Βόρεια Κυνουρία: Χωρίς γνωμοδότηση από το ΔΣ η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Ζάβιτσα

Βόρεια Κυνουρία: Χωρίς γνωμοδότηση από το ΔΣ η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Ζάβιτσα

Σεπτέμβριος 15, 2023 - 19:16
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Δεν φτάνει που, εκ των πραγμάτων, οι αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων έχουν περιοριστεί και για ζητήματα που αφορούν σε νευραλγικούς τομείς της ζωής μας έχουν καταλήξει να έχουν απλώς γνωμοδοτικό ρόλο, χάνονται και οι προθεσμίες, όπως φαίνεται, μέσα στις οποίες πρέπει να ληφθεί απόφαση έστω και γνωμοδοτική και οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην.

Στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2023 ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαντάς απηύθυνε ερώτηση στη δημοτική αρχή σχετικά με έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναρτημένο στη Διαύγεια, όπου αναφέρεται ότι το ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας έπρεπε ως τις 30 Αυγούστου να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με την εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών στο Τιμένιο όρος, στη Ζάβιτσα. Το έγγραφο αφορά σε γνωμοδότηση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τόσο για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην προαναφερθείσα τοποθεσία όσο και για τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση οργανωμένης εγκατάστασης υδατοκαλλιεργειών. Ο κ. Μαντάς ρώτησε για ποιο λόγο δεν έχουν έρθει προς συζήτηση αυτά τα δύο θέματα κι αν το ΔΣ δεν θα έχει τελικά άποψη επί των δύο συγκεκριμένων μελετών.

Ο κ. Καμπύλης για το αιολικό πάρκο απάντησε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Κοινοτικό Συμβούλιο επομένως δεν έχει έρθει κάποια απόφαση στο ΔΣ και ρώτησε αν για την ιχθυοκαλλιέργεια πρόκειται για νέα μονάδα. Ο κ. Μαντάς ζήτησε από τον κ. Καμπύλη να πει στο Σώμα αν έχει παρέλθει ο χρόνος, λέγοντας ότι ο ίδιος ξέρει ότι έχει παρέλθει.

Ο κ. Γκαύρος είπε: Για το θέμα θα έπρεπε να έχουν πάρει αποφάσεις τα τοπικά συμβούλια Άστρους, Δολιανών και Ξηροπηγάδου. ήταν ως τις 30 Αυγούστου.

Ο κ. Χονδρολέος ρώτησε, λαμβάνοντας τον λόγο, αν τελικά ο Δήμος γνώριζε για το έγγραφο της Περιφέρειας.

Ο κ. Κατσής επεσήμανε ότι κανείς δεν θέλει ανεμογεννήτριες να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της περιοχής και ότι είναι αντίθετος με την τοποθέτησή τους. Ακόμα, είπε ότι καμία απόφαση δεν θα λαμβάνεται ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μαντάς ζήτησε, τότε, τη ρητή διαβεβαίωση του κ. Καμπύλη ότι δεν έχει παρέλθει ο χρόνος γνωμοδότησης για να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτές τις δύο ΜΠΕ, ενώ στη συνέχεια, και μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΤΚ Δολιανών, ο οποίος είπε ότι έλαβε ένα έγγραφο στις 2 Σεπτεμβρίου, ρωτώντας «είναι τυχαίο που τρεις κοινότητες δεν έχουν πάρει απόφαση;», ο κ. Μαντάς έστειλε το έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον κ. Καμπύλη, όπου αναφέρεται ότι η καταληκτική ημερομηνία λήψης απόφασης ήταν η 30ή Αυγούστου, ρωτώντας πώς είναι δυνατόν να μην έχει τεθεί το θέμα στο ΔΣ.

Ο κ. Καμπύλης απάντησε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει την πολυτέλεια να αναζητεί έγγραφα στη Διαύγεια, ότι η αλληλογραφία που έρχεται στον Δήμο πηγαίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι δεν επιθυμεί να γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Διαβάστε το έγγραφο του υπουργείου με το οποίο αποφασίστηκε η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Ζάβιτσα, όπου και η σημείωση ότι οι φορείς δεν γνωμοδότησαν εντός της προθεσμίας των 30 ημερών.

ΨΙΟ6ΟΡ1Φ-ΝΘΡ by Arcadiaportal.gr on Scribd


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.