Η «νοικοκυρά» της Τρίπολης: Το έργο της Τουριστικής Αστυνομίας, 1936

Η «νοικοκυρά» της Τρίπολης: Το έργο της Τουριστικής Αστυνομίας, 1936

Αύγουστος 21, 2016 - 14:05
12 σχόλια

Με την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Μεταξά, εγκαταστάθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, και στην Τρίπολη, βεβαίως, η Τουριστική Αστυνομία. Σκοπός της ήταν η τάξη και η ευπρέπεια σε ορισμένα σημεία των πόλεων, και κυρίως εκεί όπου υπήρχαν εμπορικά καταστήματα, στις πλατείες και στους σταθμούς του τρένου και των λεωφορείων, αλλά επίσης σκοπό είχε να βάλει τάξη και στους ιδιοκτήτες των οικιών.

Στις 6 Αυγούστου του 1936, λοιπόν, εγκαταστάθηκε η Τουριστική Αστυνομία στην Τρίπολη, η οποία αποτελούνταν από τρεις χωροφύλακες και τον προϊστάμενό τους, ενωμοτάρχη Ηλιάδη, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αρκαδικός Τύπος», γνώριζε περί τα τουριστικά και μιλούσε τρεις ξένες γλώσσες. Ο Τουριστικός Οργανισμός Αρκαδίας και ο πρόεδρός του Τουριστικού Οργανισμού Ελλάδος κ. Λογοθετόπουλος μερίμνησαν για την ίδρυση της νέας υπηρεσίας, η οποία σκοπό είχε να βάλει τάξη στην πόλη και να την ευπρεπίσει.

Όπως είχε αποφασιστεί, οι τουριστικές ζώνες στην Τρίπολη, δηλαδή οι περιοχές ευθύνης της νέας υπηρεσίας, ήταν οι εξής: Πλατεία Αγίου Βασιλείου, πλατεία Ανεξαρτησίας, πλατεία Κολοκοτρώνη, η περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου, οι οδοί Ναυπλίου, Σπάρτης, Καλαβρύτων, Γορτυνίας, Αγίας Βαρβάρας, Ερμού ως την Άρεως, Δεξαμενής, Ταξιαρχών, Χατζηχρήστου, Παλλαντίου, Επισκοπείου, η περιοχή του Ταχυδρομείου και τα αμπατζίδικα.

«ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ»

Μόλις εγκαταστάθηκε στην πόλη, η Τουριστική Αστυνομία σήκωσε τα μανίκια και έπιασε δουλειά. Στόχος ήταν, όπως είπαμε, ο ευπρεπισμός της πόλης και η εξυπηρέτηση των πολυάριθμων τουριστών. Έτσι, έναν μήνα μετά την έναρξη των εργασιών της, όπως αναφέρεται στο φύλλο της εφημερίδας «Αρκαδικός Τύπος» της 13ης Σεπτεμβρίου, λήφθηκαν τα εξής μέτρα:

- Δόθηκε προθεσμία σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών να φροντίσουν να σκεπάσουν υπόγεια και αποχετεύσεις με στερεά σκεπάσματα. Ακόμα, οι νοικοκυραίοι έπρεπε να κλείνουν τις βρύσες στις αυλές τους και να περιορίσουν την άσκοπη χρήση νερού. Παράλληλα, έπρεπε να ασπρίζουν με ασβέστη τις αυλές τους.

- Εγκαταστάθηκαν σταθμοί ελέγχου των αποσκευών στον σταθμό των λεωφορείων.

- Έγινε επιθεώρηση στα ξενοδοχείς ύπνου και σε όλα τα εστιατόρια στις τουριστικές περιοχές της Αρκαδίας όπως στη Βυτίνα, στην Αλωνίσταινα και στο Χρυσοβίτσι.

- Καθαρίστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός και η πλατεία του από συνεργείο της Αστυνομίας, το οποίο ασβέστωσε τον μαντρότοιχο και φρόντιζε να σκουπίζεται ο σταθμός καθημερινά.

- Όλοι οι αχθοφόροι εφοδιάστηκαν με μπλε μπλούζες και με ταμπελάκι που ανέγραφε «Αχθοφόρος σταθμού» και μάλιστα με αριθμό.

- Υπήρχε μόνιμα τουριστικός αστυνόμος στον σταθμό, ο οποίος παρακολουθούσε πότε έρχονταν και έφευγαν τα τρένα.

- Συνεργεία της Τουριστικής Αστυνομίας καθάρισαν την πλατεία Κολοκοτρώνη, την πλατεία Άρεως και την Ανεξαρτησίας και απομάκρυναν... 100 κάρα μπάζα και χώματα!

- Υποχρεώθηκαν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να περιφράξουν τα οικόπεδά τους και να τα καθαρίσουν.

- «Οι καταστηματάρχαι υπεχρεώθησαν και κατεβίβασαν τας ακαλαισθήτους, ανορθογεγραμμένας και καθέτους προς την οδόν επιγραφάς».

- Επίσης, απαγορεύτηκε οι καταστηματάρχες να εκθέτουν εμπορεύματα κρεμώντας τα στους τσίγκους και υποχρεώθηκαν να τα απομακρύνουν από τα πεζοδρόμια, καθώς η πόλη είχε λάβει χαρακτήρα εμποροπανηγύρεως, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Ακόμη, εφοδιάστηκαν με δοχεία απορριμμάτων με καπάκι και υποχρεώθηκαν να σκουπίζουν τα ρείθρα των πεζοδρομίων καθημερινά, αλλά και να ασπρίζουν με ασβέστη δύο φορές την εβδομάδα(!).

- Παράλληλα, οι υποδηματοκαθαριστές προμηθεύτηκαν ομοιόμορφες μπλε μπλούζες και κασκέτα, ενώ έβαψαν τα κασελάκια τους πράσινα.

- Οι κουλουρτζήδες υποχρεώθηκαν να φορούν καθαρά ρούχα και να τοποθετήσουν τα κουλούρια τους μέσα σε γυάλινες προθήκες.

- Απαγορεύτηκε το πλύσιμο των αμαξών και των αυτοκινήτων στους δρόμους.

- Την ώρα του απογευματινού περιπάτου της Πέμπτης, όταν η Φιλαρμονική Τρίπολης έδινε τις καθιερωμένες μικρές συναυλίες της, απαγορεύτηκε οι πλανώδιοι πωλητές να πωλούν την πραμάτεια τους και έτσι οι επετεύχθη η «πλήρης και τελεία σιγή», όπως λέει το άρθρο, αφού υποχρέωσαν και τους γονείς να επιβάλλουν στα παιδιά τους να μη ξεφωνίζουν και να μην κάνουν φασαρία.

Επιβάλλεται να γίνουμε υποχρεωτικώς και με το στανιό μουσικόφιλοι

σχολιάζει η στήλη «Εδώ κι εκεί» για τις «ευγενικές» επεμβάσεις της Τουριστικής Αστυνομίας τις Πέμπτες που έπαιζε η Φιλαρμονική. 

- Τέλος, καθορίστηκαν οι θέσεις των μικροπωλητών μέσα στην πόλη, που ήταν συγκεκριμένες.

Τα μέτρα έπιασαν τόπο; Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αρνηθεί να συμμορφωθεί. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε από την εφημερίδα, το τόσο... άσπρισμα στους μαντρότοιχους είχε μια συνέπεια διόλου επιθυμητή για τη νεοσύστατη υπηρεσία: «Οι έξυπνοι, εκμεταλλευόμενοι την λευκήν έκτασιν, εχάραξαν διαφημίσεις για το μαγαζίν τους»...

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

12 Σχόλια

Και σήμερα που υποτίθεται ότι είμαστε πολιτισμένοι γεμίσαμε σκουπιδαριό γράφουμε στους τοίχους καίμε τους κάδους γράφουμε τους τοιχους των πανεπιστημίων και πάνω από όλα από τα αδέσποτα των φιλόζωων έχουμε γεμίσει τους δρόμους ακαθαρισίες.Ά ρε Μεταξάς που μας χρειάζεται.

Υποπτεύομαι ότι εκείνη την (μεταξική) εποχή η Τρίπολη δεν θα είχε αδέσποτα,γύφτους και σκουπιδια.............................

τότε δεν υπήρχαν νόμοι, ο μεταξάς τους έφτιαξε. σήμερα που υπάρχουν; Αλήθεια δεν μπορούμε μόνοι μας να συμμαζευτούμε; χριαζόμαστε και σήμερα μπαμπούλα και καθεστώς για να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τον νόμο;

Ο παππούς μου ο συγχωρεμένος έλεγε ότι ο Έλληνας θέλει βούρδουλα για να προοδεύει. Ο δε Κολοκοτρώνης (ναι- ναι-ναι αυτός που μα ελευθέρωσε για να λέμε και να κάνουμε ότι θέλουμε σήμερα) έλεγε <<φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένος>>. Βρε μήπως είχαν δίκιο; ρωτάωωωωωω....

ΜΑΚΑΡΙ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.