Το Χάρβαρντ της Κολοπετινίτσας και οι σπουδές των φτωχών

Το Χάρβαρντ της Κολοπετινίτσας και οι σπουδές των φτωχών

Φεβρουάριος 08, 2024 - 21:27
65 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Στην Ιατρική (των ιδιωτικών πανεπιστημίων) με βαθμό δέκα στα είκοσι, κύριε υπουργέ;..

Ε, όχι!

Ας πούμε, κατ' αρχάς, τα αυτονόητα. Αυτό που επιχειρείται και στην Υγεία και στην Παιδεία με το συστηματικό ξεχαρβάλωμα των δημόσιων δομών και την μεθοδική είσοδο των ιδιωτών είναι η εκμετάλλευση δύο αγαθών που προστατεύονται από το Σύνταγμα, που τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι και που τελικά οι πολίτες δεν απολαμβάνουν παρά τα ελάχιστα οφέλη από αυτά.

Ωστόσο, τα αυτονόητα στη χώρα μας δεν υπάρχουν. Σημασία έχει το φαίνεσθαι, η επικοινωνία, η φανφάρα και η εξυπηρέτηση ημετέρων, αρκεί το σκίσιμο για να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι, να φαίνεται ως «άσκηση εθνικής κυριαρχίας» (sic) όπως είναι«η νομοθέτηση από το ελληνικό κράτος μιας πραγματικότητας που υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη» (μη σώσω, αυτό ακριβώς είπε χθες ο υπουργός Παιδείας).

Ο υπουργός Παιδείας, λοιπόν, χθες παρουσίασε το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το Πλαίσιο δημιουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων». Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον τρόπο εισαγωγής των σπουδαστών σε αυτά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εξηγώντας(;) ότι οι σπουδαστές θα εισάγονται σε αυτά «αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων».

Αλλά... όχι ακριβώς.

Διότι, αν είναι να πληρώσει ο μπαμπάς τα μαλλιοκέφαλά του για να δει το παιδί γιατρό, ε, δεν θα υποβληθεί το παιδί στην ταλαιπωρία των Πανελλαδικών κιόλας.

Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ανέφερε, επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά ιδρύματα όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ. Για να είναι, λοιπόν, κάποιος υποψήφιος προς φοίτηση στα ιδιωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να καλύπτει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει, με μια προσαύξηση 0,8.

Προσέξτε: Την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου, όχι τον βαθμό του τελευταίου εισακτέου στη σχολή προτίμησης.

Για να περάσει κάποιος, π.χ., στην Ιατρική Αθηνών, χρειαζεται 19.000 μόρια. Σύμφωνα με τα όσα λέει ο υπουργός, ο υποψήφιος σπουδαστής στο ιδιωτικό ίδρυμα για αυτή τη σχολή, αρκεί να έχει πιάσει περίπου 10.000 μόρια και το πτυχίο τον περιμένει, εφόσον η οικογένεια πληρώσει αδρά.

Συγκρίνεται το επίπεδο γνώσεων ενός φοιτητή της Ιατρικής Αθηνών που έχει γράψει σχεδόν άριστα σε όλα τα μαθήματα για να μπει σε αυτή την απαιτητική σχολή με τον φοιτητή που θα πιάσει ένα δέκα με άριστα το είκοσι;

Όχι, αλλά αυτό δεν απασχολεί τον φορέα που θα ανοίξει ιδιωτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα.

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ακόμα ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα περιορίσει το κύμα φυγής των φοιτητών στο εξωτερικό. Όχι. Εκείνοι που μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, και να πάνε σε μια καλή σχολή επειδή μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα, να ζήσουν την εμπειρία των σπουδών στο εξωτερικό και να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και πάλι θα φεύγουν. Όσοι μπορούν, δηλαδή, να πάνε στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ, στην Οξφόρδη, δεν θα γίνουν πελάτες των ιδιωτικών ιδρυμάτων της Κολοπετινίτσας. Πελάτες των ελληνικών ιδιωτικών ιδρυμάτων θα γίνουν οι οικογένειες με μικρές δυνατότητες που, για να σπουδάσουν το παιδί τους, θα  στερηθούν και θα δανειστούν.

Όπως στερούνται και δανείζονται οι οικογένειες των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια επειδή τα ενοίκια, η θέρμανση και το κόστος ζωής έχουν τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Δεν θα έπρεπε, αντί το υπουργείο και η κυβέρνηση να απεργάζονται τρόπους για να επενδύσει το τάδε και το δείνα fund στην ιδιωτική εκπαίδευση -διότι για αυτό ακριβώς πρόκειται, δεν θα έρθει καμία «αξιόλογη σχολή» τύπου Χάρβαρντ να ανοίξει παράρτημα στη χώρα- να ασχοληθούν με τη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, με την ενίσχυση της έρευνας, με την υποστήριξη των φοιτητών, με τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, με την αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου;

Δεν βλέπει ο κ. Πιερρακάκης ότι τα παιδιά βγαίνουν από τα σχολεία αναλφάβητα;

Δεν βλέπει κανείς τόσα χρόνια ότι το ελληνικό σχολείο χρειάζεται αναβάθμιση από το Νηπιαγωγείο;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την ίδρυση πανεπιστημίων σε κάθε πόλη και χωριό υποβαθμίστηκαν οι σπουδές;

Τα προηγούμενα χρόνια, για να αποδώσουμε και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, έγιναν φριχτά λάθη από τις κυβερνήσεις. Καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν πέτυχε επειδή καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν είχε στο επίκεντρό της τη βελτίωση της ποιότητας σπουδών και τη γνώση, αλλά -και πάλι- την ικανοποίηση συμφερόντων, κύκλων και βουλευτικής πελατείας.

Δεν ξέρω γιατί για την προ-προηγούμενη κυβέρνηση είχε νόημα να εισάγονται φοιτητές στη Φιλοσοφική Πατρών δίνοντας στις Πανελλαδικές Κοινωνιολογία και όχι Λατινικά, που είναι μάθημα εκ τω ων ουκ άνευ για τη Φιλολογία. Γνωρίζω, όμως, φοιτητές που κάνουν φροντιστήριο για να περάσουν τα υποχρεωτικά Λατινικά στο Πανεπιστήμιο... Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνει βιαστικά η εξομοίωση των ΤΕΙ και των ΑΕΙ, που έβλαψε πολλά ΤΕΙ με υψηλότατο επίπεδο εργαστηρίων.

Και, φυσικά, αν δούμε προσεκτικά το τι έχει συμβεί με τα μεταπτυχιακά που πλέον πωλούνται από τα δημόσια ιδρύματα, θα αντιληφθούμε ότι η συλλογή μορίων και όχι η επιστημονική κατάρτιση είναι το ζητούμενο. Μεταπτυχιακά που τα γράφουν διδάκτορες, επ' αμοιβή, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά πουθενά αλλού και να αξιοποιηθούν από ένα κράτος που φωνάζει για το brain drain και τους φοιτητές που θα φύγουν από τη χώρα, αλλά εκείνους που έχουν λιώσει τα παντελόνια τους να ολοκληρώνουν κύκλους σπουδών τούς έχει καταντήσει γραφιάδες ημιμαθών που πληρώνουν για ένα μεταπτυχιακό.

Λάθη έχουν γίνει πολλά και δεν διορθώνονται με περισσότερα λάθη που θα πλήξουν τη δημόσια Παιδεία ακόμα περισσότερο. Διότι της δημόσιας Παιδείας δεν της λείπει η συνέργεια με επιχειρηματικούς ομίλους, που θα την εξανδραποδίσουν βάσει των συμφερόντων τους. Της λείπει χρηματοδότηση από το κράτος. Πέντε δισ. ευρώ διατίθενται για την Παιδεία κατά μέσον όρο στην ΕΕ. Στο δικό μας κράτος, 1 δισ. ευρώ.

Όλα, όμως, είναι θέμα πολιτικών επιλογών και τις πολιτικές επιλογές τις στηρίζουν οι πολίτες με την ψήφο τους ή τις αποδέχονται σιωπηλά με την αποχή τους από τις κάλπες.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί με μακροπρόθεσμη στρατηγική, με εξορθολογισμό, με πόρους, με ενίσχυση των υποδομών.

Οτιδήποτε άλλο είναι οικονομική αφαίμαξη των ασθενέστερων και ξεπούλημα ελπίδων.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

65 Σχόλια

ΤΑ ΑΛΛΑ 4ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ

Μάλιστα, επιπλέον χρηματοδότηση γιατί με την τωρινή δεν γίνεται όση πλάτη χρειάζεται η αριστερή αλητεία!

Το πρόβλημα σύντροφε προβο είναι οι δεξιοί ! Πρέπει να γίνει καλύτεροι δουλειά στον επόμενο γύρο… να γεμίσει η πηγάδα δυο 3 φορές …

Αριστερολογία στο έπακρο από την αρθρογράφο. Δεν ξέρω πολλούς Έλληνες φοιτητές να πηγαίνουν στο Harvard και στο MIT. Όμως ξέρω πάρα πολλούς που πάνε στα πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου. Οπότε προτιμώ να μένουν τα χρήμστα αυτών των γονιών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα γίνουν στην Ελλάδα, παρά να στέλνουμε συνάλλαγμα σε τρίτες χώρες. Που ξέρεις, έτσι ίσως τελειώσουν και οι καταλήψεις στα δημόσια, άμα υπάρχει και λίγος ανταγωνισμός στους αιώνιους αριστερούς φοιτητές....

Αγαπητή κυρία Εύα. Μπορείτε να με ενημερώσετε βάση ποιον κριτηρίων εγγράφεται κάποιος Έλληνας πολίτης σε ιατρικές σχολές στην Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο; Σε ποιον κόσμο ζείτε; Για τις σχολές σε αυτές τις χώρες γιατί δεν λέτε τίποτα; Γιατί κάνετε όλοι σας την πάπια; Γεμάτη είναι η Τρίπολη με γιατρούς από την Ρουμανία. Είχαν πιάσει τα μόρια για ιατρική στην Ελλάδα αλλά προτίμησαν την μαγευτική ...Ρουμανία; Θα γράψουμε καμία αλήθεια; Εκεί δεν υπάρχει ούτε ΚΑΝ το κριτήριο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Έχετε γράψει κάτι για αυτό;

Επίσης κυρία Εύα, αν θέλετε να αναβαθμιστεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο υπάρχει τρόπος. Να απαγορευτούν οι πολιτικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια, εκλογές ψηφιακά και να επιτρέπεται η είσοδος στις σχολές ΜΟΝΟ σε φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτά αρκούν. Τα αυτονόητα.

Μη το ζαλίζουμε παιδιά! Όση “ποιότητά” είδαμε π.χ. από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια έναντί των κρατικών, άλλη τόση θα δούμε από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έναντί των δημοσίων. Σήμερα στην Ελλάδα των νεοφιλελεύθερων γερακιών της ΝΔ μόνο όσοι έχουν λεφτά έχουν υγειά, παιδεία, offshore δουλειές-μπίζνες, δικαιοσύνη κ.λ.π.. Οι υπόλοιποι, τα κουβαδάκια μας και στην εξαθλίωση μας γιατί τους χαλάμε και την αισθητική. Η υπόθεση πως έριξαν στο 41% μερικά κοκαλάκια και αυτοί ξερογλείφονται, να θεωρηθεί ως γελοιότητες και λαϊκισμοί! Αλήθεια ζει ο Παττακός;

Καλημέρα σας και ευχαριστώ για τα σχόλια, και απαντώ: Δηλαδή, το επιχείρημα είναι «ας ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια, χαμηλού επιπέδου, όπως λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπου δεν υπάρχουν υψηλά κριτήρια εισαγωγής, αρκεί να μην δοθούν χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για να΄έχουμε ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ δημόσια πανεπιστήμια, με υψηλά κριτήρια εισαγωγής και υψηλό επίπεδο σπουδών ώστε να σπουδάζουν όλοι οι Έλληνες σε αυτά και να προσελκύουν και ξένους φοιτητές». Ε, αυτό δεν είναι επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ούτε συμφωνεί με αυτά που λέει ο Πιερρακάκης περί αύξησης της ανταγωνιστικότητας και τα λοιπά. Αντί να τα παίρνουν τα πανεπιστήμια στη Ρουμανία τα λεφτά των φτωχών οικογενειών, ας τα παίρνει το ιδιωτικό fund που θα ανοίξει ιατρική στην Αθήνα. Ε, όχι...

Άρα το πρόβλημα είναι η υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και γενικά της ελληνικής εκπαίδευσης σε όλες της βαθμίδες της εάν δωθεί η δέουσα προσοχή σε όλα αυτά τότε ποιο είναι το πρόβλημα τελικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια?

Κάτι πρέπει να πει κ ο κύριος Παύλος να στηρίξει την παράταξη του. Την υποβάθμιση της παιδείας δεν την βλέπετε από το νηπιαγωγείο έως κ το πανεπιστημιο; με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιων θα λυθούν τα προβλήματα της παιδειας;;;

11:11 ας ξεκινήσουμε από το πρώτο. Το γεγονός ότι το σύνταγμα μας απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εσένα σε αφήνει αδιάφορα;

Σας απαντώ και σας λέω ότι επιεικώς είστε εκτός θέματος και ουσίας. 1) Αυτός που θέλει να σπουδάσει πρέπει να έχει επιλογές (δημόσιο ή ιδιωτικό), χωρίς να χρειάζεται να μεταναστεύσει.... 2) Όταν στα δημόσια πανεπιστήμια αρχίσει να γίνεται μάθημα και όχι καταλήψεις, πάρτυ με μπύρες, και γιάφκες πυρομαχικών από εξωπανεπιστημικακούς μπαχαλάκηδες, τότε τα ξαναλέμε. 3) Τι δουλειά έχουν οι κομματικές οργανώσεις μέσα στα πανεπιστήμια ? Εκτός ας κάνουν ότι θέλουν. 4) Ξέρω αρκετούς αιώνιους φοιτητές της Ελλάδας που ωχριούν μπροστά σε παιδιά που σπούδασαν άριστα σε Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρο

Όταν ο κλάδος των εκπαιδευτικών κόλλαγε στο θέμα που λεγόταν αξιολόγηση πως να ανέβει ποιοτικά το επίπεδο γνώσης και σπουδών;Μιλάμε για ένα κλάδο που έχει να κάνει με παιδιά ,μιλάμε για έναν κλάδο που ελέγχεται ανά πάσα στιγμή ,μιλάμε για ένα κλάδο που δεν μπορεί ούτε λεπτό να αφησει τη δουλειά του. Άρα πως θα απαιτήσεις από την πολιτεία όταν αρκείσαι στο να σου δίνει ψίχουλα με το να σου μειώνει μια ,δυο ώρες την εργασία και πάει λέγοντας.Φοβήθηκε ο κλάδος των εκπ?ων ποιος θα κάνει την αξιολόγηση. Μάλλον φοβήθηκε τον κακό εαυτό του που είχε τον πήχυ χαμηλά!!!

Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, δεν το λέω εγώ, ο σοφός λαός το λέει

Αγαπητέ κ. Παύλο. Ελεγχόμενη είσοδος υπάρχει ΜΟΝΟ στις φυλακές... Αντε και στις παλιές εποχές που υπήρχαν τα face control στα ξενυχτάδικα (ίσως και σήμερα... δεν το ξέρω, γιατί, είμαι λίγο μεγάλος). Τι θα διαβάσουμε απο υποστηρικτές του .. στην ζωή έχει αξία μόνο η γεμάτη πορτοφόλα...

Σιγά που τους νοιάζει το δημόσιο κ. Γαλανιάδη... αν θα αναβαθμιστεί!. Ενα, από τα πολλά παραδείγματα είναι η Υγεία (και μετά από πανδημία μάλιστα). Μόλις χτες σταμάτησαν τα χειρουργεία στο Παίδων... μόλις πριν 2-3 εβδομάδες λιποθύμησε αναισθησιολόγος μετά απο 16 ώρες σε χειρουργείο κ.λπ. κ.λπ.. Ολα αυτά για να έχουν σίγουρους πελάτες τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ασφαλιστικές!. Και το χειρότερο... γιατροί επιμελητές και διευθυντές των 1000-1500 ευρώ τον μήνα... Μην πω για νοσηλευτές των 700 ευρώ!. Μην συνεχίσω... ούτε μέχρι το βράδυ δεν θα τελειώσω... Θέλουν και Ιδιωτική Γβάθμια εκπαίδευση!

Για να το πιάσουμε όπως το θέτει ((τίθει που θα'λεγε ο λατρεμένος της Αλέκσης) η συντρόφισσα! Οι σχολές της Τρίπολης δεν είναι κολοπετινίτσας; Με τι βαθμολογία μπαίνουν αυτοί που συντηρούν τα σουβλατζήδικα και τα καφέ της συμφοράς; (συνεχίζεται)

@11:49 Το σύνταγμα προστατεύει και την παιδική ηλικία αλλά δεν σας είδα να φωνάζετε που τα γυφτάκια παντρεύονται στα 12!

Μνημείο δεξιολογίας το σχόλιο των 09:10, σε αντιστάσμισμα της "αριστερολογίας" του άρθρου; Ή μήπως "κοινή λογική" και "ορθός" τρόπος σκέψης; Γιατί επιχείρημα υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων (δεν είναι ιδιωτικά, μην μπλέκεστε, μη κρατικά λέμε..) δεν είναι το "τα λεφτά να μένουν στη χώρα"....Εκτός και εάν , εκτός του ότι δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε, δεν καταλαβαίνετε ΟΥΤΕ τι γράφετε, εμφορούμενοι από την ακατάσχετη απέχθεια προς ότι είναι αντίθετο με την άποψή σας, το οποίο ευθύς αμέσως ονοματίζετε "αριστερό" και επομένως "απεχθές". Εάν είναι έτσι, πάσο...

Βέβαια, για να είμαστε τίμιοι, η "δαιμονοποίηση" της αντίθετης άποψης και η "κοινή λογική", ήταν και αριστερόστροφη για κάποια χρόνια, βαπτίζοντας ως "επάρατη δεξιά" ότι δε συμφωνούσε με τη δική τους οπτική, απότοκο της μακράς περιόδου ανελευθερίας από το 1831 έως και το 1974. Απλά, η "αριστερή" ανωτερότητα κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα και τώρα ήρθε και πάλι η "σειρά" των δεξιών να κάνουν κουμάντο στην προοδευτικότητα και την "κοινή" λογική. Απλό.....

Το ερώτημα των 11:11 αντιστρέφεται εύκολα. Γιατί δε δίνεται η δέουσα προσοχή στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης (που θα έπρεπε να ήταν παιδεία και όχι εκπαίδευση, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα) αλλά επιλέγεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων; Ευκολάκι η απάντηση αλλά τες πα .....Εμένα πάει το μυαλό μου στην "κονόμα" και μόνο. Το συνάγω και από τα "προοδευτικά" σχόλια, που εστιάζουν το "πρόβλημα" στο ότι "φεύγουν λεφτά στο εξωτερικό). Στα παπάκια μας η παιδεία, τα λεφτά είναι το θέμα. Όχι; Γιατί να τα παίρνει η "Pavlini" στην Ιταλία και όχι ο Παύλος στην Ελλάδα, ας πούμε;

Τυχαία τα ονόματα, μην κολλήσετε.....

Εκτός και εάν δεχθούμε την "προοδευτική" μεν, αφελή δε άποψη ότι "ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε βελτίωση και τα δημόσια πανεπιστήμια" Εδώ πραγματικά, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Πώς πχ θα "απαλλαγούμε" από τους "αιώνιους αριστερούς φοιτητές" εάν έχουμε και μη κρατικά πανεπιστήμια; Η υποβάθμιση της παιδείας σε εκπαίδευση είναι το μείζον πρόβλημα. Αυτή όμως γίνεται σκόπιμα και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ να αντιμετωπιστεί. Κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση δε θέλει να έχουμε παιδεία. Τους βολεύει η εκπαίδευση. Και ο νοών νοείτω..

Δε βολεύει πχ αγαπητέ σχολιαστή Παύλο η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων την εκάστοτε εξουσία ( όχι μόνο αυτή, όλες). Πώς αλλιώς θα "εκπαιδεύσουν" τις γενιές στη διχόνοια και στο διχασμό, ώστε να μπορούν αυτοί να κάνουν κουμάντο; Να παράσχουν παιδεία, διδάσκοντας ότι "η διχόνοια κάνει κακό"; Προτιμούν την "εκπαίδευση" και καθάρισαν για μια γενεά τουλάχιστο. Και νυν και αεί....

Εύα, συμφωνούμε για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν βλέπω όμως γιατί να μην υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχει στα περισσότερα κράτη του δυτικού κόσμου. Προτιμάμε δηλαδή τους εκ Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας κτλ. πτυχιούχους. Γεμάτη η Τριπόλη από τέτοιους... Δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί προσφέρει ή και να εξάγει υπηρεσίες εκπαίδευσης σε άλλους μόνο να εισάγει πρέπει;

Μια ιδέα ρίχνω. Να αναβληθεί η ίδρυση μη-κρατικών Πανεπιστημίων για 5 χρόνια. Με 3 όρους όμως. Κατάργηση όλων των κομματικών παρατάξεων σε όλα τα Πανεπιστήμια. Δυνατότητα των φοιτητών να ψηφίζουν ψηφιακά (σε εκλογές χωρίς κομματικές παρατάξεις). Δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους Πανεπιστημιακούς χώρους, ΑΥΣΤΗΡΑ και ΜΟΝΟ σε φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό. Απομάκρυνση από όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους πολιτών που δεν έχουν καμία δουλειά σε αυτά. Μετά την εφαρμογή των παραπάνω για 5 χρόνια, αποφασίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε.

11:49 το γεγονός ότι το ΚΚΕ στην ιδρυτική του διακήρυξη είναι κατά του Συντάγματος εσένα πως σε αφήνει;

@Γιώργος - Τι μεγαλοστομία ήταν αυτή τώρα; Πήγαινε σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία και άραξε σε μια καρέκλα. Όταν σου πουν "τι θα θέλατε", εσείς πες τους "η είσοδος είναι ελεύθερη, θα κάτσω όσο γουστάρω". Κάτσε να δεις για πότε θα σε μαζέψουν. Τα αντίστοιχα και σε ιδιωτικές εταιρείες (προφανώς). Δεν είναι πλατεία τα πανεπιστήμια, ούτε πάρκα. Καμία δουλειά δεν έχει στους Πανεπιστημιακούς χώρους κάποιος που δεν εργάζεται ή δεν σπουδάζει. Τελεία και παύλα. Επιτέλους να τελειώσουμε με τα κόμματα στα Πανεπιστήμια. Φτάνει πια με τα ρομπότ της αριστεράς και τους "α και ου". Έξω όλοι οι άσχετοι.

Θα μας πως θα ψηφίζουμε στα πανεπιστήμια και θα απαιτεί πλειοψηφίες 50+1 στα συνδικάτα η κυβέρνηση του 20% ; Θα μας πουν για το ΚΚΕ οι τενεκέδες που έφτασε να τους κράζει το ευρωκοινοβούλιο; Θα μας πουν αυτοί που στήριξαν την ιδιωτικοποίηση υγείας , ΔΕΗ , ΟΣΕ κτλ δεν είναι 81 σύντροφοι για να μασάει ο λαός σανό ούτε εποχή αριστερού παπατζη να μην ξέρει ο λαός. Σήμερα ο λαός βιώνει στο πετσί του τις συνέπειες όλων αυτών των πολιτικών. Σήμερα στις 15 του μήνα που έχεις φάει το μηνιάτικο έχεις δει τι πάει να πει ελεύθερη αγορά και λοιπές μπαρούφες. Σήμερα τον μάθαμε τον λιτό βιο του Γιανη κτλ…

Οι πολιτικές του χώρου που είσαι ενταγμένη διέλυσαν τη παιδεία/χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Μας τι λες κι από πάνω; Οι πολιτικές του "ολα χαλαρά" για τους ψήφους μετέτρεψαν τη χώρα σε Κολομβία. Αϊ σιχτίρι Αριστερούληδες και (ντεμέκ) ευαισθητούληδες.

Γιατί θίχτηκε τόσο και σιχτιρίζει ο κύριος μήπως είναι από αυτούς που τόσα χρόνια ψήφιζε τα ίδια και τα ίδια ; Μήπως είναι χουντεος ; Ή απλά μάλλον..ας;

Ρατσισμός είναι ! Του φτωχού το παιδί θα διαβάζει με το κεφάλι κάτω 3 χρόνια ενώ του πλούσιου θα κάνει dolce vita τα ίδια χρόνια και επειδή έχει μπαμπάς θα πηγαίνει ελεύθερα στη σχολή της αρεσκείας του! Όσο γιατί πηγαίνουν τώρα, στο εξωτερικό, αυτό δεν λύνεται απο τις δικές μας κυβερνήσεις...

Δεν είναι δημόσια ΥΠΗΡΕΣΙΑ τα Πανεπιστήμια, ούτε και κανενός είδους ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Άριστα επιλεγμένη η λέξη, βέβαια, για τη δημιουργία εντυπώσεων αλλά δεν....

Τελείως "ουτοπικό" το παράδειγμα των δημοσίων υπηρεσιών. Σε ποια δημόσια υπηρεσία μπαίνεις και σε ρωτάνε "τι θα θέλατε;" Αυτοί σε "αγνοούν" και προσπαθούν να μην διασταυρωθεί καν το βλέμμα τους με το δικό αου και τους "βάλεις" να δουλέψουνε...

Είναι αντισυνταγματικό το εν λόγω νομοσχέδιο. Να γίνει πρώτα δημοψήφισμα. Αν πει ναι ο πολίτης να αλλάξει και το αντίστοιχο άρθρο του Συντάγματος.

Και η ΝΔ αυτοχαρακτηρίζεται ως δημοκρατικό & λαϊκό κόμμα αλλά λεφτά μόνο για τους τραπεζίτες, εφοπλιστές, καναλάρχες βρίσκει. Το Σύνταγμα το λέει ξεκάθαρα! "H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση." Η οποιαδήποτε συζήτηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια σήμερα γίνεται από idiotες φιλελέδες που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το Σύνταγμα της Ελλάδας. Κατά έναν περίεργο λόγο η καταπάτηση του Συντάγματος δεν γίνεται από την ΝΔ έτσι ώστε π.χ. να φορολογηθούν επιτέλους οι Εφοπλιστές!!!

Δεξιά - και δήθεν αριστερά (αριστερά ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΟΤΕ) κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 εως σήμερα ίδια περίπου χρόνια. Κυβερνούσε η δεξιά και εφάρμοζε αριστερές πολιτικές; Κούνα λίγο το κεφάλι σου ρε απολίθωμα.....

Βρε καραγκιοζάκια πληρώνετε ιδιαίτερα απο το δημοτικό μέχρι τις πανελλήνιες και εκεί δε σας χαλάει η ιδιωτική παιδεία! Πού είναι η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ να αποκηρύξει τα μέλη της!!!

Observer στις πόσες σφαλιάρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλάβεις πόσο επικίνδυνοι είσαστε για την Ελλάδα;

@18:19 - Δεν καταλαβαίνει από σφαλιάρες ο Τζανετάκος.....Έτσι έκανε καριέρα άλλωστε

Η καραμέλα που γλείφετε, γλείφτες του Κούλη, "γιατί τώρα πάνε τα παιδιά στο εξωτερικό" είναι μπαρούφα. Πάνε στο εξωτερικό επειδή δεν έγραψαν καλά στις Πανελλήνιες, απλά πράγματα, όποιος έγραψε (διάβασε κιόλας) μένει σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Οι φτωχοί προσπαθούν για την επόμενη χρονιά και οι "έχοντες" πάνε έξω.

Η Αριστερή ιδεολογία μας έχει γεμίσει κατσιαπλιάδες και μιζέρια. Απίστευτη μιζέρια. Ψιλά γράμματα για την κ. Γαλανιάδη και τα συντρόφια της στις ανοησίες. Εν έτει 2024, αυτά που υποστηρίζετε είναι απόδειξη του πόσο αντιδραστικοί είστε στην πραγματικότητα.

@21:29 - Αλήθεια τώρα; Στην Βουλγαρία και την Ρουμανία σπούδασαν οι πλούσιοι; Πόσα λεφτά χρειάζεσαι για ενοίκιο/διατροφή στην Βουλγαρία και πόσα στην Αθήνα; Τα θέλετε και τα γράφετε αυτά; Αυτοί που δεν πέρασαν στις πανελλήνιες και έχουν κόλλημα οι γονείς τους να τα κάνουν "επιστήμονες" με το ζόρι, πάνε εξωτερικό. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα.

@07:33 - Πήγαινε στην εφορία ή τον ΟΑΕΔ και κάτσε σε μια καρέκλα. Όταν τους πεις "κάθομαι γιατί έτσι γουστάρω", μέτρα σε πόση ώρα θα έρθουν να σε μαζέψουν με την απόχη.

Το Ελληνικό ΔΗΜΟΣΙΟ Πανεπιστήμιο είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ και από την ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ δημόσια ΥΠΗΡΕΣΙΑ της χώρας. Εκτός και αν κάποιος δεν έχει πατήσει ποτέ εκεί και δεν έχει μυρωδιά. Και στο Ελληνικό ΔΗΜΟΣΙΟ Πανεπιστήμιο κυβερνάει η Αριστερά δεκαετίες τώρα. Αριστεροί καθηγητές και αριστερές φοιτητικές οργανώσεις έχουν επιβάλει φασιστικά ένα μπάχαλο που έχει ξεφτιλίσει οποιαδήποτε εκπαιδευτική έννοια. Τώρα που πάνε να τους πάρουν την αποκλειστικότητα χοροπηδάνε. Χάνουν την αντιπροσωπία από το μαγαζάκι τους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Καιρό είχα να επισκεφτώ τον ιστότοπο και σήμερα έπεσα στον επίτιμο της συμμρίας των πέντε... Κ. Γαλανιάδη το σχόλιο του ψυχωτικού του πληκτρολογίου δείτε το ως τιμή.

Κυρ Παντελή στην Ελλάδα υπάρχουν ΜΟΝΟ δημόσια πανεπιστήμια και οι πτυχιούχοι τους είναι περιζήτητοι. Το επίπεδο σπουδών είναι ίδιο με τα υπόλοιπα της Ευρώπης.

Κανεις πως δεν καταλαβαινεις Παυλακη.. Δεν ειπε κανεις οτι σπουδαζουν οι πλουσιοι στη Ρουμανια, αλλα οι μη επιτυχοντες στις Πανελληνιες. Τωρα οι μη επιτυχοντες με λιγα χρηματα του μπαμπα θα σπουδαζουν Αθηνα και θα κανουν και bulling σε αυτους που διαβαζαν.

Ένα παράδειγμα για το μέλλον μας: Η CVC Capital Partners ελέγχει ήδη στην χώρα μας τις Εθνική Ασφαλιστική, Δέλτα, Δωδώνη, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Ελληνική Ζύμη, Goody’s, Everest, Metropolitan, Υγεία, Mητέρα, Λητώ κλπ. Θέλει να φτιάξει ιδιωτικό ιατρικό Πανεπιστήμιο. Άρα ασφαλισμένοι σε αυτούς, θα πηγαίνουν στα ιδιωτικά τους νοσοκομείο, τα οποία έχουν γιατρούς που έχουν σπουδάσει με δάνεια στα δικά τους πανεπιστήμια για να γίνουν οι πολίτες αυτοί καλά! Κόρη πασίγνωστου κρητικού εργάζεται στην CVC στο τμήμα δημοσίων σχέσεων! Τυχαία όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε!!!

Σχολιαστή Παύλο, ξεκόλλα και μην το συνεχίζεις. Δεν έχουν καμία σχέση τα Πανεπιστήμια με τις Δημόσιες Υπηρεσίες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ! Είναι ΝΠΔΔ αυτοδιοικούμενα, μη συνεχίζεις αυτή την αρλούμπα. Ο ΟΑΕΔ πχ , είναι ΝΠΔΔ που τελεί υπό την εποπτεία Υπουργείου. Κανένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν τελεί υπό την εποπτεία κανενός Υπουργείου. Μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα για να "τεκμηριώσεις" την "δήθεν άποψή σου" .

Σελίδες