Η μπαταρία που γρήγορα αδειάζει

Η μπαταρία που γρήγορα αδειάζει

Δεκέμβριος 16, 2023 - 10:50
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Οι ορκομωσίες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που γίνονται αυτές τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη ενόψει της νέας περιόδου και η σημερινή ορκομωσία στη Γορτυνία μοιάζουν περισσότερο με μπαταρίες του κινητού που επαναφορτίζονται κάθε τέσσερα χρόνια. Μόνο που κάποια στιγμή η μπαταρία αρχίζει να αδειάζει γρήγορα, οπότε είναι δώρον άδωρον εάν τη βάζεις για φόρτιση.

Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και ασφαλώς δεν έχει να κάνει μόνο με τη Γορτυνία. Αν κάνει κανείς ένα πραγματικό γκάλοπ (αδιάβλητο γκάλοπ, όχι με επιστολική ψήφο), θα διαπιστώσει αυτό ακριβώς. Τις μειωμένες προσδοκίες και απαιτήσεις ενός λαού, ο οποίος επαναφορτίζει τις ίδιες μπαταρίες όχι γιατί πιστεύει πως θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα, αλλά κυρίως γιατί θέλει να πηγαίνει κάθε φορά με το ρεύμα νομίζοντας πως έτσι θα μπορέσει να πιαστεί από κάπου (οι δημοτικές εκλογές είναι από τη φύση τους δύσκολες εκλογές, γιατί η δυνατότητα άσκησης εξουσίας μοιάζει κοντινή και άμεση). 

Φαίνεται πως έχουμε περάσει για τα καλά στην εποχή της μεταπολιτικής, δηλαδή της επικοινωνίας, βλέποντας αυτές τις μέρες ότι το βασικό ζήτημα της επικαιρότητας που κυριαρχεί στους δήμους δεν είναι π.χ. οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τα αιτήματα που θέτουν, αλλά το εάν στολίστηκαν τα χωριά ενόψει Χριστουγέννων.

Τα μεγάλα ζητήματα της Γορτυνίας δε θα τεθούν ούτε σε αυτή τη δημοτική περίοδο. Διότι για να τεθούν επιτακτικά, σοβαρά και οργανωμένα απαιτείται άλλος συσχετισμός δύναμης, σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, με τους δημότες στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης. Προβλέπω δε, από τη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου, ότι τα θέματα θα περνάνε "αβρόχοις ποσί", χωρίς κόπο. Θα είναι τα μικρότερα σε διάρκεια δημοτικά συμβούλια, με σιωπηρές ομόφωνες αποφάσεις κι από τις δύο παρατάξεις Κούλη και Μέγα. Η εκτίμησή μου δεν είναι καθόλου αυθαίρετη, βασίζεται στην έως τώρα παρουσία και συμμετοχή των ίδιων ακριβώς προσώπων, που θα βρίσκονται ξανά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

Η σημερινή μέρα της ορκομωσίας στη Γορτυνία είναι βροχερή. Και θα συνεχίσουν οι μέρες στη Γορτυνία να είναι βροχερές έως ότου ο λαός σταματήσει να επαναφορτίζει τις ίδιες πολιτικές μπαταρίες αποφασίζοντας να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 16/12/23


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.