λειτουργεί στα όριά του ,ειδικά αν θέλει να βελτιωθεί.Πάντα στην έξοδο ο δύτης είναι στα κόκκινα.Εκεί αν είναι μόνος του ,είναι το μοιραίο λάθος.

Κανένας δεν πνίγηκε επειδή βούτηξε βαθιά ,πνίγηκε επειδή βούτηξε ΜΟΝΟΣ του.

Έχετε κινδυνεύσει ποτέ πραγματικά;

Δόξα το ΘΕΟ προσωπικά δεν έχω κινδυνεύσει γιατί πάντα τηρώ τους κανόνες ασφαλείας.  Είπαμε ασφάλεια στην ελεύθερη κατάδυση = κάποιος που σε περιμένει στην επιφάνεια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ποτέ δεν υπήρξε θάνατος σε αγώνες ελεύθερης ,γιατί ενώ σχεδόν πάντα σε κάθε αγώνα υπάρχει περιστατικό υποξίας ,υπάρχει ο δύτης ασφαλείας που επεμβαίνει όποτε χρειαστεί.

Ποια η αίσθηση όταν είστε αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια χωρίς ανάσα;

Η αίσθηση όταν είσαι κάτω από το νερό είναι απίστευτη. Ελευθερία ,άνεση ,έχεις ξεφύγει από την βαρύτητα και είσαι στο μπλε ,ειλικρινά δεν θες να βγεις έξω .Θες να έχεις και άλλη αναπνοή να μείνεις και άλλο μέσα στο νερό. Βέβαια όταν είσαι σε μεγάλα βάθη το μόνο που σε ενοχλεί λιγάκι είναι η πίεση.

Μιλάμε για τρελές πιέσεις ,πχ στα δικά μου μέτρα (57) μιλάμε για 7 ατμόσφαιρες !!!!!!!!!!!!!!!

Υπάρχει κάποια οικονομική βοήθεια για εξοπλισμό ή για συμμετοχή σε αγώνες;

Οικονομική βοήθεια? Τι είναι αυτό? Έγινε μια προσπάθεια κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου για οικονομική βοήθεια από το δήμο Τρίπολης ,αλλά τελικά δεν πήρα τίποτα.
Είμαι αθλητής σε ατομικό άθλημα λέει και δίνουν χρήματα μόνο σε ομάδες.Βέβαια πριν λίγα χρόνια σε άλλο αθλητή έδωσαν 3000 και άλλες 3000 στον προπονητή του για αγώνα ,και καλά έκαναν και να ξαναδώσουν όποτε ζητηθεί.Δε σημαίνει ότι επειδή δεν έδωσαν σε εμένα δεν πρέπει να δίνουν οικονομική βοήθεια.

Τα έξοδα για μια χρονιά είναι πάρα πολλά. Είκοσι προπονήσεις στη θάλασσα που είναι και λίγες κοστίζουν χίλια ευρώ περίπου, αυτοκίνητο και φουσκωτό. Ένα μονοπέδιλο κοστίζει 500 ευρώ. Μια στολή τριακόσια πενήντα ευρώ, και θέλεις τρεις διαφορετικές στολές για να βγάλεις χρονιά.

Είμαι καλεσμένος σε αγώνες στη Σερβία (έγινε το σκ που μας πέρασε) Κύπρο ,Κρήτη κλπ και δεν μπορώ να πάω γιατί τότε θα μιλάμε ότι πρέπει να έχω 4-5 χιλιάδες μόνο για αγώνες εξοπλισμό .Τέτοιες εποχές  δεν το συζητάμε……………..κρίμα .

Μπορεί ο καθένας να κάνει ελεύθερες καταδύσεις;

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ελεύθερη κατάδυση εφόσον είναι υγιείς  και εφόσον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος αρχάριος που βουτά σε βαθιά;

Ένας αρχάριος είναι λάθος να βουτά στα βαθιά . Ξεκινάς από τα ρηχά παίρνεις εμπειρίες και σιγά σιγά αποκτάς το βάθος.

Και στην ελεύθερη κατάδυση η Ελλάδα και οι Έλληνες αθλητές είναι πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό; Τι θα πρέπει να γίνει για ν’ αλλάξει αυτό;

Οι Έλληνες έχουμε πολύ καλούς ελεύθερους δύτες .Είμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο σε σχέση με τους αθλητές του εξωτερικού.

Έχουμε κερδίσει μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και φανταστείτε στο περσινό παγκόσμιο ο τελικός στη δυναμική ήταν με αθλητές πάνω από διακόσια μέτρα ,και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ,έχουμε έξι Έλληνες με πάνω από διακόσια μέτρα !!!!!

Μιλάμε για επιδόσεις που κόβουν την ανάσα, μέχρι πριν λίγα χρόνια το χρυσό μετάλλιο ήταν στα 150 μέτρα ,εκεί που βρίσκομαι εγώ τώρα και που με μια τέτοια επίδοση σήμερα δε θα σε βρίσκει ούτε η μάνα σου ,όπως λέμε για να γελάμε μεταξύ μας!!!!!!!!!!!!!!!!

Θα προτρέπατε κάποιον να ξεκινήσει αυτό το δύσκολο άθλημα;

Για να ξεκινήσει κάποιος την ελεύθερη θα πρέπει να του αρέσει. Αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει και θέλει τη βοήθειά μου μπορεί να με βρει στο κολυμβητήριο και ευχαρίστως να τον βοηθήσω όπου και όπως μπορώ.

Υπάρχουν και άλλοι από Τρίπολη ή Αρκαδία όπου ασχολούνται με ο ίδιο άθλημα με εσάς;

Δυστυχώς εδώ στην Τρίπολη ,αλλά γενικά στην Αρκαδία  και στην Πελοπόννησο δεν ασχολείται άλλος με την ελεύθερη σε αγωνιστικό επίπεδο. Είμαι μόνος με ότι αυτό συνεπάγεται είτε από άποψη παρέας,ανταγωνισμού  κλπ. Υπάρχουν κάποιοι φίλοι που κάνουν ψαροτούφεκο και μόνο, και που αυτοί με βοηθάνε όσο και όταν μπορούνε στο θέμα της ασφάλειας στη θάλασσα.

Ποιοι οι στόχοι σας για τους ερχομένους αγώνες που θα λάβετε μέρος;

Στόχος για τους επόμενους αγώνες είναι να είμαι καλά και να συμμετέχω στο επόμενο πανελλήνιο που θα γίνει στις 11/5 στο κολυμβητήριο Αργυρούπολης ,καταφέρνοντας να βελτιώσω τις προσωπικές μου επιδόσεις παίρνοντας την άσπρη κάρτα και έγκυρη προσπάθεια  από τον κριτή.

Για το καλοκαίρι και τον αγώνα βάθους να καταφέρω να σπάσω το φράγμα των 60 μέτρων και να πλησιάσω τα 70 σαν στόχος.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ,μπαίνουν παιδιά στο άθλημα που έχουν φάει την πισίνα με το κουτάλι ,παλιοί αθλητές της κολύμβησης-τεχνικής ,οπότε η σύγκριση είναι σιγά σιγά πλέον άνιση.

Πόσο μάλλον όταν εγώ είμαι εδώ ,μόνος και χωρίς καν προπονητή !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Να μη μιλήσω για τις προπονήσεις που κάνουν οι φίλοι μου στην Αθήνα εξτρά με ομάδα τεχνικής κολύμβησης για βελτίωσης της τεχνικής κλπ.

Για να καταλάβετε επίσης για τη διαφορά μεγέθους προπονήσεων ,ενδεικτικά να αναφέρω ότι εγώ σε διάστημα τριών μηνών έκανα περίπου 40 προπονήσεις ,και με αθλητή από την Αθήνα που μίλαγα πριν μέρες μου είπε ότι έκανε 200 προπονήσεις !!!!!!!!!!!!!!!!!

Είναι και οι υποχρεώσεις βλέπετε ,οικογενειακές-κατάστημα που έχω. Μέρα με νύχτα οι συνθήκες προπόνησης οι δικές μου ,με άλλων αθλητών.

Τέλος θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιον για τη βοήθεια που σας προσφέρει;

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου ,τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου που μου συμπαραστέκονται στην αγάπη-τρέλα μου αυτή.

Φαντάσου να ξέρει ότι ξεκινάω και πάω να βουτήξω τα 50-55-60 μέτρα πώς μπορεί να αισθάνεται ο άλλος.

Έφη Καστραντά

Video: 

youtube://v/Q6UXGQPjZj8


16 Σχόλια

δεν εχω λογια RESPECT !!!!!!!!!!!!

φιλε μου σε εχω δει στο κολυμβητηριο και ειλικρινα σου βγαζω το καπελο

ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.................. ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΛΠ

είσαι πολύ μεγάλη μορφή !!!! μπράβο που στηρίζεις με τις επιτυχίες σου την ύπαρξη του κολυμβητηρίου μας!!!

ΜΠΡΆΒΟ ΣΟΥ ΡΕ ΜΟΎΤΡΟ!!!!! ΕΊΣΑΙ ΕΓΓΎΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΉΡΙΟ ΜΑΣ !!!!!!

εύγε ρε μεγάλε πρωταθλητή μακάρι να σε έχει καλά ο θεός ! σε πάω γιατί το παλεύεις μόνος σου!!!!

είσαι ωραίος συνέχισε ! μακάρι να ναι ανοιχτό το κολυμβητηριάκι μας !!!!!

συγχαρητήρια !!!!!! και σε ανώτερα μεγάλε!!!! καλή επιτυχία στους αγωνες που έρχονται!!!

συγχαρητήρια ! είναι αξιέπαινο να έχουμε πρωταθλητή καταδύσεων σε 800 μέτρα υψόμετρο ! αν και ορεινός είσαι φοβερός ! μπράβο ! ήταν που δεν είχε η τρίπολη αθλητές και ήθελαν να κλείσουν το κολυμβητήριο !

είσαι ο τελευταίος των μοικανών χριστάρα... συνέχισε !!!

το κολυμβητήριο είναι δύναμη ! να το θυμούνται εκείνοι που πάνε να του βάλουν χέρι! μπράβο χριστάρα δύναμη!!!! ΜΠΡΆΒΟ!!!! ΣΥΝΈΧΙΣΕ !!!!

μη ζητιανεύεις δε χρειάζεται , αυτό σε καταξιώνει ! μαθαίνω ότι έχετε πολύ καλή ομάδα στο μεσημεριανό οι βετεράνοι ! μπράβο σας , είστε αξιέπαινοι που αγωνίζεστε ακόμη παρόλο το μεγάλο της ηλικίας σας !!!

Η πόλη να ξέρεις χρωστά πολλά και σε σένα και στο μαλλιά που κρατήσατε ανοιχτό το κολυμβητηριάκι μας . και εύχομαι κάποτε να αποκτήσετε το σεβασμό που σας αρμόζει και οι δύο σας εκει μέσα . και σεις καταξιώνεστε περισσότερο γιατί κάνετε το κέφι σας ! η πρόταση μου για ένταξη στο ψηφοδέλτιό μου παραμένει ανοιχτή και για τους δύο σας . ελπίζω να το ξανασκεφτήτε και οι δύο σας ...

κύριε πολίτη , τα ατομικά αθλήματα , είναι μοναχικά και όντως δε φέρουν της αναγνωρισης του κόσμου ή της προώθησης τους από το κράτος αλλά όσο συνεχίζετε γίνεστε πρότυπο για τα νέα παιδιά ... όντως τα κολυμβητήρια βάλλονται όχι λόγω της κρίσης αλλά περισσότερο λόγω της ελλειψης παιδείας , αφού τούτος ο τόπος κυβερνηθηκε από τη λαίλαπα του σοσιαλισμού και έμαθαν όλοι να έχουν τζάπα παροχές ... μπράβο και σε σας και στη δημοτική αρχή που καταφέρνει να κρατά ανοιχτο το κολυμβητήριο και με συνδρομή μόνο 20 ευρό , όταν στα κολυμβητήρια της ΑΘΉΝΑΣ η ελάχιστη συνδρομή είναι 55 ευρό το μήνα ... χαιρόμαστε να παρακολουθούμε τις επιτυχίες σας και των ομάδων , γιατί κάποτε περάσαμε και μεις από κει μέσα ...

Ειλικρινα δεν εχω λογια να σας ευχαριστησω για τα καλα σας λογια και τις ευχες σας. Μου δινουν δυναμη και κουραγιο να συνεχισω ,και σας υποσχομαι οτι θα προσπαθω για το καλυτερο και να ειμαι αξιος εκπροσωπος της πολης μας.