Η ακολουθία του Επιταφίου στον Πλάτανο Κυνουρίας

Η ακολουθία του Επιταφίου στον Πλάτανο Κυνουρίας

Μάιος 04, 2024 - 08:45
0 σχόλια

Ξεχωριστή ήταν και φέτος η περιφορά του επιταφίου στον Πλάτανο Κυνουρίας τη Μεγάλη Παρασκευή.

Πλήθος επισκεπτών κατέφθασε στο μικρό μαγικό χωριό της Βόρειας Κυνουρίας για τις μέρες του Πάσχα. Οι πολυάριθμοι πιστοί ακολούθησαν την περιφορά του «φλεγόμενου» επιταφίου στο χωριό, αφού στον Πλάτανο ο επιτάφιος στολίζεται από λαμπάδες δεμένες σε μικρά μπουκέτα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, όλες οι οικογένειες του χωριού ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας της Αγίας Άννας κρατώντας στα χέρια τους λαμπαδίτσες στολισμένες με βαρβαράμους, ανεμώνες, πασχαλιές, και το όνομα της κάθε οικογένειας γραμμένο πάνω σε αυτές. 

Με αυτές τις λαμπαδίτσες στολίζουν οι γυναίκες του χωριού τον επιτάφιο και αφού περάσουν ευλαβικά κάτω από τον επιτάφιο μετά το πέρας της περιφοράς, παίρνει κάθε οικογένεια τη λαμπαδίτσα της και την τοποθετεί πάνω σε ένα κεραμίδι μέσα στο σπίτι. Τις κρατούν όλον τον χρόνο, για να είναι η οικογένεια ευλογημένη.

Η φωτογραφία, του Γιάννη Αντωνίου.

Καλή Ανάσταση!

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.