Πόσα ακόμα θα πληρώσουν οι δημότες Τρίπολης για τα απορρίμματα;

Πόσα ακόμα θα πληρώσουν οι δημότες Τρίπολης για τα απορρίμματα;

Μάρτιος 24, 2016 - 12:11
1 σχόλια

Μία ακόμα αδυναμία εκτέλεση εργασίας ανακοινώνει η δημοτική αρχή, η οποία θα κοστίσει το κάτι παραπάνω στους δημότες, και μάλιστα θα δοθεί με απευθείας ανάθεση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την Καθαριότητα ενημέρωσε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ακρίβεια μόνο τα μέλη της παράταξής του, καθώς η αντιπολίτευση είχε ήδη αποχωρήσει σύσσωμη την Τρίτη 22 Μαρτίου από τη συνεδρίαση, ότι ο Δήμος διαθέτει προσωπικό και οχήματα στον τομέα της Καθαριότητας, ο αριθμός όμως των εργαζομένων καθώς και των οχημάτων δεν επαρκούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του διευρυμένου Δήμου Τρίπολης.

Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος Τρίπολης διαπίστωσε αδυναμία εκτέλεσης, από τα ίδια μέσα του Δήμου Τρίπολης, της υπηρεσίας: «Aποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών στις Δ.Ε. Κορυθίου, Μαντινείας και Φαλάνθου», συνολικού προϋπολογισμού 24.354,00 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%.

Επίσης την αδυναμία εκτέλεσης, από τα ίδια μέσα του Δήμου Τρίπολης, της υπηρεσίας: «Aποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών στη Δ.Ε. Λεβιδίου», συνολικού προϋπολογισμού 22.140,00 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%.

Ακόμα, διαπίστωσε την αδυναμία εκτέλεσης, από τα ίδια μέσα του Δήμου Τρίπολης, της υπηρεσίας: «Aποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών στις Δ.Ε.Βαλτετσίου, Σκιρίτιδας και Τεγέας», συνολικού προϋπολογισμού 24.575,40 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%. 

Τα χρήματα θα δοθούν από την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 ως εξής: από το σκέλος των εξόδων και τον Κ.Α. 20.6117.0001 με τίτλο «Πλύσιμο κάδων απορριμμάτων & λαϊκών αγορών στη Δ.Κ. Τρίπολης» , από όπου θα μεταφερθεί μέσω αποθεματικού το ποσό των 24.575,40 Ευρώ.

Αντικείμενο των παραπάνω υπηρεσιών είναι η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί), στις Δημοτικές
Ενότητες Κορυθίου, Μαντινείας και Φαλάνθου και η μεταφορά και εναπόθεση αυτών στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) Τρίπολης. Η παραπάνω υπηρεσία θα εκτελεστεί για χρονικό διάστημα εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης.
Οι παραπάνω υπηρεσίες κρίνονται απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών στις συγκεκριμένες Δημοτικές Ενότητες. Ησυγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί νέο εγχείρημα στο Δήμο Τρίπολης και δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου, οικονομικού έτους 2016, διότι ο Δήμος δεν είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία ενημέρωσης των κατοίκων στις Δημοτικές Ενότητες για την ανακύκλωση και διότι δεν είχαμε προμηθευτεί τους αντίστοιχους κάδους (μπλε) που απαιτούνται για την υλοποίηση της υπηρεσίας.

Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών ξεχωριστά από τα σύμμεικτα απορρίμματα για την αποσυμφόρηση του προσωρινού χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων στην περιοχή του Αγίου Βλασίου Τρίπολης, μιας και τα ανακυκλώσιμα υλικά θα εναποθέτονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) Τρίπολης. 

Για την εκτέλεση των εργασιών απαιτείται η κατοχή από τον υποψήφιο ανάδοχο απορριμματοφόρου νέου τύπου (απορριμματοφόρο με συμπιεστή απορριμμάτων τύπου πρέσας), το οποίο διαχωρίζει την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Η εν λόγω υπηρεσία θα πραγματοποιηθεί με απευθείας ανάθεση από τον κ. Δήμαρχο, σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 20, του Ν. 3731/2008 και την αριθμ. 35130/739/09.08.2010 (ΦΕΚ 1291/Β’/11.08.2010) Απόφαση Υπουργού Οικονομικών, περί αύξησης των χρηματικών ποσών του άρθρου 83 παρ. 1, του Ν. 2362/95 για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων,
παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων.

Όπως είχε αναφέρει το Arcadia Portal σε προηγούμενη ανάρτηση ανάλογη εργασία είχε εγκριθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου με τον αντιδήμαρχο κ. Τότση να θέτει υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου την εισήγηση του Τμήματος Καθαριότητας, Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης.

Στην εισήγηση, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι υποχρέωση των Δήμων είναι η καθαριότητα των Δημοτικών Ενοτήτων, η συλλογή των οικιακών αποβλήτων, η απομάκρυνση από τις δημόσιες οδούς των βαρέων και εγκαταλειμμένων αντικειμένων, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία των δημοτών αλλά και η νοικοκυρεμένη εικόνα του Δήμου.
Αποκομιδή απορριμμάτων στη Δ.Ε. Κορυθίου», συνολικού προϋπολογισμού 21.033,00 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%.
Αποκομιδή απορριμμάτων στη Δ.Ε. Μαντινείας», συνολικού προϋπολογισμού 21.033,00 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%.
Εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων στη Δ.Ε. Φαλάνθου», συνολικού προϋπολογισμού 18.431,55 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%.

Να αναφέρουμε ότι το συνολικό ποσό για μεταφορά απορριμμάτων που αδυνατεί να μεταφέρει ο Δήμος Τρίπολης εκείνης της απόφασης έφθανε στα 150.000 ευρώ. Δείτε ΕΔΩ

Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα χρήματα είναι πάρα πολλά για τη συγκομιδή των απορριμμάτων την στιγμή που στις υποχρεώσεις του Δήμου Τρίπολης περιλαμβάνεται η καθαριότητα των Δημοτικών Ενοτήτων, η συλλογή των οικιακών αποβλήτων, η απομάκρυνση από τις δημόσιες οδούς των βαρέων και εγκαταλελειμμένων αντικειμένων προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία των δημοτών αλλά και η εικόνα του Δήμου.

Οι απευθείας αναθέσεις για μία από τις υποχρεώσεις που ο Δήμος εκ του Νόμου έχει αναλάβει και πρέπει να φέρει εις πέρας είναι πολλές και μεγάλου κόστους, τη στιγμή που οι κάτοικοι πληρώνουν δημοτικά τέλη για την παραπάνω εργασία.

Ο Δήμος πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και άμεσα να προσχωρήσει στην προμήθεια κάδων ανακύκλωσης και ίσως και να ζητήσει ένα επιπλέον απορριμματοφόρο από την εταιρία ανακύκλωσης, αντί να καλούνται οι δημότες να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τη συγκομιδή ανακυκλώσιμων που στο τέλος δεν έχουν κανένα ανταποδοτικό όφελος από τη διαχείριση. 

Επιπλέον πρέπει επιτέλους να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης με τη διανομή έντυπου υλικού ενημέρωσης αλλά και την ενημέρωση πόρτα-πόρτα, στα νοικοκυριά των Δημοτικών Ενοτήτων, προκειμένου οι πολίτες να μάθουν για τα οφέλη της ανακύκλωσης τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη τους.
 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Απο την στιγμή που ο δημος Τρίπολης για πρώτη φορά ξεκινάει την Ανακυκλωση σε όλο τον δήμο, τι πρεπει να γινει? Ανακυκλωση δεν πρεπει να γινει? Όλο κουταμάρες θα γράφετε....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.