Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Οινοποιών Μαντινείας με όνομα «The Mantinians»

Ιδρύθηκε Σύνδεσμος Οινοποιών Μαντινείας με όνομα «The Mantinians»

Απρίλιος 25, 2024 - 18:01
0 σχόλια

Στη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, τον τελευταίο καιρό γίνονται σημαντικά πράγματα που τραβούν την προσοχή ανθρώπων του κρασιού απ’ όλο τον κόσμο. Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με την ποιότητα. Τα κρασιά της ζώνης χρόνο με τον χρόνο βελτιώνονται και η γενική εικόνα, από όλα τα οινοποιεία είναι πολύ θετική. Με διαφορετικά στυλ και εκφράσεις, με τυπικότητες από τη μία αλλά και με ριζοσπαστικές προσεγγίσεις από την άλλη, οι οινοποιοί έχουν βαλθεί να ανακαλύψουν και να παρουσιάσουν διαφορετικές εκδοχές.
 

Από κλασσικές λευκές οινοποιήσεις, φρέσκα κρασιά δεξαμενής ή ωριμασμένα σε ξύλινα βαρέλια, μέχρι ροζέ, ημίξηρα, αφρώδη και πρόσφατα ακόμα και pet nat. Τα όρια δείχνουν ανεξάντλητα και οι οινοποιοί όπως φαίνεται αρέσκονται στους πειραματισμούς προς ικανοποίηση των οινόφιλων που συνεχώς αναζητούν νέες γεύσεις και στυλ.

Σημαντική είναι και η ανταπόκριση που έχει όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τα οινοποιεία της Μαντινείας στο εμπορικό κομμάτι. Δίπλα στα μεγάλα καθιερωμένα οινοποιεία, έρχονται να προστεθούν νέες, μικρές και πολλά υποσχόμενες προσπάθειες και τα περισσότερα από τα κρασιά της Μαντινείας, βρίσκουν τη θέση τους στην αγορά. Η Μαντινεία, ένα brand που ήταν υποτιμημένο για πολλούς και για πολύ καιρό, καθώς είχε ταυτιστεί με άλλες πιο κλασσικές οινικές εποχές, αλλά τώρα αποκτά σύγχρονο χαρακτήρα και μπορεί να είναι πλέον παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Σύνδεσμος των οινοποιών της Μαντινείας είναι αυτό που έλειπε ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη εξωστρέφεια και η κοινή πολιτική.

Μετά την πρώτη γευστική δοκιμή από τους The Mantinians που έγινε για οινοχόους από εστιατόρια και κάβες, που είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις διαφορετικές εκδοχές του Μοσχοφίλερου, αλλά και των άλλων ποικιλιών που καλλιεργούνται στη ζώνη, θα έρθει σύντομα και η επίσημη παρουσίαση στο Αθηναϊκό κοινό.

Ανάμεσα στους στόχους των Mantininas, πέρα από την ανάδειξη του brand “Μαντινεία” τουλάχιστον όπως τέθηκαν στο ξεκίνημα αυτής της ομάδας είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού σε συνδυασμό με την γαστρονομία του τόπου, η προβολή των πολιτισμικών στοιχείων, αλλά η του τύπου.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ένωσης είναι και ο εξυγχρονισμός της ζώνης ΠΟΠ ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα με τη κληματική αλλαγή αλλά και να διασφαλιστεί ακόμα καλύτερα η ποιότητα των κρασιών της ζώνης.

Τα οινοποιεία που αποτελούν τους Mantinians:

1. Αμπελοτεμάχιο 211

2. Οινοποιείο Βερβαινιώτη

3. Juliet and Romeo Wines

4. Κτήμα Καλογερόπουλου

5. Οινοποιείο Μορόπουλου

6. Οινοποιία Μποσινάκη

7. Οινοποιείο Μπουτάρη

8. Novus Winery

9. Κτήμα Παναγόπουλου

10. Κτήμα Παπαγεωργίου

11. Κτήμα Σπυρόπουλου

12. Οινοποιείο Τρουπή

13. Κτήμα Τσέλεπου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.