Ο χρόνος απόκτησης διδακτορικού τίτλου ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης

Ο χρόνος απόκτησης διδακτορικού τίτλου ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης

Απρίλιος 21, 2021 - 13:29
0 σχόλια

Στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως υπηρεσιών πληροφόρησης του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων, δημοσιεύεται κείμενο πληροφόρησης της ενότητας «Ασφαλιστικά Θέματα» με τίτλο "Ο χρόνος απόκτησης διδακτορικού τίτλου ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης" στο οποίο παρουσιάζονται συνοπτικά οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι  για την αναγνώριση του διδακτορικού τίτλου ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Συντάκτης:
Χρήστος Θανασουλόπουλος

Με το Νόμο 4611/2019 (άρθρο 20) παρέχεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων στο Δημόσιο η δυνατότητα αναγνώρισης ως πλασματικού χρόνου ασφάλισης του χρόνου για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου με ανώτατο όριο τα πέντε (5) έτη.

Το εν λόγω δικαίωμα παρέχεται:
• στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ),
• στα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) των άνω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και
• στους ερευνητές και τους ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες (ΕΛΕ) των ερευνητικών κέντρων, των ινστιτούτων και των τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του Ν. 4310/2014, των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Για την αναγνώριση απαιτείται:
• Η κτήση διδακτορικού τίτλου (και του εξωτερικού εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση αναγνώρισης αυτού από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων και Πληροφόρησης [ΔΟΑΤΑΠ]).
• Ο διδακτορικός τίτλος να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το διορισμό.
• Να μην έχει υπάρξει ασφάλιση κατά την περίοδο πραγματοποίησης του διδακτορικού.

Εάν κατά την περίοδο αυτή έχει χωρήσει ασφάλιση, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, αλλά αναγνωρίζονται μόνο τυχόν χρονικά διαστήματα κενά ασφάλισης.

Ο χρόνος αναγνώρισης δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τεσσάρων (4) πλασματικών ετών για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, των
πέντε (5) ετών για το 2012, των έξι (6) ετών για το 2013 και των επτά (7) ετών για το έτος 2014 και εφεξής.

Η σχετική αναγνώριση, σε περίπτωση που γίνεται με εξαγορά, συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης.

Σε περίπτωση αναγνώρισης χωρίς εξαγορά, ο σχετικός χρόνος συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Για την αναγνώριση με εξαγορά ο ασφαλισμένος καταβάλλει το σύνολο των εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης (ασφαλισμένου και εργοδότη) για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς και με βάση υπολογισμού τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς. Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται:

• Εφάπαξ, εντός τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης. Σε μια τέτοια περίπτωση παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.
• Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, τόσες όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται.
• Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, με παρακράτηση από τη σύνταξη κάθε μήνα και μέχρι την εξόφληση ποσού ίσου με το ¼ του ποσού της σύνταξης.

Η αίτηση αναγνώρισης υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα με τα κάτωθι δικαιολογητικά:
• Αίτηση στην οποία –μεταξύ άλλων– θα προσδιορίζεται σε περίπτωση εξαγοράς ο τρόπος καταβολής του ποσού αυτής (εφάπαξ ή σε δόσεις).
• Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν έχει χωρήσει ασφάλιση κατά το χρόνο πραγματοποίησης του διδακτορικού. Σε περίπτωση που έχει χωρήσει ασφάλιση, βεβαίωση από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το χρόνο ασφάλισης.
• Αντίγραφο του διδακτορικού τίτλου ή απόφαση αναγνώρισης του διδακτορικού τίτλου εξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ.
• Οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο μπορεί να οδηγήσει στην απόδειξη ότι ο διδακτορικός τίτλος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση διορισμού (π.χ. ΦΕΚ διορισμού, προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης κ.ά.).


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.