Ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος και η Τεγέα…

Ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος και η Τεγέα…

Μάρτιος 09, 2016 - 09:42
0 σχόλια

Με την ευκαιρία τού, κατ’ έτος, Τεγεάτικου πανηγυριού, και της προχθεσινής βόλτας μας στο άλσος της Παναγίας της Επισκοπής, προσέξαμε, για μια ακόμη φορά, το ευθυτενές γλυπτό του Άγνωστου Στρατιώτη, αυτό το μαρμάρινο άγαλμα-ανδριάντα που δεσπόζει στο κέντρο του καταπράσινου πάρκου (μία ακόμη προσφορά στη γενέτειρα του αιωνόβιου Τεγεατικού Συνδέσμου), και θυμηθήκαμε τον δημιουργό, όχι μόνο του «Άγνωστου Στρατιώτη» της Τεγέας, αλλά και του ανδριάντα, του Ιω. Καποδίστρια, στο Ναύπλιο, ένα άλλο αριστούργημα του αείμνηστου μεγάλου γλύπτη μας, ΜΙΧΑΛΗ ΤΟΜΠΡΟΥ, ο οποίος, με καταγωγή του Κόρθι της Άνδρου -από οικογένεια Μαρμαρογλυπτών- γεννήθηκε στην Αθήνα (1889) και άφησε το πνεύμα του σ’ αυτήν (28-5-1974)!

Ο Μιχ. Τόμπρος ανήκει στη γενιά του Μεσοπολέμου και ήταν καθηγητής της σχολής Καλών Τεχνών αλλά και Ακαδημαϊκός… Από το 1903 έως το 1909, σπούδασε γλυπτική και σχέδιο στη Σχολή Καλών Τεχνών (τη μετέπειτα Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) στην Αθήνα, με δασκάλους τον Γεώργιο Βρούτο, τον Λάζαρο Σώχο, τον Αλέξανδρο Καλούδη και τον Δημήτριο Γερανιώτη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στην Ακαδημία Ζυλιάν κοντά στους L. H. Bouchard και P.M. Landowski.

Τεγέα

Το 1919 άρχισε να διδάσκει γλυπτική στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου, αλλά το 1923 αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω αντιδράσεων που προκάλεσε η στάση του κατά της ίδρυσης του Πολεμικού Μουσείου. Έζησε κατά διαστήματα στη γαλλική πρωτεύουσα έως το 1928. Με παρέμβαση του μεταξικού καθεστώτος, διορίσθηκε καθηγητής της γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1938 και την ίδια χρονιά, πάλι με την υποστήριξη της δικτατορίας του Μεταξά, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1943, στο μέσο της Κατοχής, διορίστηκε διευθυντής Καλών Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας. Από το 1957 έως το 1959 διετέλεσε διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και το 1960 σταμάτησε να διδάσκει. Το 1968 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το έργο του, σε μάρμαρο, μπρούτζο, γύψο ή πηλό, είναι σημαντικό και ευρύ. Τα γλυπτά που έκανε κατά παραγγελία (προτομές, ανδριάντες και ηρώα) έχουν ρεαλιστικό ή κλασικό / ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Αντιθέτως, οι ελεύθερες συνθέσεις του έχουν τον αέρα των νεωτεριστικών κινημάτων του Παρισιού της εποχής του Μεσοπολέμου. Το 1979, πολλά έργα του δωρίθηκαν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, όπου και φυλάσσονται σε ειδική πτέρυγα.

Να σημειώσουμε, ότι, τ’ Αποκαλυπτήρια του Ηρώου Επισκοπής Τεγέας, παρουσία του Υπ. των Ναυτικών Π. Αργυρόπουλου, πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της Παναγίας του 1931 προς τιμήν των Πεσόντων 1912-1913 και 1917-1922. Σήμερα, το εξέχον έργο, του Μιχ. Τόμπρου, στην Τεγέα, παρουσιάζει την εικόνα «σπασμένη μύτη»… και είναι μια ακόμη δολιοφθορά των Γερμανών, κατά την Κατοχή, οι οποίοι στρατιώτες έβαζαν σημάδι τη μύτη..!

Σημ.: Η μακρινή καταγωγή, του Μιχ. Τόμπρου -καταγωγή του πατέρα του- είναι η Κρήτη… οι οποίοι, Κρητικοί, μετακινήθηκαν, προς τη νησιωτική και νότια Ελλάδα, περί τα μέσα του19ου αιώνα… Καθόλου, απίθανο, και οι οικογένειες, Τόμπρου, που, υπάρχουν στην Τρίπολη, να έχουν κάποια συγγένεια…

Από το odosarkadias.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.