Θεία λειτουργία στη μνήμη των Στεμνιτσιωτών Αγίων Οσίου Λεοντίου και Αγίου Ανανία Θεοφίλη - Λαμπάρδη (pics)

Θεία λειτουργία στη μνήμη των Στεμνιτσιωτών Αγίων Οσίου Λεοντίου και Αγίου Ανανία Θεοφίλη - Λαμπάρδη (pics)

Μάιος 10, 2024 - 09:57
0 σχόλια

Στεμνίτσα 8 Μαΐου 2024,  Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Τελέστηκε Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Στεμνιτσιωτών Αγίων , του Οσίου Λεοντίου και του Αγίου Ανανία Θεοφίλη-Λαμπάρδη.               

ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ
Ο Όσιος Λεόντιος έζησε κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Καταγόταν από τη Στεμνίτσα και ήταν μέλος της οικογένειας Πασομένου, απόγονοι της οποίας υπάρχουν  ακόμη. Ο Λεόντιος ασκήτεψε σε σπήλαιο που βρίσκεται απέναντι από το χωριό Βλαχέρνα. ( Πληροφορίες για τον βίο του Οσίου Λεοντίου υπάρχουν στο Ανάτυπο : «ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ Ο ΣΤΕΜΝΙΤΣΙΩΤΗΣ» της Ευαγγελίας Ν. Γεωργιτσογιάννη)

ΑΓΙΟΣ  ΑΝΑΝΙΑΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ-ΛΑΜΠΑΡΔΗΣ

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του Γορτύνιου εθνομάρτυρα Ανανία, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας. Ο Άγιος  Ανανίας γεννήθηκε κατά τις αρχές του 18ου αιώνα μ.Χ. από ευγενείς και εύπορους γονείς.


«Το β” μισό του 18ου αιώνα σφραγίζεται από τη μεγάλη θυσία του Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας Ανανία Θεοφίλη-Λαμπάρδη, από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Ο εθνομάρτυρας αυτός θεωρείται μία μεγάλη εμπνευσμένη μορφή του Χριστιανισμού και του υπόδουλου ελληνισμού. Με το αξίωμα του Μοραγιάνη (μοραγιάν), δηλαδή του εκλεγμένου -σύμφωνα με το ισχύον διοικητικό σύστημα- αρχηγού των προεστώτων του Μοριά, ο τιμημένος Ιεράρχης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του Απελευθερωτικού Αγώνα. Αποκεφαλίζεται με άγριο τρόπο από τούς Τούρκους το 1760, έξω από τη μικρή είσοδο της αυλής της Μητροπόλεως του Μυστρά». ( Από την  επίσημη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.