Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Μάρτιος 24, 2016 - 15:05
0 σχόλια

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά η επίσημη ιστοσελίδα του, ο Γιόχαν Κρόιφ έφυγε από τη ζωη... Ήταν 68 χρόνων.

Στις 24 Μαρτίου πέθανε ήρεμος στη Βαρκελώνη έχοντας δίπλα του την οικογένειά του ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Είναι μια βαθιά λύπη και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της οικογένειας σε αυτές τις στιγμές του θρήνου» αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα.

Ο σπουδαίος Ολλανδός έδινε μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε αστειευτεί ότι κατάφερνε στο ημίχρονο αυτού του πιο σπουδαίου αγώνα της ζωής του να προηγείται με 2-0. Τελικά, η επάρατη νόσος έκανε την ανατροπή. Έκανε αυτό που ουδείς ποδοσφαιρόφιλος, ουδείς από τους ανθρώπους που είχαν δει τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» να σαγηνεύει μέσα στο γήπεδο δεν ήθελε να φανταστεί... 

Τσιγάρο και ποδόσφαιρο, τα πάθη του

«Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα, το τσιγάρο σχεδόν μου τα πήρε όλα». Ο Γιόχαν Κρόιφ κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα και αποφάσισε να κόψει το κάπνισμα για να σώσει τη ζωή του. Δύο  μεγάλα πάθη είχε στη ζωή του: το ποδόσφαιρο και το κάπνισμα. Άναβε τσιγάρο ακόμα και μέσα στα αποδυτήρια στο ημίχρονο των αγώνων όταν έπαιζε μπάλα. Κάπνιζε πάντα Camel άφιλτρο, πριν από τη σέντρα του πρώτου αγώνα που φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ήταν με το τσιγάρο στο στόμα στη φυσούνα και το έσβησε λίγο πριν μπει στο γήπεδο.

Δεν τον ενδιέφερε που τον έβλεπαν όλοι. Ήταν ο Κρόιφ, κανείς δεν θα μπορούσε να του υποδείξει τι να κάνει και πως να συμπεριφέρεται. Την πρώτη σεζόν του στον Άγιαξ προσπάθησε να το κρύψει. «Μια φορά ήμαστε στο πούλμαν της ομάδας και ο Κρόιφ άναψε τσιγάρο. Ο προπονητής μας, ο Ρίνους Μίχελς, τον είδε, τον πλησίασε και ο Κρόιφ προσπάθησε να κρύψει το τσιγάρο στην τσέπη του. Πέρασαν δύο λεπτά και πήρε φωτιά το χέρι του! Ήταν πολύ αστείο» έχει πει ο Σάακ Σβαρτ, επιθετικός του «Αίαντα» από το 1956 μέχρι το 1973.

Όταν αργότερα έγινε ο ίδιος προπονητής, κάποιοι προσπαθούσαν να τον... προβοκάρουν ρωτώντας τον αν επιτρέπει στους παίκτες του να καπνίζουν, ο Κρόιφ τους αποστόμωνε με την απάντησή του: «Αν είναι τόσο καλοί, όσο ήμουν εγώ, ας κάνουν αυτό που θέλουν». 

Τέλη Φεβρουαρίου του 1991, ο Ολλανδός είναι προπονητής της Μπαρτσελόνα. Το άγχος είναι μεγάλο, ο Κρόιφ βρίσκει διέξοδο στο κάπνισμα, καπνίζει όλο και περισσότερα τσιγάρα την ημέρα. Θα μπει στην κλινική «Σαν Ζορντί» της Βαρκελώνης για να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Όταν, τρεις ώρες μετά, ανακτά τις αισθήσεις του μετά την επέμβαση, το πρώτο πράγμα που ακούει από τον γιατρό του, Μάριο Πετί, είναι ότι αν θέλει να επιστρέψει στους πάγκους θα πρέπει να κόψει το κάπνισμα. «Δεν ήταν μόνο το θέμα της δουλειάς. Μου το είπαν ξεκάθαρα, ότι το τσιγάρο θα με σκότωνε» παραδέχθηκε ο ίδιος. «Μου έβαλε τελεσίγραφο και η γυναίκα του» θα πει, επίσης. Έτσι, τα Camel έγιναν... Chupa-chups, τα διάσημα γλειφιτζούρια, που αποτέλεσαν από τότε το... σήμα κατατεθέν του «ιπτάμενου» Ολλανδού. 

Οι διακρίσεις του
1966: Πρωτάθλημα Ολλανδίας με τον Αγιαξ
1967: Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας με τον Αγιαξ
1968: Πρωτάθλημα Ολλανδίας με τον Αγιαξ
1969: Πρώτος ευρωπαϊκός τελικός και δεύτερη θέση με τον Αγιαξ κόντρα στη Μίλαν (Κύπελλο Πρωταθλητριών, σκορ: 1-4)
1970: Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας με τον Αγιαξ
1971: Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Κύπελλο Ολλανδίας με τον Αγιαξ, κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής
1972: Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας, Ευρωπαϊκό Σούπερκαπ και Ιντερκοντινένταλ με τον Αγιαξ
1973: Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Πρωτάθλημα Ολλανδίας, Ευρωπαϊκό Σούπερκαπ με τον Αγιαξ, κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη.1978: Κύπελλο Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα
1982: Πρωτάθλημα Ολλανδίας με τον Αγιαξ
1983: Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας με τον Αγιαξ
1984: Πρωτάθλημα Ολλανδίας με τη Φέγενορντ
1999: Αναδείχθηκε ως κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα
Ως προπονητής
1986: Πρωτάθλημα Ολλανδίας με τον Αγιαξ
1987: Πρωτάθλημα Ολλανδίας, Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης με τον Αγιαξ
1989: Κύπελλο Κυπελλούχων με Μπαρτσελόνα
1990: Κύπελλο Ισπανίας με Μπαρτσελόνα
1991: Πρωτάθλημα και Σούπερκαπ Ισπανίας με Μπαρτσελόνα
1992: Πρωτάθλημα και Σούπερκαπ Ισπανίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών με Μπαρτσελόνα
1993: Πρωτάθλημα και Σούπερκαπ Ισπανίας, Ευρωπαϊκό Σούπερκαπ με Μπαρτσελόνα
1994: Πρωτάθλημα Ισπανίας

Από: SDNA


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.