Κάθετα αντίθετος ο Παπαδόπουλος στην ταφή επικινδύνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη

Κάθετα αντίθετος ο Παπαδόπουλος στην ταφή επικινδύνων αποβλήτων στη Μεγαλόπολη

Μάρτιος 21, 2016 - 12:43
1 σχόλια

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Γ. Τσιρώνης, υπουργός Περιβάλλοντος, έχει λάβει θετική ανταπόκριση για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη.

Όπως επίσης ανέφερε το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον υπουργό. Γ. Τσιρώνη, έχει ήδη στείλει επιστολές στις τοπικές αρχές των περιοχών όπου συγκεντρώνεται έντονη βιομηχανική δραστηριότητα ρωτώντας τους εάν προτίθενται να χωροθετήσουν Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει ο Γ. Τσιρώνης, εκτός από τη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, θετική ανταπόκριση υπάρχει και από τον Ασπρόπυργο, ενώ απαντητική επιστολή έστειλε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το Arcadia Portal προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση η οποία έχει προκαλέσεις τις αντιδράσεις της κοινωνίας της Μεγαλόπολης αλλά και της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Διονύση Παπαδόπουλο ο οποίος έδωσε απαντήσεις για την εγκυρότητα του δημοσιεύματος αλλά και για αλλά θέματα τα οποία αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεγαλόπολη.

Για το δημοσίευμα τόνισε ότι το διαψεύδει όπως και έκανε και από την πρώτη φορά που η αντιπολίτευση του ΔΣ το έφερε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέροντας ότι πέφτει σε αντιφάσεις σε ό,τι αφορά τα απόβλητα. Με ένα πιο έμπειρο μάτι, κάποιος που διαβάζει το δημοσίευμα μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει γίνει λάθος και ότι η Μεγαλόπολη δεν εμπλέκεται στις υφιστάμενες μονάδες για τις οποίες γίνεται λόγος, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλληλογραφία του υπουργείου με τον Δήμο Μεγαλόπολης ούτε κανένα πρωτόκολλο. Ακόμη, είπε ότι δεν έχει τεθεί κανένα ερώτημα από το αρμόδιο υπουργείο για χωροθέτηση στον Δήμο.

Όπως ανάφερε ο δήμαρχος, σε συζήτηση την οποία είχε με τον κ. Τσιρώνη και στην ατζέντα των θεμάτων που είχε θέσει, ήταν μεταξύ άλλων και τα βιομηχανικά απόβλητα για τα οποία εκκρεμεί και μια απόφαση ΣτΕ, για τα οποία τον είχε διαβεβαιώσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ότι και μετά την απόφαση δεν υπάρχει κάποια σκέψη για τη Μεγαλόπολη.

Απαντώντας σε μία ακόμα κρίσιμη ερώτηση για την Παλαιόχουνη και για την πιθανότητα να δεχθεί απορρίμματα από τη Μεσσηνία, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε την ήδη επιβαρυμένη θέση στην οποία βρίσκεται η Μεγαλόπολη με τα εργοστάσια και είπε ότι η Παλαιόχουνη αν και βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Τρίπολης απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη, γεγονός το οποίο θα την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, ανέφερε με νόημα «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί η Αρκαδία να δέχεται τα απορρίμματα της Μεσσηνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα πέραν των 2 ετών. Επεσήμανε ότι το θέμα αυτό τον απασχολεί εντόνως και ότι το έχει θέσει στις συναντήσεις που γίνονται για τα απορρίμματα.

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης είναι παρόντες μήνες τώρα σε όλες τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει για τα απορρίμματα και στο υπουργείο και στον ΦΟΔΣΑ και έχουν πάρει θέση για όλα τα θέματα οποία την αφορούν

Η επίσημη αντιπολίτευση και ο κ. Παναγιώτης Μπούρας εκφράζουν την ανησυχία τους για την περαιτέρω επιβάρυνση της Μεγαλόπολης σε περίπτωση που γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Arcadia Portal με τον πρώην δήμαρχο και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είπε ότι θα έχει το θέμα υπό στενή παρακολούθηση.
Όπως επίσης και ο Γιάννης Γεωργακόπουλος, ζητεί άμεσα το υπουργείο να διευκρινίσει τη θέση του, όπως και η ΔΕΗ –σημειωτέον ότι ο ΧΥΤΕΑ προβλέπεται να γίνει στους χώρους της ΔΕΗ- και καλεί τον δήμαρχο να ενημερώσει και να συσπειρώσει την τοπική κοινωνία επάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για την αποτροπή ίδρυσης ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη.

Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε σε όλα τα παραπάνω ότι το μεγάλο αυτό θέμα προσφέρεται για αντιπολίτευση, αλλά αυτή δεν πρέπει να γίνεται για να αφήνει εντυπώσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για όλα τα τεκταινόμενα.

Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε την απορριπτική γραμμή μας και να ακολουθήσουμε την πορεία την οποία έχουμε χαράξει και είναι γνωστή σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θέση του για τα απορρίμματα η οποία δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση τη χωρωθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα ορυχεία της Μεγαλόπολης.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι σε λίγο θα είναι έτοιμα τα τοπικά σχεδία του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τόνισε ότι θέλει τη συμπόρευση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Η γεωγραφική θέση της Μεγαλόπολης είναι στο κέντρο της Πελοποννήσου. Δεν θα υπάρξουν σκέψεις για υποχωρήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τα απορρίμματα

«Η δημοτική αρχή με μεγάλη σοβαρότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα απορρίμματα και τονίζει ότι θα προβάλει αντίσταση σε ό,τι την υποβαθμίζει, όπως η ενδεχόμενη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στα ορυχεία της Μεγαλόπολης.»

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.