Στόχος η ένταξη της Τεγέας στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί μονίμου βάσεως (pics,vid)

Στόχος η ένταξη της Τεγέας στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί μονίμου βάσεως (pics,vid)

Αύγουστος 22, 2016 - 09:50
2 σχόλια

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία  με τον Τεγεατικό Σύνδεσμο (Τ.Σ.) πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο: «Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία - Ο Ρόλος της Τεγέας» το Σάββατο 20 Αυγούστου στον συνεδριακό χώρο του

Λαογραφικού Μουσείου, στο κτίριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής, στο πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου.
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο εορταστικό πρόγραμμα του Τεγεατικού Συνδέσμου και στην Έκθεση Τεγέας που πραγματοποιείται τον Δεκαπενταύγουστο και έγινε με στόχο την υποβολή του αιτήματος ένταξης της Τεγέας στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί μονίμου βάσεως. 

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο και εστίασε στη συμβολή της Τεγέας στην απόφαση διεξαγωγής των Ολυμπιακών Λαμπαδηδρομιών (1934).

Η κυρία Μαρία Γαβρήλου, πρόεδρος της Εταιρίας Αρκαδικών Γραμμάτων, άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας μεταξύ άλλων για την παράληψη της Τεγέας από τους σταθμούς της Λαμπαδηδρομίας του Απολλώνιου Φωτός. 

Έπειτα, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος μίλησε για την Τεγέα και για τις δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων που βρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Κριτσινέλης, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Συντονιστής της Αφής και των Ολυμπιακών Λαμπαδηδρομιών από το 1976 έως το 2004, όπου και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. 

Ο κ. Κριτσινέλης μίλησε γλαφυρά για το έτος 1934, μια σημαδιακή χρονιά. Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βρίσκονταν στην Ελλάδα και έπειτα από επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους στην Αρχαία Ολυμπία, στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στην Τρίπολη από τον δήμαρχο. Μία από τις εκδρομές που τους πρόσφερε, ήταν στο πανέμορφο πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της λαμπαδηδρομίας έως την πόλη που θα διοργανώνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έπειτα από δυο χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1936, γίνεται η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με πρώτη πρωθιέρεια την Κούλα Πράτσικα.

Άρχισε η λαμπαδηδρομία περνώντας από τα χωριά και έφτασε στην Τρίπολη. Στη συνέχεια πέρασαν από άλλες πόλεις και μετά συνέχισαν σε Βουλγαρία, Γιουγκοσλάβα, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία και Γερμανία καταλήγοντας στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 3.000 λαμπαδηδρόμων περίπου. Στο Βερολίνο έγιναν οι Ολυμπιακοί την 1η Αυγούστου 1936.
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Oλυμπιακή λαμπαδηδρομία - Ο Ρόλος της Τεγέας


2 Σχόλια

Μια παρέα μακριά νυχτωμένων ανθρώπων, που αντι να αφήσει τόπο στους νέους ασχολειται με πράγματα νεκρά. Αναφέρατε ποιος έκανε την πρόταση και γιατί να περνάει η λαμπαδηδρομία από την Τεγέα; αν ο σκοπός είναι η μάσα για να μπλεχτεί και η τεγέα στο καρναβάλι της λαμπαδηδρομίας, το καταλαβαίνω. όλα τα άλλα περί τιμής και φωτός είναι μπαρούφες τελειωμένες. δεν κοιτάτε να αναδείξετε το πάρκο λέω εγώ, τόσα μνημεία που σαπίζουν; οι φανφάρες σας μάραναν..

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.