Τάσεις και εξελίξεις στην αγορά εργασίας ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας

Τάσεις και εξελίξεις στην αγορά εργασίας ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας

Σεπτέμβριος 09, 2020 - 14:02
0 σχόλια

Στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως δράσεων πληροφόρησης του «Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων», ακολουθεί κείμενο πληροφόρησης της ενότητας «Απασχόληση», με τίτλο «Τάσεις και εξελίξεις στην αγορά εργασίας ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας», στο οποίο δίνονται πληροφορίες για τα εργαλεία τα οποία μπορούν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις τάσεις της αγοράς εργασίας (περιζήτητα επαγγέλματα, απαιτούμενες δεξιότητες, πληττόμενοι τομείς εργασίας κτλ.).

Εισαγωγή

Σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και διαρκών μεταβολών, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τη σταθερότητα, τα χαρακτηριστικά και τις συνθήκες της απασχόλησης, η αναζήτηση εργασίας αποτελεί μια πολυσύνθετη διαδικασία, που απαιτεί από το άτομο να έχει υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας, να προσφεύγει σε διαρκή και έγκυρη ενημέρωση για τις εξελίξεις, να βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα και να διαθέτει στρατηγική, δεξιότητες ευελιξίας και προσαρμογής καθώς και γρήγορα αντανακλαστικά.

Η διερεύνηση των επιλογών του ατόμου στην αγορά εργασίας προϋποθέτει να εξετάσει τόσο τις προσωπικές του δυνατότητες όσο και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού περιβάλλοντος και να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα για τις επαγγελματικές απαιτήσεις σε γνώσεις και δεξιότητες.

Ως εκ τούτου, η γνώση και η διερεύνηση των τάσεων και των εξελίξεων στην αγορά εργασίας για όποιον τις παρακολουθεί συνιστούν χρήσιμο εργαλείο για τον επαγγελματικό σχεδιασμό και τη διαμόρφωση των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών αποφάσεων, οι οποίες συμβάλλουν ή και καθορίζουν την παραμονή, την ένταξη ή την επανένταξή του στην αγορά εργασίας.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.