Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 23 – 25 Φεβρουαρίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 23 – 25 Φεβρουαρίου

Φεβρουάριος 23, 2024 - 14:00
0 σχόλια

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο.

Πολιτικό μνημόσυνο αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργη Καστραντά

Τον Φεβρουάριο το 3ο Ιστορικό Ράλλυ Τρίπολης

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ψηλής Βρύσης θα κόψει την πίτα του

Ετήσιος χορός και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για τον Χορεσίβιο

Ο χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου της Τρίπολης

Πάρτι και κοπή πίτας για τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεωνιδίου

Μεγαλόπολη: Εκδήλωση μνήμης για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 112 πατριωτών στις Βίγλες

Στη Ζάβιτσα εξορμά ο ΕΟΣ Τρίπολης

Εκδήλωση για να δείτε τα συνεργατικά ρομπότ στη Μαγούλα Σπάρτης (pics,vid)

Γενική Συνέλευση για τον Πατριωτικό Σύλλογο Πλατάνου Κυνουρίας

Αποκριάτικο γλέντι για τα παιδιά από τον Χορευτικό Όμιλο Τρίπολης

Κοπή πίτας και χοροεσπερίδα για τον Σύλλογο Καφέ - Εστιατόρων Αρκαδίας

Κινηματογράφος

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ-LAND OF BAD

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 23/02, Δευτέρα 26/02 έως και Τετάρτη 28/02 στις 21:00

Σάββατο 24/02 και Κυριακή 25/02 στις 19:15 και στις 21:45

Σκηνοθεσία: William Eubank

Σενάριο: William Eubank & David Frigerio

Ηθοποιοί:Russell Crowe, Liam Hemsworth, Milo Ventimiglia, Luke Hemsworth, Ricky Whittle

Είδος ταινίας: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ

Διάρκεια: 113 λεπτά

Ένας αρχάριος ελεγκτής μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας έμπειρος πιλότος drone υποστηρίζουν μια ομάδα της Delta Force καθώς προσπαθούν να μετατρέψουν μια αποστολή που πήγε στραβά, σε επιχείρηση διάσωσης.

Δείτε το όλο  το πρόγραμμα ΕΔΩ

Εξόρμηση

Εξόρμηση

Πλάτανος Κυνουρίας

Ο Πάρνωνας έχει δύο πρόσωπα. Έχει εκείνο που βλέπει τη θάλασσα, και το άλλο που φωλιάζει στις πλαγιές του. Και τα δύο όμορφα. Τον χειμώνα, όμως, τα χρώματα που αλλάζουν οι κατσανιές και τα πλατάνια καθώς ξεγυμνώνονται για να ακολουθήσουν τον κύκλο του χρόνου, ο ήχος των νερών που πληθαίνουν και η ησυχία που φέρνει η παύση των εργασιών για τον χειμώνα, δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στα ορεινά χωριά του Πάρνωνα.

Κάτω από τον Μαλεβό, που καλεί τα σύννεφα κοντά του και γι' αυτό μαυρίζει, στη νοτιοανατολική του πλευρά, είναι χτισμένος ο Πλάτανος Κυνουρίας. Οι ντόπιοι τον περπατάνε συχνά, αναζητώντας τα μαγικά βότανα που δίνει η γη του: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, τσάι «του βουνού», χαμομήλι και άλλα, λιγότερο γνωστά.

Γνωστό το χωριό για το μικροκλίμα του και για το νερό του. «Σαν του Πλάτανου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη. Με μια γουλιά δε θες γιατρό, με δυο βρίσκεις ταίρι».

Το χωριό εξελίσσεται κλιμακωτά, με ένα κεντρικό καλντερίμι να τον διατρέχει. Τα νερά σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους καταρράκτες για να ενωθούν με το ποτάμι.

Οι Χαρές είναι ο κεντρικός καταρράκτης του χωριού, και ονομάζονται έτσι επειδή εκεί έπλεναν τα προικιά πριν από τον γάμο, μέσα σε χαρές και τραγούδια.

Από τα εμβληματικά σημεία του χωριού, το μονότοξο πέτρινο γεφύρι στις όχθες του Βρασιάτη ποταμού, που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και ένωνε όλα τα χωριά με την παραλιακή Κυνουρία. Πόσοι αγωγιάτες δεν πέρασαν από εκεί για να μεταφέρουν τα αγαθά της Βόρειας Κυνουρίας στα παράλια για πώληση... Στις μέρες μας, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των φθορών του.

Σε στιλ λαβύρινθου είναι χτισμένα τα σπίτια. Από το 1978 είναι κηρυγμένος παραδοσιακός πληθυσμός. 480 μέτρα υψόμετρο, 280 χλμ. από την Αθήνα και 61 χλμ από Τρίπολη.

Πηγαίνετε και σίγουρα θα ερωτευτείτε. Εξάλλου, «σαν του Πλατάνου το νερό δεν θα 'βρεις σ' άλλα μέρη, με μια γουλιά δεν θες γιατρό, με δύο βρίσκεις ταίρι».

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.