Οι μαθητές των Λαγκαδίων έδωσαν το χαρτζιλίκι τους για καλό σκοπό

Οι μαθητές των Λαγκαδίων έδωσαν το χαρτζιλίκι τους για καλό σκοπό

Οκτώβριος 24, 2016 - 08:52
1 σχόλια

Μια συγκινητική προσφορά από παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου

Τα παιδιά δείχνουν τον δρόμο, αν τα αφήσεις. Τα παιδιά με την αθωότητα και το αλάθητο αισθητήριό τους στρέφονται εκεί όπου πραγματικά αξίζει και ενισχύουν, όπως μπορούν, κινήσεις που τα ευαισθητοποιούν και που τα κάνουν να ονειρεύονται.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Λαγκαδίων αφού συζήτησαν με το δάσκαλό τους κ. Βασίλη Μπέτσα για το θέμα του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και την πρωτοβουλία της Κίνησής Άνθη της Πέτρας να προχωρήσει στην αγορά του παλιού αρχοντικού (οικία Ρηγόπουλου), προσέφεραν απ’ το χαρτζιλίκι τους 100 ευρώ για να ενισχύσουν την προσπάθεια.

«Η συγκινητική αυτή προσφορά, με τον υψηλό συμβολισμό που εμπεριέχει, αποτελεί την ομορφότερη υπόσχεση για το μέλλον και μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη για την υλοποίηση του σκοπού μας», σημειώνουν τα Άνθη της Πέτρας στη σελίδα τους στο Facebook. Και πώς είναι δυνατόν να μείνει κάποιος ασυγκίνητος από την οποιαδήποτε προσφορά των παιδιών;

Ας ευχηθούμε ότι και άλλοι, μεγαλύτεροι, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των πιτσιρίκων που αποφάσισαν να διαθέσουν το χαρτζιλίκι τους για την αγορά ενός ιστορικού κτιρίου. Η αγάπη για τον τόπο μας και για την ανάδειξή του, ακόμα και σε δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή, είναι μια «επένδυση» που αποδίδει.

ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Τα Άνθη της Πέτρας είναι μια κίνηση πολιτών που σκοπό έχει την ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Λαγκαδίων και σκοπό έχουν την αποτύπωση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των μνημείων της πέτρας.

Όπως σημειώνεται στη σελίδα της Κίνησης:

«Η τέχνη της πέτρας αποτελεί μια πολύτιμη ενσώματη μορφή γνώσης που βρίσκεται αποτυπωμένη στα δημιουργήματα των Λαγκαδινών μαστόρων. Η διάσωση των παραδοσιακών κατασκευών που βγήκαν απ τα χέρια τους, πέρα από τα κτίσματα καθαυτά, διασώζει και την αποθησαυρισμένη σε αυτά γνώση, ως άϋλη πολιτισμική αξία. Μέσα από τα δημιουργήματα της Λαγκαδινής μαστορικής τέχνης είναι σημαντικό να ανασυσταθεί ο συνολικός πολιτισμικός ιστός της μαστορικής τέχνης, υλικός και άϋλος, ως κατ εξοχήν πολιτισμικό δημιούργημα και κληρονομιά.

»Το δίκτυο των διαδρομών των μαστόρων, μέσα από τα κτίσματα, τις διαμορφώσεις στο φυσικό τοπίο και τις τοποθεσίες, στοχεύει στην ιχνηλάτηση της κληρονομιάς της τέχνης της πέτρας ως μέρος της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης των μαστόρων διαφόρων «σχολών» (Λαγκαδινών, Ηπειρωτών, Μακεδόνων κτλ), αλλά και ως αντιπροσωπευτικό της ανθρώπινης δημιουργικότητας, της κατ εξοχήν ανθρώπινης πολιτισμικής αξίας, έτσι όπως αυτή επιδεικνύεται και αποδεικνύεται από τα δημιουργήματα της τέχνης της πέτρας. Η ανασύσταση αυτού του δικτύου των δρόμων της μαστοριάς της πέτρας και των Λαγκαδινών μαστόρων, ως δικτύου πολιτιστικών διαδρομών, υποστηριζόμενο από τα υλικά ίχνη της μαστορικής δραστηριότητας και αποτελώντας το χώρο προβολής για τις ζώσες προφορικές μαρτυρίες των μαστόρων, τη συλλογική μνήμη και την ιστορία τροφοδοτεί το όραμά μας για μια νέα σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τον πολιτισμό της πέτρας.

»Μέσα από την ολιστική μελέτη του έργου και της συμβολής των μαστόρων που περιλαμβάνει και τη διερεύνηση των ιστορικών και ανθρωπολογικών παραμέτρων, οραματιζόμαστε τη σύνθεση της συνολικής εικόνας ενός σημαντικού τομέα του υλικού πολιτισμού μας που χαρακτήρισε την εποχή μετάβασης της προβιομηχανικής στη νεώτερη και σύγχρονη Ελλάδα. Η ολιστική προσέγγιση σε συνδυασμό με την ανάδειξη της αρμονικής σχέσης μεταξύ φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος που βρίσκει την κορύφωσή της στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά χρήσιμους αξιακούς κώδικες και συνταγές αειφορίας για το παρόν και το μέλλον».


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Επιτελους κατεβαστε αυτη την...ειδηση. Ενα φτηνο κολπο του εκκολαπτομενου προεδρου της νεας ΜΚΟ Λαγκαδιων και μονο. Τιποτε αλλο . Φανηκε η ξεφτιλα στο μεγαλειο της

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.