Ο Τσίπρας «έκοψε» Σκουρλέτη, Δρίτσα και το κόμμα Γεροβασίλη και Μπαλτά

Ο Τσίπρας «έκοψε» Σκουρλέτη, Δρίτσα και το κόμμα Γεροβασίλη και Μπαλτά

Οκτώβριος 24, 2016 - 09:08
0 σχόλια

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του γραμματέα της ΚΕ και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα απαρτίζεται πλέον από το Πολιτικό Συμβούλιο και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Οι εσωκομματικές κόντρες ήταν σκληρές. Ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά στήριξε τον Παππά, τον Μπαλτά και τη Γεροβασίλη. Για τον μεν πρώτο, ο κ. Τσίπρας αφενός είπε στην ομιλία του ότι η μάχη για ένα νέο τηλεοπτικό πεδίο δεν είναι μάχη ενός υπουργού, αλλά όλης της παράταξης και του ελληνικού λαού. Λίγο αργότερα τον πρότεινε για το πολιτικό συμβούλιο της πολιτικής γραμματείας -πρόκειται για το πολιτικό σκέλος του οργάνου- πετυχαίνοντας την εκλογή του σε αυτό. Η δεύτερη κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν να κάψει δύο σημαντικούς υπουργούς από την πρότασή του για το κομματικό όργανο, φανερώνοντας κατά πολλούς την διάθεσή του να τους θέσει και εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό: τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Θοδωρή Δρίτσα. Ο πρώτος βρίσκεται έτσι κι αλλιώς με το ένα πόδι εκτός σχήματος, καθώς διαφωνεί με την υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για τη ΔΕΗ. Επιπλέον φέρεται να αρνήθηκε να μετακομίσει στο κόμμα, ακόμη και ως γραμματέας, διαμηνύοντας στο Μαξίμου ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο και προειδοποιώντας ουσιαστικά την ηγετική ομάδα ότι διολισθαίνει σε επικίνδυνους ατραπούς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Για τη στάση του αυτή επικροτήθηκε θεαματικά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εξελισσόμενος στη πραγματικότητα και σε πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Δρίτσας είχε εκφράσει επίσης διαφωνίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ήταν εδώ και καιρό σε ψυχρή απόσταση από το Μαξίμου και θεωρείται γενικά «αδύναμος κρίκος», με τα λάθη που του χρεώνουν ότι έχει κάνει. Ο κ. Δρίτσας είναι επιφανές μέλος της ομάδας των «53+» και ο κ. Τσίπρας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τη δράση όλης της τάσης αυτής, ειδικά των πιο «ακραίων» στελεχών της.

Τρίτη κίνηση που έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν να προτείνει, πέραν του κ. Παππά και άλλους στενούς του συνεργάτες από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής γραμματείας. Πρότεινε την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Η Κεντρική Επιτροπή του επιφύλαξε όμως μία αρνητική έκπληξη, προφανώς σε απάντηση των δικών του αποκλεισμών (για Σκουρλέτη, Δρίτσα δηλαδή), αλλά και της διάθεσής του να επιβάλλει το περιβάλλον του Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. Στην ψηφοφορία τα μέλη της ΚΕ δεν εξέλεξαν την κυρία Γεροβασίλη και τον κ. Μπαλτά στην πολιτική γραμματεία - ο κ. Τζανακόπουλος εκλέχτηκε καθότι διατηρεί ως πρώην γραμματέας της Νεολαίας ερείσματα στο κομματικό όργανο. Αντιθέτως η ΚΕ εξέλεξε στις θέσεις των δύο κομμένων την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Φωτεινή Βάκη και τη… σύντροφο του Θόδωρου Δρίτσα στη ζωή, αλλά και μέλος των «53+» Τασία Χριστοδουλοπούλου!

Για γραμματέα της ΚΕ ψήφισαν 150 και έγκυρα βρέθηκαν 149. Έλαβαν: Παναγιώτης Ρήγας 111, λευκά 38, άκυρα 1. Έτσι με ποσοστό 75% γραμματέας της ΚΕ επανεξελέγη ο Π.Ρήγας.

Εκτός Πολιτικού Συμβουλίου έμεινα οι Αριστείδης Μπαλτάς και Ολγα Γεροβασίλη, παρότι προτάθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι:

Βάκη Φωτεινή,
Βούτσης Νίκος,
Δούρου Ρένα,
Δραγασάκης Γιάννης,
Μπαλάφας Γιάννης,
Παππάς Νίκος,
Σβίγκου Ράνια,
Τζανακόπουλος Δημήτρης,
Τσακαλώτος Ευκλείδης,
Φίλης Νίκος ,
Χριστοδουλόπουλου Τασία

Στο 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι:

Αναγνωστοπούλου Σία
Δημητριάδης Δημήτρης
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα
Καλαμαρά ‘Εφη
Καλκανδής Πέτρος
Καραγεώργος Πέτρος
Κνήτου Κατερίνα
Κοτσακάς Αντώνης
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μανταδάκης Άγγελος
Μπουρνούς Γιάννης
Σκορίνης Νίκος
Υδραίος Μιχάλης
Χριστόπουλος Αλέξης

Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.

(ΠΗΓΕΣ: protothema.gr, tovima.gr, in.gr, Φωτογραφία Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.