Νέοι κανόνες βάζουν σε τάξη τη δημόσια περιουσία και την πρόσβαση στις παραλίες

Νέοι κανόνες βάζουν σε τάξη τη δημόσια περιουσία και την πρόσβαση στις παραλίες

Απρίλιος 22, 2024 - 14:30
0 σχόλια

Με νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εξειδικεύονται οι νέοι κανόνες που βάζουν τάξη στη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα:

- Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.

- Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.

- Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

- Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.

Ακόμη, τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «Απάτητες παραλίες».

Έτσι, απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες.

Η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την λελογισμένη ανάπτυξη είναι ο στόχος αυτών των ρυθμίσεων. Τίθεται, λοιπόν, ένα ορισμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, όχι όμως σε βάρος της μοναδικότητας του ελληνικού περιβάλλοντος.

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.