Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία στο νομοσχέδιο «bonus» οικοδόμησης

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία στο νομοσχέδιο «bonus» οικοδόμησης

Απρίλιος 25, 2024 - 20:01
0 σχόλια

Η ρύθμιση για το μπόνους στα ύψη των κτιρίων θα ισχύει από την 1η Μαΐου

Κατατέθηκε στη Βουλή τη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το «bonus» οικοδόμησης. Με τη νέα ρύθμιση η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ επανακαθορίζεται το τελικό ύψος των κτιρίων.

Η ρύθμιση είναι οριζόντια μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και γίνεται με κλιμακωτό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι για τις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος του κτιρίου να αυξάνεται κατά δυο μέτρα. Παράλληλα, σε  περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος που θα μπορεί ένα κτίριο να φτάνει θα είναι έως τα 2,5 μέτρα και στις περιοχές με συντελεστή δόμησης άνω του  1,6 το αντίστοιχο μπόνους θα καθορίζεται έως και  3 μέτρα.

Η ρύθμιση θα ισχύει από την 1η Μαΐου έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Επί της ουσίας πρόκειται για  μεταβατική ρύθμιση που «διορθώνει» το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό θα ισχύει από την 1.5.2024 έως το τέλος του 2025 εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στοχεύει στην εκτόνωση της σύγκρουσης μεταξύ των μηχανικών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος είναι να μπει ένας «κόφτης», προκειμένου η πρόσθετη δόμηση σε ύψος να μην ξεπερνά τα 2 έως 3 μέτρα κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα (με το συνδυασμό των μπόνους του ΝΟΚ) οδηγούσε σε υπερβάσεις προ όφελος κατασκευαστών και ιδιοκτητών.

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.