Συνθήκες ερήμου θα επικρατήσουν στην Αρκαδία σύμφωνα με τον Ζερεφό

Συνθήκες ερήμου θα επικρατήσουν στην Αρκαδία σύμφωνα με τον Ζερεφό

Απρίλιος 24, 2024 - 10:56
0 σχόλια

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μίλησε στη «Μεγάλη Εικόνα» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, η οποία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα καλλιεργήσιμα εδάφη, αλλά και στη ζωή των πολιτών, τα επόμενα χρόνια.

 

Ειδικά για τέσσερις νομούς της Πελοποννήσου, την Αρκαδία, τη Λακωνία, την Κορινθία και την Αργολίδα, οι προβλέψεις του είναι ζοφερές.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο και το σημείο από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι σχεδόν ερημική.

«Οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι περίπου το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο. Ξέρουμε ότι σε περιόδους ξηρασίας ήταν περίοδοι που είχαμε έλλειμμα σίτου. Βλέπετε την μικρή παγετώδη περίοδο που ήταν από το 1400 μέχρι το 1850 και παλιές ξηρασίες όπως αυτή που αδυνάτισε τις πολύχρυσες Μυκήνες.

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός στηρίχθηκε στην ευρωστία την οικονομική που είχαν πουλώντας το λάδι. Υπήρχε μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας και οδηγηθήκαμε στο να εξασθενήσει η δύναμη των Μυκηνών και να κατέβουν οι Δωριείς. Η κοινωνία γράφτηκε με περιβαλλοντικές καταστροφές. Η διαφορά είναι ότι τότε η ξηρασία οφειλόταν σε ανωμαλίες του κλίματος και διήρκησε 30 χρόνια.

Τώρα αυτά που βλέπουμε είναι για να μείνουν πολλές δεκαετίες. Βλέπουμε την Ανατολική Ελλάδα να δέχεται λιγότερες βροχές και τα υπόγεια νερά που έχουμε στην Ανατολική Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει αφάνταστα.

Και από την καλλιέργεια και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Λακωνία ήδη όλη αυτή η ακτογραμμή από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι ήδη ημι-ερημική!».


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.