Πηγαίνοντας σινεμά στο Μαλλιαροπούλειο το 1955

Πηγαίνοντας σινεμά στο Μαλλιαροπούλειο το 1955

Σεπτέμβριος 23, 2016 - 11:54
0 σχόλια

Από το 1910, όταν και εγκαινιάστηκε, το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο δεσπόζει στη ζωή της Τρίπολης. Η σελίδα στο Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης -και όχι μόνο» παρουσιάζει μια φωτογραφία του θεάτρου μας όταν λειτουργούσε ως κινηματογράφος, το 1955 και η ανάρτηση που την συνοδεύει, εξηγεί:

Ο Ιωάννης Μαλλιαρόπουλος, με δωρεά του οποίου κτίστηκε το θέατρο, ήταν γιατρός, πολιτικός και φιλότεχνος.

Οικοδομήθηκε ως δημοτικό θέατρο σε ένα πολεοδομικό τετράγωνο τριών περίπου στρεμμάτων, στη θέση που βρισκόταν παλαιότερα το Καποδιστριακόν Σχολείον, το οποίο κατεδαφίστηκε. Είχε αρχικά 112 θέσεις στην πλατεία και 80 στον εξώστη, καθώς και δύο θεωρεία -ένα για τον δωρητή και ένα για τον Δήμαρχο.

Η μελέτη ανατέθηκε στο γνωστό αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά. Τα σχέδια του Μεταξά για το εκλεκτικιστικό αυτό κτίριο παραδόθηκαν το 1903 και μειοδότης εργολάβος αναδείχθηκε ο Κ. Θωμάς. Το θέατρο θεμελιώθηκε το 1905 και εγκαινιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου του 1910 με την παράσταση "Η Δεσποινίς Σοκολάτα" του Πωλ Γκαβώ από τον Ελληνικό Δραματικό Θίασο Ροζαλίας Νίκα - Ευτύχιου Βονασέρα.

Ο ευεργέτης Μαλλιαρόπουλος υπήρξε πολύ γενναιόδωρος (οι δαπάνες ξεπέρασαν τις 90.000 δρχ.) και ο Μεταξάς μπόρεσε να χρησιμοποιήσει άριστους τεχνίτες. Στη διακόσμηση εργάστηκε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Ζολί, ενώ τις ταπετσαρίες επιμελήθηκε ο Σπύρος Τσοκόπουλος. Με βαθυκόκκινα βελούδινα καθίσματα, δερμάτινες κουίντες, πολυτελή θεωρεία και δώδεκα καμαρίνια, έμελλε να σημαδέψει την πολιτιστική ζωή όλης της Πελοποννήσου.

Το θέατρο ήκμασε την περίοδο 1933-1940, οπότε ο Δήμος το νοίκιασε στο θεατρικό επιχειρηματία Γ. Χριστόπουλο. Τα καθίσματα του αυξήθηκαν σε 400 και από τη σκηνή του πέρασαν πολλοί γνωστοί θίασοι και ηθοποιοί όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αγγελόπουλος, ο Κυπαρίσσης και άλλοι. Κατά τη γερμανική κατοχή το θέατρο διέκοψε τη λειτουργία του και το 1941 λεηλατήθηκε από ιταλούς στρατιώτες. Έκτοτε άρχισε η παρακμή του. Μεταπολεμικά χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως κινηματογράφος με σποραδικές αναλαμπές παραστάσεων από περιοδεύοντες θιάσους, αλλά και ακροβάτες και ταχυδακτυλουργούς. Τελικά, λόγω του συναγωνισμού από τις νέες κινηματογραφικές αίθουσες, διέκοψε πλήρως τη λειτουργία του. Για να συμπληρωθεί η καταστροφή, το 1975 κατέρρευσε η στέγη του.

Το 2013 ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή του και λειτουργεί και πάλι σήμερα ως Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο.

Στη φωτογραφία ο κινηματογράφος παίζει την ταινία Αττίλας, παραγωγής 1954, με τον Anthony Quinn στον ομώνυμο ρόλο.

Ταυτόχρονα υπάρχει πανό που διαφημίζει τον "Θίασο Ελληνικής Κωμωδίας Γιώργου Ολυμπίου".

Οι πληροφορίες για την ιστορία του θεάτρου προέρχονται από το βιβλίο "Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ - Από την Αρκαδία του μύθου στην Τρίπολη του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου" Γεωργία Δάλκου, Δήμος Τρίπολης 2013.

Φωτ.: Γ. Κομποχόλης
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.