Τρίπολη: «Καμπανάκι» για την αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα - Ο ιατρός Παρασκευάς Νίκου εξηγεί

Τρίπολη: «Καμπανάκι» για την αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα - Ο ιατρός Παρασκευάς Νίκου εξηγεί

Μάρτιος 03, 2023 - 10:41
0 σχόλια

Το φαινόμενο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης δεν είναι καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Παρά τη χθεσινή βροχή, η αφρικανική σκόνη φαίνεται να επιμένει κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι μετεωρολογικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και, σύμφωνα με μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, άσθμα και αλλεργίες.

Το ArcadiaPortal.gr επικοινώνησε με τον ιατρό Παρασκευά Νίκου, Παθολόγο Λοιμωξιολόγο, ο οποίος και μας ενημερώνει για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αναπνευστικό και δίνει συμβουλές για το πώς μπορούν να τις περιορίσουμε.

Η αφρικανική σκόνη έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας. Κύριε Νίκου, θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την ατμοσφαιρική ρύπανση και για τις επιπτώσεις στην υγεία μας;

Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή, έχει επιφέρει τρομερές αλλαγές και στην υγεία μας. Η πρόσφατη αναδημοσίευση στην «Καθημερινή» ενός άρθρου του Βρετανού οικονομολόγου Ουμαίρ Χακ με τίτλο «Υπερθέρμανση του πλανήτη - Στο κατώφλι του αφανισμού - Υπάρχει επιστροφή» περιγράφει ανάγλυφα τις βλαβερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνδυασμό με τον ερχομό της άνοιξης εντείνονται τα συμπτώματα των αλλεργιών. Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να μειώσουν την ενόχληση των δύο;

Η ρύπανση του περιβάλλοντος δυστυχώς δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες για την έξαρση όχι μόνο των διαφόρων ιών αλλά και μικροβίων, μυκήτων και διάφορων παρασιτικών λοιμώξεων. Ας μη ξεχνάμε την επανεμφάνιση της ελονοσίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και τα κρούσματα του Δυτικού Νείλου. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή συνέπεια της οποίας σίγουρα είναι και οι εξάρσεις διαφόρων λοιμωδών ασθενειών έχει κάνει ήδη ορατά τα αποτελέσματά της στην υγεία μας.

Πώς πρέπει να προφυλαχθεί κάποιος από τις επιδράσεις της σκόνης και πόσο κινδυνεύουν οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό από την αφρικανική σκόνη και πως μπορούν να προφυλαχθούν;

Η αφρικανική σκόνη που εδώ και κάποια χρόνια μας επισκέπτεται, δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο υπόστρωμα για τη διάδοση ή την έξαρση κάποιων λοιμώξεων. Αποτελεί όμως έναν έξτρα επιβαρυντικό παράγοντα για την έξαρση κάποιων αλλεργιών ή την επιδείνωση κάποιων χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων. Τέτοιου είδους ασθενείς μπορεί να επιβαρυνθούν από τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αν παρουσιάσουν συμπτωματολογία συμβατή με έξαρση της αλλεργίας τους ή αναπνευστική δυσχέρεια οφείλουν άμεσα να επισκεφτούν τους προσωπικούς τους γιατρούς και δη τους πιο ειδικούς όπως αλλεργιολόγοι και πνευμονολόγοι, για να πάρουν ειδικές συμβουλές- θεραπείες.

Τέλος, οφείλω να πω πως είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι  για να ληφθούν έστω και τώρα κάποια μέτρα που θα κάνουν τις κλιματικές συνθήκες λιγότερο επιβαρυντικές για την υγεία μας.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.