Απόδραση στην Καρύταινα, το μεσαιωνικό χωριό της Αρκαδίας (pics,vid)

Απόδραση στην Καρύταινα, το μεσαιωνικό χωριό της Αρκαδίας (pics,vid)

Δεκέμβριος 23, 2023 - 21:00
0 σχόλια

Ένα από τα πιο όμορφα μεσαιωνικά ελληνικά χωριά που αξίζει να γνωρίσετε και να επισκεφτείτε, είναι η Καρύταινα.

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της ορεινής Αρκαδίας, 55 χλμ. από την Τρίπολη και 20 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, και είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου, σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων.

 

Η Καρύταινα αξίζει να είναι ο προορισμός σας για αυτές τις γιορτές. Μπορείτε να διοργανώσετε μια μονοήμερη απόδραση και να περιηγηθείτε στον γραφικό οικισμό, να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων που έχουν προγραμματιστεί ή ακόμα μπορείτε να κανονίσετε και τη διανυκτέρευσή σας στον οικισμό για να απολαύσετε τη φιλοξενία των κατοίκων.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, θα μια γεύση από τις μαγικές εικόνες της Καρύταινας με τα πέτρινα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες, τα γεφύρια και το εντυπωσιακό κάστρο πάνω στον βράχο οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο.

Επισκεφθήκαμε τα πολύ όμορφα καφενεδάκια που σερβίρουν νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες, γευστικά χειροποίητα γλυκά, παραδοσιακά προϊόντα φτιαγμένα με αγνά υλικά.

Στο χωριό μάς ξενάγησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κοινόν Καρυτινών» κυρία Ελένη Κουσκουρελου, και μας έδειξε την Καρύταινα μέσα από τα δικά της μάτια.

Η Καρύταινα μπορεί να αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο όλους τους επισκέπτες. Αυτούς που ψάχνουν την περιπέτεια, αυτούς που αναζητούν στιγμές, χαλάρωσης, τις οικογένειες που θέλουν να νιώσουν γλυκά Χριστούγεννα συμμετέχοντας σε δράσεις που έχει ο Σύλλογος ετοιμάσει.

Τα πολλά Βυζαντινά εκκλησάκια όπως ο Ναός του Αγίου Νικολάου, το κάστρο, ο Πύργος της Λεβένταιναςε ίναι μόνο λίγα από τα μέρη που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει.

Η κυρία Κουσκουρέλου μέσα από την συνέντευξή της εξέφρασε και ένα παράπονό της, σχετικά με την παρατεταμένη παύση λειτουργίας του κάστρου για το κοινό, στην είσοδο του οποίου εκτελούνται εργασίες αναπαλαίωσης. Επίσης, εξέφρασε το παράπονό της και για το γεγονός ότι ο βυζαντινός πύργος της Λεβένταινας έχει φύλακα μόνο 7 μήνες τον χρόνο και αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων παραμένει κλειστός.

«Κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο να ορίσει κάποιον εποχικό φύλακα και τους χειμερινούς μήνες»

Μην αμελήσετε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας για διανυκτερεύσετε στο χωριό, αφού ήδη η πληρότητα για τις μέρες που ακολουθούν είναι μεγάλη.

Δίπλες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, πορτοκαλόπιτα και καρυδόπιτα, σοκολατόπιτα είναι λίγα μόνο από τα γλυκά που δεν πρέπει να ξεχάσετε να δοκιμάσετε πριν φύγετε από το χωριό.

Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο ποταμός Αλφειός, που μαζί με τον Λούσιο, ιδανικός για rafting. Εάν πάλι προτιμάτε την πεζοπορία, μπορείτε να απολαύσετε διάφορες διαδρομές στο φαράγγι του Λούσιου. Η ομορφιά του τοπίου και τα αξιοθέατα της περιοχής κάνουν την Καρύταινα ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο και εναλλακτική βάση για περιηγήσεις στην Ορεινή Αρκαδία.

Στη συνέχεια η κυρία Γιάννα Ταγκαλάκη, Ιστορικός και ιδιοκτήτρια του καφέ «Άρκτος», μας έδωσε τις δικές τιης πληροφορίες για το χωριό και τα αξιοθέατά του.

Όπως ανέφερε, το κάστρο έχει δημιουργηθεί γύρω στο 1245 και βρίσκεται στα νότια του χωριού πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο.

Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Χτίστηκε από τον ξακουστό Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ (Geoffrey de Bruyeres ή de Briel), βαρώνο της Καρύταινας.

Ένας από τους πιο παλαιούς βυζαντινούς ναούς του χωριού είναι ο Ναός Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Καρύταινας. Ο αρχικός ναός χρονολογείται τον 14ον αιώνα και φέρει έντονα στοιχεία της Φράγκικης επίδρασης.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στο χωριό βρίσκεται και το πεντάτοξο πέτρινο γεφύρι, γνωστό ως και «γεφύρι του πεντοχίλιαρου», επειδή εικονιζόταν στην πίσω όψη του πιο διάσημου χαρτονομίσματος στα χρόνια της δραχμής.

Το γεφύρι είναι ένα από τα παλιότερα της Πελοποννήσου και σε μία από τις βάσεις του βρίσκεται το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, μέσα στο οποίο υπήρχε επιγραφή με το όνομα του Μελική και την ημερομηνία ανακατασκευής της γέφυρας, η οποία καταστράφηκε με το πέρασμα του χρόνου.

Το γεφύρι μετά από όλες τις παρεμβάσεις, είχε πέντε άνισα μεταξύ τους τόξα, έφτανε τα 12 μέτρα ύψος και 50 μέτρα μήκος. Το μεγαλύτερο τόξο του είχε άνοιγμα σχεδόν 9 μέτρα. Σήμερα σώζονται τρία από τα πέντε τόξα. Το μεσαίο ανατινάχθηκε κατά τον Εμφύλιο.

Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να γράψουμε για την Καρύταινα, αλλά θα θέλαμε να σας αφήσουμε και κάποια μικρά μυστικά για να τα ανακαλύψετε.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Απόδραση στην μαγευτική Καρύταινα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.