Κάθετα αντίθετος ο Δήμος Γορτυνίας στις ανεμογεννήτριες - Κούλης: Υποβαθμίζουν τον δήμο μας (vid)

Κάθετα αντίθετος ο Δήμος Γορτυνίας στις ανεμογεννήτριες - Κούλης: Υποβαθμίζουν τον δήμο μας (vid)

Ιανουάριος 22, 2021 - 10:18
0 σχόλια

Για το θέμα των ανεμογεννητριών πήρε θέση χθες Πέμπτη 21 Ιανουαρίου  το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας, ψηφίζοντας αρνητικά. Μάλιστα, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης κατά την εισήγησή του ζήτησε να ψηφιστεί ομόφωνα, ώστε να δηλώσει ο Δήμος Γορτυνίας την κάθετη αντίθεσή του στην άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών που προσβάλλουν περιβαλλοντικά τον τόπο.

Ο κ. Κούλης αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) , 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος  του Δήμου Μεγαλόπολης.

Όπως είπε, πραγματοποιήθηκε στις 17/1 τηλεδιάσκεψη φορέων σχετικά με την αίτηση αδειοδότησης, και την πρωτοβουλία συντονισμού ανέλαβε ο κ. Γιάννης Λαγός, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και με τη συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας, και αποφασίστηκε ομόφωνα να αντιταχθεί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Δήμο Γορτυνίας, ώστε εμπρόθεσμα να υποβληθούν στη ΡΑΕ οι αντιρρήσεις. «Η απόφαση ήταν ομόφωνη, καθώς κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι μια εναλλακτική πηγή ενέργειας η αιολική, αλλά υπάρχει επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, στα δάση, στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου, που αποτελεί για τους κατοίκους του συστατικό στοιχείο της τοπικής τους κοινωνίας. Αυτό το παραδέχονται και σχετικοί επιστήμονες του τοπίου και του περιβάλλοντος».

Ο κ. Ευστ. Κούλης, δήμαρχος Γορτυνίας, έκανε λόγο για μικρό όφελος και μεγάλη καταστροφή, καθώς σε σχέση με το όφελος και την καταστροφή, επισημαίνεται ότι η παραγωγή πρέπει να βρίσκεται κοντά στην κατανάλωση, και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν, το ελάχιστο, αλλά και στα δύο για την περιοχή, υπάρχει πρόβλημα. «Απίστευτα ασήμαντη» η παραγωγή των ανεμογεννητριών, και επωφελής μόνο για τους επιχειρηματίες. Τα φυσικά τοπία μετατρέπονται σε βιομηχανικά πάρκα.Οι τουρίστες παύουν να επισκέπτονται μέρη με ανεμογεννήτριες, καθώς αυτές διακρίνονται οπτικά από απόσταση 40 χλμ., το ύψος τους μπορεί να φτάσει και στα 105 μ. «Η τιμή του ρεύματος όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 300%», είπε, αναφερόμενος σε στοιχεία παγκόσμιου περιβαλλοντικού οργανισμού. Ακολούθως, ανέφερε ότι ο δήμος προσφέρει ήδη στον τομέα των ΑΠΕ:
 

Είναι πρωτοπόρος ο Δήμος Γορτυνίας, διότι ήδη από το 1950 με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον Λάδωνα συνεισφέρει πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

«Ομόφωνα στήριξε από το 2014 τον εναλλακτικό τουρισμό, το Menalon Trail, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα, επιπλέον, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ολοκληρώθηκαν και άλλα μονοπάτια, συνολικά 200 χλμ. εντός των ορίων του Δήμου. Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί την πλέον κινητήρια δύναμη του τόπου μας, και προσφέρει τόνωση στην τοπική αγορά και οικονομία».
Στη συνέχεια, ο κ. Κούλης αναφέρθηκε στην επικοινωνία που έχει με το Δίκτυο των 27 πόλεων που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της άναρχης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη χώρα.

«Συζητώντας και με τα μέλη του δικτύου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ, αλλά ζητάμε να θεσμοθετήσει και να χωροθετήσει περιοχές, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, ώστε να γνωρίζουμε πού μπορούν να γίνουν αυτές οι δραστηριότητες, όχι να επικρατεί αυτό το μπάχαλο».

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποια επένδυση υποβαθμίζει τη Γορτυνία. Θα σημάνει την υποβάθμιση του φυσικού της κάλλους και της ιστορίας της, και προτείνω η εισήγησή μου να γίνει ομόφωνα δεκτή.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.