O Ιωάννης Μπουντρούκας κεντρικός ομιλητής στο Ανοιχτό Σεμινάριο για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα

O Ιωάννης Μπουντρούκας κεντρικός ομιλητής στο Ανοιχτό Σεμινάριο για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα

Δεκέμβριος 05, 2011 - 13:16

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο Ανοιχτό Σεμινάριο για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στη Σπάρτη.

Το θέμα του σεμιναρίου αφορούσε στην εισαγωγή της καινοτομίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και ο κ. Μπουντρούκας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Όπως ξέρετε, τον τελευταίο καιρό οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες κατά το 90% είναι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή και άγρια κρίση, η οποία τις έχει οδηγήσει άλλες σε κατάρρευση και άλλες σε μία συνεχή προσπάθεια επιβίωσης αμφιβόλου έκβασης.  Σε αυτές τις συνθήκες έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης νέων κατευθύνσεων και προοπτικών για να μπορέσουν οι ΜΜΕ να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες, αλλά και στον τεράστιο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν, κυρίως οι μεταποιητικές, από ανερχόμενες οικονομίες …. Οι παράγοντες που παίζουν πλέον σήμερα αποφασιστικό ρόλο στην επιβίωση και στην ανάπτυξη κάθε είδους επιχειρήσεων και που έχουν αναδειχθεί σε «κλειδιά» της επιτυχούς πορείας μιας επιχείρησης είναι η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η καινοτομία και η γνώση… απαραίτητη προϋπόθεση για την σύλληψη και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τη γνώση. Η γνώση είναι αυτή που σε συνδυασμό με τη φαντασία και στην συνέχεια με το επιχειρηματικό πνεύμα μπορεί να γεννήσει «επιχειρηματική καινοτομία». Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διασυνδέσουμε τις επιχειρήσεις ή τους εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες με τα κέντρα παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας, δηλαδή κυρίως με τα Πανεπιστήμια».
Στη συνέχεια ο κ. Μπουντρούκας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας σε σχέση με την καινοτομία και ειδικότερα τη διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Καινοτομίας στην Τρίπολη τον περασμένο Οκτώβριο, την διοργάνωση του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας, τη μελέτη για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη, σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, και τη δημιουργία Θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τον «Αγαπήνορα». Ο καθηγητής κ. Α. Κριεμάδης, υπεύθυνος  του προγράμματος Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση του Πανεπιστημίου στις πρωτοβουλίες αυτές του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν απόλυτα στην ανάγκη δημιουργίας στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου και του Πανεπιστημίου, προκειμένου να προωθηθούν σωστά τα θέματα της καινοτομίας, αφού για τη γένεση καινοτομικών ιδεών και την αξιοποίησή τους είναι απαραίτητη τόσο η γνώση που πηγάζει από τα Πανεπιστήμια όσο και η εμπειρία που διαθέτει ένας επιχειρηματικός φορέας όπως είναι το Επιμελητήριο και συ.
Το σεμινάριο έκλεισε με ζωντανή συζήτηση μεταξύ των δύο ομιλητών και των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, που συμμετείχαν.