Κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεις εργαζομένων

Κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεις εργαζομένων

Νοέμβριος 18, 2020 - 08:57
0 σχόλια

Στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως υπηρεσιών πληροφόρησης του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων και με δεδομένη την ανάγκη ενημέρωσης για τα δικαιολογητικά-βεβαιώσεις που πρέπει να φέρουν οι εργαζόμενοι για την μετακίνησή τους κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών, επισυνάπτουμε κείμενο πληροφόρησης της ενότητας «Εργασιακά Θέματα» με τίτλο "Κατ΄ εξαίρεση μετακινήσεις εργαζομένων".

Συντάκτης:
Μαμματάς Ζαχαρίας

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας και η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση εργαζομένων

Με το άρθρο 3 παρ.1 της ΚΥΑ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342/6.11.2020 (ΦΕΚ B’ 4899/06.11.2020) επιβλήθηκε περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. ως μέτρο πρόληψης για τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Στο πλαίσιο του περιορισμού της κυκλοφορίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και ειδικότερα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας καθώς και η μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μάλιστα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς την εργασία και εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.1 της ίδιας ΚΥΑ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 της ίδιας ΚΥΑ εξειδικεύεται ο τρόπος απόδειξης της μετακίνησης για λόγους εργασίας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος που μετακινείται.

Αναλυτικότερα:
Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει
α) την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του και
β) βεβαίωση κίνησης τύπου Α, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Ειδικά η βεβαίωση κίνησης τύπου Α
Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται από τον εργοδότη ή από τον νόμιμο εκπρόσωπό νομικού προσώπου (εάν εργοδότης είναι νομικό πρόσωπο) ή από τον ίδιο τον αυτοαπασχολούμενο, ελεύθερο επαγγελματία ή επιτηδευματία, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντα.

Αναγκαία στοιχεία που πρέπει να περιέχει η βεβαίωση κίνησης είναι
α) ονοματεπώνυμο του εργαζόμενου,
β) τόπο κατοικίας του,
γ) τόπο εργασίας,
δ) ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, με συνυπολογισμό ενδεχόμενων υπερωριών.

Η βεβαίωση κίνησης των δημοσίων υπαλλήλων εκδίδεται στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση σε έντυπο που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Η βεβαίωση κίνησης των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται μετά από αίτηση-υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κατά την υποβολή διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και στη συνέχεια εκδίδεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για δεκατέσσερις (14) ημέρες.
Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες συμπληρώνουν οι ίδιοι υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να προηγείται της μετακίνησής τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Εναλλακτικά προβλέπεται η δυνατότητα συμπλήρωσης έντυπης πάγιας βεβαίωσης κίνησης τύπου Α στο πρότυπο που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Αναγκαία η έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ»

Όπως έχει επισημάνει η ΓΣΕΕ με το από 8.11.2020 Δελτίο Τύπου οι βεβαιώσεις κίνησηςτύπου Α εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα πρέπει να παρέχονται από τους εργοδότες από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», με δεδομένη την υποχρέωση αναγγελίας των συμβάσεων εργασίας στο πληροφοριακό αυτό σύστημα. Η κατ’ εξαίρεση έκδοση χειρόγραφης βεβαίωσης πρέπει να περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει δήλωση της εργασίας, καθώς πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή η σύμβαση εργασίας τους ή δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία αναγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Πηγές

• ΚΥΑ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342/6.11.2020 (ΦΕΚ B’ 4899/06.11.2020)
https://forma.gov.gr/#employee
• Δελτίο τύπου ΓΣΕΕ από 8.11.2020

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.