Λίστα αναμονής στα χειρουργεία για να καταπολεμηθεί το «φακελάκι»

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία για να καταπολεμηθεί το «φακελάκι»

Μάρτιος 22, 2016 - 09:55
1 σχόλια

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο του τομέα της Υγείας, είναι το γνωστό «φακελάκι». Το γνωστό «δώρο», το κάτι τι παραπάνω που πολλές φορές δίνει ο ασθενής στον γιατρό προκειμένου είτε να προωθήσει την υπόθεσή του στο φορτωμένο και υποστελεχωμένο σύστημα Υγείας είτε επειδή ο ασθενής έμεινε ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες του γιατρού του.

Προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο, ή τουλάχιστον να γίνει μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει τη «λίστα χειρουργείου», όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης. 

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης με θέμα «Το Παράλληλο Πρόγραμμα για την Υγεία», στο Αναψυκτήριο του Δημοτικού Άλσους «Δημήτρης Κιντής», ο κ. Πολάκης ανέλυσε τα οφέλη του Παράλληλου Προγράμματος για τους πολίτες, όπως η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δομές Υγείας για όλους τους ανασφάλιστους μόνο με το ΑΜΚΑ τους, η θεσμοθέτηση της λίστας χειρουργείου, που σκοπό έχει την εξάλειψη του φαινομένου της δωροδοκίας των γιατρών από τους ασθενείς, τη σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας για τις μετακινήσεις γιατρών μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου Σαντορίνης, τη δυνατότητα που θα έχουν οι δήμοι να στηρίζουν οικονομικά τις δομές υγείας εντός των διοικητικών τους ορίων και άλλα.

Ο Παύλος Πολάκης, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε με στοιχεία στα έως τώρα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για τη στελέχωση των δομών Υγείας σε όλη την επικράτεια, τη σημαντική ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τόσο με έμψυχο δυναμικό όσο και με την προμήθεια καινούριων ασθενοφόρων και την επισκευή των ελικοπτέρων του Τμήματος Αεροδιακομιδών. Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντική ενίσχυση των προϋπολογισμών και στην αντικατάσταση των διοικήσεων των νοσοκομείων, στη μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από τον εξορθολογισμό των δαπανών για τη στέγαση των μονάδων ΠΕΔΥ σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες και άλλα.

Σημειωτέον ότι τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να διορίσει τους νέους διοικητές ήδη δύο μήνες, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να είναι ακέφαλα. όσο για το «φακελάκι», το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης έχει περιοριστεί δεν σημαίνει ότι έχει ξεριζωθεί αυτή η νοοτροπία από την ελληνική κοινωνία. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες τέτοιων περιστατικών από τους πολίτες πληθαίνουν, γεγονός που ίσως σηματοδοτεί μια διαφορετική, πιο υγιή αντίληψη της κοινωνίας για το σύστημα Υγείας.

(ΠΛηροφορίες: Ρ/Σ «Στο κόκκινο»)

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ας γίνει κάτι και με την Πρωτοβάθμια Υγεία, γιατί τζάμπα πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές. Όταν χρειαστούμε οποιαδήποτε ειδικότητα γιατρού, φάρμακα ή εξετάσεις πρέπει να πληρώσουμε, γιατί δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στο δε ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ή θα κοιτάξουν πως να σε "ξεπετάξουν" ή θα σε προσβάλλουν για να μην ξαναπάς ή "μη μου τον ύπνο τάραττε". Γενικά σε αντιμετωπίζουν ως "ενοχλητικό". Ο μισθός όμως μισθός. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες πολύ λίγες εξαιρέσεις. Σε αυτόν τον τομέα κάτι πρέπει να αλλάξει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.