Τo «Μετέωρo» της Γορτυνίας: Η Iερά Μονή Κλειβωκάς (pics,vid)

Τo «Μετέωρo» της Γορτυνίας: Η Iερά Μονή Κλειβωκάς (pics,vid)

Δεκέμβριος 02, 2023 - 21:00
0 σχόλια

Ένα από τα πιο επιβλητικά και εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας βρίσκεται στην Αρκαδία. Ο λόγος για την όχι και τόσο γνωστή, η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής της Παναγίας Κλειβωκάς σκαρφαλωμένη σε έναν ψηλό βράχο, δυσπρόσιτο για τους ανθρώπους.

Η Ιερά Μονή Κλειβωκάς, βρίσκεται δεκαπέντε λεπτά από την Κοντοβάζαινα και είναι χτισμένη σε ένα κοφτό βράχο 200 μ. Εκατόν σαράντα σκαλοπάτια θα μας ανεβάσουν στο καθολικό και το σπήλαιο της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας.

Μπορείτε να την βρείτε, στην έξοδο της Κοντοβάζαινας προς Βούτση κάνοντας αριστερά προς την ΙΜ Κλειβωκάς με την θέα προς το φαράγγι του Λάδωνα να σας σαγηνεύει.

Η πρόσβαση στη μονή γίνεται από στενό κατηφορικό δρόμο στα αριστερά από την διασταύρωση προς Βελημάχι, Καρδαρίτσι, και Παραλογγούς που συναντάμε φεύγοντας από την Κοντοβάζαινα προς Βούτση.

Πρόκειται για εν ενεργεία γυναικεία Μονή, η οποία εκκλησιαστικώς ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στις 23 Αυγούστου, εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στην ΙΜ Καθηγουμένη είναι η Γερόντισσα Σεραφειμία Μοναχή η οποία ενθρονίστηκε στις 6.05.2016.

Η μονή έχει ανεγερθεί στη μέση ακριβώς ενός μονοκόμματου βράχου ύψους πάνω από 200μ. και αξίζει να σημειωθεί ότι ανακαλύφθηκε πριν από ένα και πλέον αιώνα η εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα σε μια σπηλιά.

Λέγεται ότι την εικόνα της Παναγίας, την βρήκε ένας βοσκός ο οποίος είδε μια λάμψη στο βουνό. Η εικόνα βρέθηκε στο σημείο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Κάτω Κλειβωκά. Οι Χριστιανοί τότε μετέφεραν την εικόνα στην Κοντοβάζαινα, αλλα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εικόνα επέστρεφε ως εκ θαύματος πίσω στην σπηλιά όπου βρέθηκε. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή υπήρξε το αντρικό μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Το μοναστήρι αυτό κατεστράφη επί τουρκοκρατίας κατά την απόβαση του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο κατά τα έτη 1825-1828.

Όταν ανεβούμε τα εκατό περίπου σκαλοπάτια, που αναφέραμε, φθάνουμε στο ναό της Θεοτόκου. Πρόκειται για ημισπηλαιώδη ναό. Ο μισός δηλαδή είναι σπηλιά και ο άλλος μισός είναι κτιστή προέκταση του στομίου της σπηλιάς.


Μπαίνοντας στο ναό βλέπουμε απέναντί μας την πάνσεπτη και θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο, όπου έχει κτισθεί ο ναός και η οποία κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Διατηρούσε, πάντως, Κρυφό Σχολειό και βοηθούσε τους κατατρεγμένους Χριστιανούς κατά την Τουρκοκρατία. Ο ναός είναι χτισμένος σε συνέχεια με το στόμιο της σπηλιάς και έχει διαστάσεις 7x4.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Η Iερά Μονή Κλειβωκάς


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.