Εξάρθρημα ώμου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και η σημασία της σωστής αντιμετώπισης

Εξάρθρημα ώμου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και η σημασία της σωστής αντιμετώπισης

Φεβρουάριος 09, 2024 - 20:00
0 σχόλια

Ο Λεωνίδας Σ. Δημόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Επιμελητής των Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων “Υγεία” & “Μητέρα” αρθρογραφεί στο arcadiaportal.gr για το εξάρθρημα στον ώμο, την τόσο σημαντική πρώτη αντιμετώπιση του και για όσους κινδυνεύουν περισσότερο.

«Μου βγήκε ο ώμος». Γιατι;

Το εξάρθρημα του ώμου συνήθως προκύπτει μετά από τραυματισμό και απαιτεί την εφαρμογή σημαντικής ή λιγότερο έντονης δύναμης, ανάλογα με τη σωματοδομή και την ανατομία του ατόμου. Κατά τη διάρκεια του τραυματισμού, προκαλούνται βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης, όπως η ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της ωμογλήνης (γνωστή και ως βλάβη Bankart), το συμπιεστικό κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου (επίσης γνωστό ως βλάβη Hill-Sachs), η ρήξη των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων, καθώς και το οστικό έλλειμμα στην ωμογλήνη. Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι σημαντικές από την αρχή, αλλά συνήθως εξελίσσονται με βάση τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει ο ασθενής να αγνοεί ή να παραμελεί αυτές τις βλάβες.

Χρόνια αστάθεια στον ώμο. Τι είναι;

Εάν αυτές οι βλάβες δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, τα επεισόδια εξάρθρηματος του ώμου μπορεί να επαναλαμβάνονται, δημιουργώντας ένα χρόνιο πρόβλημα γνωστό ως χρόνιο υποτροπιάζον εξάρθρημα ώμου. Αυτή η κατάσταση προκαλεί αστάθεια στην άρθρωση, επηρεάζοντας τη ζωή του ασθενούς τόσο σε καθημερινό επίπεδο αλλά και κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο τραυματισμός αυτός, εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα φόβου για το πότε θα επαναληφθεί.

Συνήθως παρατηρείται ότι όσο νεότερο άτομο είναι όταν συμβαίνει το πρώτο εξάρθρημα του ώμου και όσο πιο ενεργητικό είναι σε δραστηριότητες, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα επαναλαμβανόμενων επεισοδίων. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος όταν συμβαίνει για πρώτη φορά σε ηλικία κάτω των 20 ετών είναι πάνω από 90%! Σε υψηλότερη ηλικία, ιδίως άνω των 45 ετών, η πιθανότητα υποτροπής μειώνεται, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρήξης του στροφικού πετάλου, που πρέπει να αντιμετωπιστεί μετά από ένα εξάρθρημα ώμου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τα επεισόδια των υποτροπών προκαλούνται πιο εύκολα με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είναι συνηθισμένο να αναφέρουν οι ασθενείς ότι ο ώμος τους εξαρθρώνεται ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

«Βγαίνει ο ώμος μου». Τι πρέπει να κάνω;

Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική αντιμετώπιση, που συχνά εφαρμόζεται σε μεγαλύτερους ασθενείς με περιορισμένη δραστηριότητα, δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχει υψηλή πιθανότητα εμφάνισης υποτροπών. Σήμερα, ειδικά σε ασθενείς κάτω των 30 ετών και ενεργητικούς, προτείνεται η αρθροσκοπική αποκατάσταση ανατομικών βλαβών του ώμου ακόμη και μετά το πρώτο εξάρθρημα. Η επέμβαση αυτή, που πραγματοποιείται σε μια μέρα, χωρίς χειρουργικές τομές, χρησιμοποιεί ειδική κάμερα και αρθροσκόπιο για να εισέλθει στην άρθρωση μέσω μιας οπής με διάμετρο μόλις 4 χιλιοστών!

Για τους περισσότερους ασθενείς με αστάθεια του ώμου, η αρθροσκοπική αποκατάσταση των μαλακών μορίων, όπως η συρραφή του επιχείλιου χόνδρου, είναι αρκετή για ένα ικανοποιητικό κλινικό αποτέλεσμα. Σε ασθενείς με πολλαπλά εξαρθρήματα που οδήγησαν σε οστικό έλλειμα ωμογλήνης, οι οστικές επεμβάσεις, όπως η οστεομεταφορά λαγονίου οστού στην ωμογλήνη (Eden–Hybinette) ή η επέμβαση Latarjet στην κορακοειδή, είναι απαραίτητες για την επαναφορά της ανατομίας και την επίτευξη σταθερής άρθρωσης.

Μετά την επέμβαση, οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται μέχρι τα όρια του πόνου, ενώ οι κινήσεις περιορίζονται στο πρόσθιο μέρος του σώματος. Η πλήρης κινητικότητα του ώμου αποκαθίσταται περίπου σε 2-3 μήνες, ενώ η πλήρης αθλητική δραστηριότητα επιτρέπεται στους 4-6 μήνες, με βαθμιαία προοδευτικότητα.

Λεωνίδας Σ. Δημόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Επιμελητής Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων “Υγεία” & “Μητέρα”.

Ιατρεία:

Μαρούσι: Ερυθρού Σταύρου 5, 6ος όροφος – έναντι Νοσοκομείου Υγεία

Τρίπολη: Δαρειώτου 9, 1ος όροφος

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2710 224357 - 6945477816

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.