Δημοτικές εκλογές και Δήμος Ορχομενού: Μια αναδρομή στις τοπικές εκλογές του 19ου αιώνα

Δημοτικές εκλογές και Δήμος Ορχομενού: Μια αναδρομή στις τοπικές εκλογές του 19ου αιώνα

Οκτώβριος 07, 2023 - 21:14
0 σχόλια

Οι εφημερίδες του 19ου αιώνα θεωρούνται πρωταρχικές πηγές ιστορίας όσον αφορά τα γεγονότα. Όσον αφορά τις κρίσεις τους, αυτές καθορίζονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές η πολιτικές συμπάθειές τους

Οι δήμοι της περιοχής μας

Το 1835 στο φ. 16 της Ε.τ Κ. δημοσιεύεται το διάταγμα για τον καθορισμό των δήμων της Αρκαδίας.

Ο δήμος Ορχομενού με έδρα το Λεβίδι περιλαμβάνει το Καλπάκι το Μποντιά το Ρούσι το Νούδημον το Κακούρι τους Σημιάδες το Κάψια και τις Μονές Μπεζενίκου και Κλήμεντος (στο δρόμο των κοπαδιών για τις Πόρτες, ανάμεσα Κακούρι-Πικέρνη).

Ο δήμος Καφυών με έδρα την Κανδύλα περιλαμβάνει το Μπεντένι τη Μονή Κανδύλας και του Πλέσια

Ο δήμος Νάσων με έδρα το Δάρα περιλαμβάνει την Κώμη τη Χωτούσα το Γκιούσι τον Μπεζενίκο το Άγαλι και δυο οικισμούς που δεν υπάρχουν πλέον το Πιγγάος και το Διάσελο

Οι πρώτες εκλογές και ο πρώτος δήμαρχος

Με τις πρώτες εκλογές το 1836 έχουμε δήμαρχο τον Αναγνώστη Ζη και Εισπράκτορα τον Αθ. Παντζίκα (1836 Ε.τ Κ. φ. 80)

Το 1842 στον δήμο Ορχομενού, που συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα χωριά του πρώην δήμου Καφυών καθώς και ο Μπεζενίκος με το Άγαλι από τον δήμο Νάσων, επανεκλέγεται δήμαρχος ο Αναγνώστης Ζής.

Εκλέγονται ακόμη επαρχιακοί σύμβουλοι από τον δήμο Ορχομενού οι Αθ. Κωνσταντόπουλος και Αθ. Πεπόνης. (Ε. τ Κ. 1842 φύλλο 22) 1843. Το δημοτικό συμβούλιο Ορχομενού με Πράξη του χαιρετίζει την εξέγερση για Σύνταγμα. (εφ. ΑΙΩΝ 1843)

Πράξις ΑΖ.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Ορχομενού της Επαρχίας Μαντινείας.

Συγκείμενον υπό του Προέδρου Σωτηρίου Παπαβασιλείου, και τους Κυρίους Χαράλαμπον Κωστόπουλον, Πανάγον Μήτρον, Γεώργιον Καρέλα, Κων. Ζαρμωκλά, Δήμον Κούτουλα, Αναστάσιον Μερκούρη, Νικόλαον Μπίστα, Αντώνιν Ζεβογιάννην, Βασίλειον Τραβίλα και Νικόλαον Κολκίτζα.

Συνελθόν σήμερον την εικοστήν τρίτην 7βρίου του 1843 έτους εις έκτακτον συνδρίασιν κατά πρόσκλησιν του Δημάρχου δια να σκεφτή περί των κατά την 3ην 7βρίου εν τη Πρωτευούση συμβάντων περιστατικώς της μεταβολής του πολιτικού συστήματος και παραδοχής παρά της Α.Μ του Σ. ημών Βασιλέως του ποθητού Συντάγματος και εκφρσθή όπως δει περί αυτών ως πολλού λόγου αξίων.

Θεωρήσας μετά μεγίστης χαράς και υπέρ μέτρου αγαλλιάσεως τα κατά την υπέρτατον ταύτην ημέραν ενεργηθέντα συμφώνως με τας ευχάς των φιλελεύθερων Ελλήνων. Όθεν το Δημοτικόν Συμβούλιον Ορχομενού εκφράζει επ’ ονόματι του οποίου αντιπροσωπεύει Δήμου και των ιδίων αυτού αισθήσεων την υπέρτατην ευγνωμοσύνην του προς τε την Α. Μ. τον Σ. Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα, το Συμβούλιον της Επικρατείας, τον Στρατόν και τον λαόν της Πρωτευούσης ως μέσα άπαντα συντελέσαντα και συμμεθέξαντα εις των κατά την αυτήν λαμπράν και αξιομνημόνευτον ημέραν εκτελεσθέντων συμφώνως με τας ευχάς της ολομελείας του Έθνους.

Αντίγραφα της παρούσης επιμελεία του κ. Δημάρχου να πεμφθώσι δια της αρμοδίου Αρχής εις την Αυτού Μεγαλειότητα, το Συμβούλιον της Επικρατείας και όμοιον να δημοσιευθή, δια της Εφημερίδος ο Αιών, δαπάνη του Δημοτικού Ταμείου.

Εξεδόθη εν Λεβιδείω αυθημερόν.

Ο πρόεδρος, Σωτήρος Παπαβασιλείου, ότι ακριβές η αντιγραφή Εν Λεβιδείω την αυτή ημερομηνία

Ο Πρόεδρος Σωτήρος Παπαβασιλείου

Σημείωση. Ο Αναγνώστης Ζης ήταν κορυφαίος παράγοντας του Λεβιδίου κατά την επαναστατική περίοδο και τον συναντάμε σε αρκετά έγγραφα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Τα μετεπαναστατικά χρόνια φαίνεται ότι δεν τα πήγαινε καλά με τη Βαυαροκρατία και τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Δύο φορές, το 1838 (Δήμαρχος ον) και το 1850 δάρθηκε από τα μεταβατικά αποσπάσματα για την κάλυψη του Καβουρίνου και άλλων ληστών. Αλλά σ’ αυτά θα επανέλθουμε μια άλλη φορά

Σημείωση. To 1845 κάτοικοι της Κανδύλας και του Μπεζενίκου κάνουν αναφορά στη Βουλή και ζητούν να συσταθεί πάλι ο δήμος Καφυών, μαζί με τα όποια χωριά του δήμου Νάσων το επιθυμούν

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ,

1845-αναφορά 708)

1847. Δήμαρχος Κων/νος Αποστολόπουλος

Ο Νομάρχης δημοσιεύει τα αποτελέσματα των εκλογών που φέρουν νικητή τον Κ. Αποστολόπουλο μετά την ανακάλυψη δέκα ψηφοδελτίων, που ακυρώθηκαν κατά την διαλογή ενώπιόν του, της παράταξης του Αν. Ζη. Δημότες του δήμου Ορχομενού πληροφορούμενοι ότι ο Νομάρχης μετά από διαταγή του Υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να αναγνωρίσει άλλο αποτέλεσμα, κάνουν αναφορά στη Βουλή. Ιδού η αναφορά και η εισήγηση της επιτροπής. (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ του 1847)

Προς την Βουλήν.

« Η επί των αναφορών επιτροπή λαβούσα υπ’ όψιν την από 16 του ήδη λήγοντος μηνός, υπ’ αριθ. 28 διευθυνθείσαν εις αυτήν παρά του κυρίου Προέδρου, ως κατεπέιγουσαν αναφοράν διαφόρων δημοτών του δήμου Ορχομενού της επαρχίας Μαντινείας, δι’ ης ούτοι εκθέτουν ότι ο δήμαρχος αυτών Ανγνώστης Ζης κατά τας ήδη ενεργουμένας δημαιρεσίας των, ου μόνον έπραξε πολλάς υπέρ αυτού αθεμιτουργίας, ως προς την σύνταξιν των καταλόγων, αλλά και επί της ψηφοφορίας δια να αναδείξη πλειοψηφούσαν την μερίδα του μεταχειρίσθη δόλον, ως προς την εγγραφήν δέκα επέκεινα ψηφοδελτίων, ανακαλυφθέντα και παρά του Νομάρχου εις την ενώπιον αυτού γεγονυίαν διαλογήν, καθότι επι τη βάσει της γνησίας ψηφοφορίας εδημοσίευσε το αποτέλεσμα, πληροφορούμενοι δε ήδη ότι ο Νομάρχης, προκαλέσας διαταγήν του Υπουργείου των Εσωτερικών, προτίθεται να αναγνωρίση άλλο του οποίου εδημοσίευσεν αποτελέσματος, καταφεύγουν εις την Βουλήν, παρακαλούντες αυτήν να διερμηνεύση ότι δεν δύναται να καλυφθή δια δόλου το νόμιμον αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, -και σκεφθείσα επί των αναφερομένων.

Γνωμοδοτεί

Να συστηθή η αναφορά η αναφορά αυτή εις το Υπουργείον των Εσωτερικών, διευθυνομένη όσον τάχιον, όπως λαβόν γνώσιν των εν αυτή αναφερομένων προ της εγκρίσεως της δημαιρεσίας, ενεργήση εν γνώσει ότι προς ακριβή εκπλήρωσιν του νόμου.

Αθήναι, την 21 Ιανουαρίου 1847

Ο Εισηγητής

Αγγ. Γ. Ζανός»

Τελικά παρέμεινε το αποτέλεσμα που είχε ανακοινώσει ο Νομάρχης και ο Κων/νος Αποστολόπουλος (παππούς του Αλ. Παπαναστασίου) έγινε δήμαρχος για τρείς συνεχείς θητείες.

Αλλά ας δούμε μερικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες για αυτόν τον δήμαρχο.

Συμπλοκή στο Δημοτικό Συμβούλιο 1853. Η εφημερίδα της Τρίπολης «ΒΕΛΤΙΩ- ΣΙΣ» γράφει.

«Κατά τας 22 του λ.μ. συνέβη περίεργος σκηνή εν τω Δημαρχείω Ορχομενού. Κατά την διάσκεψιν του δημοτικού συμβουλίου είς των δημοτικών συμβούλων, όστις είνε και αδελφός του δημάρχου, υβριστείς υπό του δημάρχου, συμβάσης λογομαχίας, εγρονθοσκόπησεν αυτόν. Το συμβάν τούτο, εάν έχη ούτως, είνε οικτρόν δια τον Δήμαρχον Κ. Αποστολόπουλον, όστις εκ της ανοίας του κατήντησεν εις τοσαύτην διχόνοιαν το συμβούλιον….)

Βασιλική Ευαρέσκεια.

Στις 30 Ιουλίου 1854

«Εξεφράσθη η Βασιλική ευαρέσκεια εις τον δήμαρχον Ορχομενού κ. Κ. Αποστολόπουλον, συντελέσαντα τα μέγιστα εις την κατά το 1850 πραγματοποιηθείσαν σύλληψιν των ληστών Καβουρίνου και Κόρακος, και εις την κατασκευήν διαφόρων οικοδομών και άλλων δημοσίων έργων εν τω ιδίω δήμω.» (Ε.τ Κ. φύλλο 30 του 1854)

Το κεφάλι ενός ληστή στο τορβά 1854. Μετά από μια σύγκρουση με ληστές στην περιοχή της Τρίπολης

«Οι δε επίλοιποι τέσσερες προλαβέντες απήλθον διευθυνόμενοι εις τον δήμον Ορχομενού. Τούτου εντόνως γνωστοποιηθέντος παρά της Νομαρχίας προς τον εκεί δήμαρχον, αμέσως ο δήμαρχος ούτος συσσωματώσας περί τους 150 Ορχομένιους και έχων και χωροφύλακας αποσταλέντας εντεύθεν, διευθύνθη προς καταδίωξίν των, ότε συντυχών αυτούς, τους μεν δύο προσέβαλεν, οι δε άλλοι διέφυγον, όντες οι ανικανότεροι. Εκ των προσβληθέντων δύο, ο μεν είς ήτον ο φυγόδικος Χούρας, ο άλλοτε χάριν τυχών, δια ειρκτήν καταδικασμένος, όστις αντισταθείς εφονεύθη, ο δε έτερος καλούμενος Β. Μποταϊτης συνελήφθει πληγωθείς. Τούτον μετά της κεφαλής του Χούρα ο δήμαρχος Ορχομενού έφερεν ενταύθα προς την Νομαρχίαν, ένθα εβεβαιώθη η ταυτότης της κεφαλής, και τα περεταίρω παρεδόθησαν εις χείρας της δικαιοσύνης. Δεν αμφιβάλλομεν, ότι αι αρμόδιαι αρχαί θελουσι συστήσει όπου και όπως δει την πράξιν ταύτην του δημάρχου Ορχομενού, όστις και άλλοτε

κατόρθωσεν την σύλληψιν άλλων ληστών, ίνα ούτως αμοιφθή προσεπόντως και παράδειγμα γείνη εις τους άλλους δημάρχους. (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ του 1954)

1857. Επανεκλέγεται δήμαρχος Ορχομενού ο Κων/νος Αποστολόπουλος και δημαρχιακοί πάρεδοι ο Δημ Μακρής, ο Νικ.Ξυνός. ο Γεωρ. Κουλάκης και ο Χρ. Αθανασόπουλος. (Ε. τ Κ. 1857 φ. 45)

Παρόλο που οι εκλογές αυτές έγιναν χωρίς βία φαίνεται ότι τα παρατράγουδα δεν έλειψαν.

Γράφει η εφημερίδα «ΒΕΛΤΙΩΣΙΣ»

«…Οσήν όμως ευχαρίστησιν αισθάνεται πας φίλος της τάξεως και των νόμων δια την ενέργειαν ελευθέρας εκλογής, τοσούτον δυσαρεστείται όταν δήμαρχος δεσμεύει την ελευθερίαν της ψηφοφορίας με μέσα πλημμελή και αγενή. Τοιούτον τι συνέβη ως επληροφορήθημεν εις την δημοτικής εκλογήν του δήμου Ορχομ ενού. Οι αντίπαλοι του δημάρχου είχον την πλειοψηφίαν προφανή. Αλλ’ η μερίς του δημάρχου έσπευσε Να δαπανήση, ως λέγεται, περί τας 900 δραχμάς, δι’ ών κατέπεισε τινάς προσελθείν με το μέρος της. Και ούτως η νίκη υπήρξεν υπέρ του δημάρχου Κ. Αποστολόπουλου. Η πράξις αύτη υπήρξε καταφανής και υπό γνώσιν των αρχών ήλθε, διο και εμηνύθη…»

Λίγο μετά, το ίδιο έτος, γράφει η εφημερίδα «ΒΕΛΤΙΩΣΙΣ»

«Πληροφορούμεθα ότι ο Δήμαρχος Ορχομενού Κωνστ. Αποστολόπουλος αρνείται να διανέμη τα φύλλα των εις τον δήμον του αποστελλομένων εφημερίδων, και μάλιστα εις τους θεωρουμένους παρ’ αυτού ως αντιθέτους του. Η πράξις αυτή είναι κολάσιμος ως αντιβαίνουσα εις την κυκλοφορίαν του τύπου, και εις τα μέσα της ηθικής αναπτύξεως των κατοίκων. Πολλάς άλλας πλημελεστάτας πράξεις του δημάρχου τούτου μας διεκοίνωσαν οι συνδημόται του, ας αναβάλλομεν δημοσιεύσαι. Φαίνεται ότι διότι άλλοτε επηνέθη επειδή επιδιορθώθηκαν τινές γέφυρες και οικοδομήθησαν αποθήκαι τινές επί__

της δημαρχίας του, εμέθυσε ηθικώς, και παν άλλο καλόν θεωρή περιττόν να πράτη.

Πεποίθαμεν ότι η Διοικητική εξουσία θέλει επιστήσει την προσήκουσαν προσοχήν επί της ήδη διαγωγής και των πράξεων του δημάρχου τούτου, όστις απεκατέστη ως τιμαριώτης του δήμου του.»

1860 Εκλέγεται (ενώ είναι δήμαρχος) επαρχιακός σύμβουλος Ορχομενού ο Κ. Αποστολόπουλος (1860 Ε. τ Κ. φ. 52) 1862

Παρατηρούμε μια στροφή της «ΒΕΛΤΙΩΣΙΣ» του Ι. Πύρλα υπέρ του Κ. Αποστολόπουλου.

«Την 9. ε. μηνός. έμελλε να γίνει η επανεκλογή του δημάρχου Ορχομενού. Ο δήμαρχος Κ. Αποστολόπουλος είχε την πλειοψηφίαν αυτοπροαίρετον. Διότι ευλόγος οι κάτοικοι τιμώσι και σέβονται αυτόν. Επειδή δια των μικρών πόρων του δήμου κατόρθωσε να κατασκευάση, και οδούς, και γεφύρας, και βρύσεις, και υδραγωγείον και δημοτικά καταστήματα δι’ αποθήκας, δια στρατώνα, Ειρηνοδικείον, δημαρχείον καταλύματα διδασκάλων, κλπ, δυο μεγάλας εκκλησίας, και προς πάν κοινωφελές εργάζεται ως φιλόστοργος πατήρ. Έτι δε και η ζωοκλοπή είναι λίαν περιορισμένη….

Η δολιότης όμως κατόρθωσε κατά τας παραμονάς της εκλογής δια της λαοφθόρου δωροδοκίας να αποσύρει τρεις εκ των μάλλον φορολογουμένων, και ούτως να υπερισχύσει η αντίθετος μερίς. Εν τούτοις ένεκεν λόγων υπηρεσίας συνέβη να αναβληθεί η εκλογή.»

(1862 εφημερίδα «Βελτίωσις»)

«Ενεργουμένης προ τινών ημερών της δημοτικής εκλογής του δήμου Ορχομενού επήλθε κατά το συνήθες έρις περί του τις να παρασύρει εις εαυτόν περισσότερους ψηφοφόρους, και τινές μεν επετέθησαν καθ’ ενός άλλου, ούτος δε ετραυμάτισε δια πιστολίου ένα των καταδιωκόντων αυτόν προς σωτηρίαν του, αλλά η παρουσία του Νομάρχου προέλαβε τα περαιτέρω.» (εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΑ 1862)

Στις εκλογές εκείνες εκτός από τον Κ. Αποστολόπουλο υποψήφιοι ήταν, ο Δημ, Ζης και ο Γιαννάκος Παπαναστασίου που σαν Α΄ πάρεδρος ασκούσε δημαρχιακά καθήκοντα .

Όμως η βία σε τοπικό επίπεδο καθώς και τα επαναστατικά γεγονότα που οδήγησαν στην έξωση του Όθωνα δεν έδωσαν έναν εκλεγμένο δήμαρχο και έτσι φτάνουμε στο 1864 όπου «Διωρίσθη δήμαρχος μεν του δήμου Ορχομενού ο κ. Α. Δημητρακόπουλος δημαρχικοί δε πάρεδροι οι κ. Ι. Παππαναστασίου, Χ. Ηλιακόπουλος, Α. Μερκούρης και Α. Αποστολόπουλος η Ρογάρης» (Ε.τ Κ. 1864 φ. 3)

Δήμαρχος ο Κωνσταντίνος

Αναγνωστόπουλος

1866. Γράφει η εφημερίδα της Τρίπολης «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ» τον Οκτώβριο

«Ο Οικονομίδης (Σ.Σ.βουλευτής Μαντινείας) εν Λεβειδίω διακηρύττει ότι, και 50 ψήφους εάν λάβη ο υποψήφιος δήμαρχος της μερίδος του Ζής, θα γίνει Δήμαρχος. Τι σημαίνει τούτο; Αφιέμεθα να εύρη αυτό η κρίσις των αρχόντων μας. Τούτο μόνον λέγομεν ότι ανάγκη να περιφρουρηθή ασφαλώς η κάλπη του αντιθέτου του Ζη εν Λεβιδίω, διότι φοβούμεθα μήπως πάθη τι έκτακτον, μήπως αφαιρεθεί, καταστραφή κλπ»

Και σε επόμενο φύλλο: «Επαναληφθείσης της ψηφοφορίας των εκλογών του δήμου Ορχομενού της Μαντινείας ανεδείχθη δήμαρχος Κ. Αναγνωστόπουλος, έμπορος, εκλεκτός πολίτης, εφ ου πολλά αγαθά ελπίζουσιν οι συνδημότες του εν Ορχομενό και αύθις ηττήθη ο Οικονομίδης περίδοξος Βουλευτής της Μαντινείας, ο φίλτατος ούτος οπαδός του Κουμουντούρου, Λομβάρδου και συντροφίας.

1870. Δήμαρχος ο Δημ. Α. Ζης

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για μία μέρα λόγω φόβου επεισοδίων. Στη συνέχεια, η δικαστική επιτροπή, ακύρωσε τις πραγματοποιηθείσες εκλογές αλλά το υπουργείο παρενέβη και τις επικύρωσε. Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Δημ. Α. Ζης

Παρένθεση

19 Σεπτεμβρίου 1870 ενεκρίθη ίνα η σφραγίς του δήμου Ορχομενού φέρη ως έμβλημα εν τω μέσω «Άρτεμιν έχουσα πλησίον αυτήςιστάμενον πρόβατον» γύρωθεν δε τας λέξεις

«δήμος Ορχομενού» (Ε.τΚ. 1870 φ. 38) 1874 Επανεκλέγεται ο Δημ. Α. Ζής.

1879. Τραυματισμός του δημάρχου από πυροβολισμούς

Προβιβάζεται ο δήμος Ορχομενού από 3ης σε 2ης τάξεως ( Ε.τ Κ. 1879 φ.83).

Οι εκλογές όμως του 1879 είναι επεισοδιακές. Αντίπαλοι ο ήδη Δήμαρχος Δημήτριος Ζής και ο Β.Ι. Αποστολόπουλος

Γράφει η εφημερίδα «ΤΡΙΠΟΛΙΣ» σε διαδοχικά φύλλα «Η εκλογή του Δήμου Ορχομενού ένεκα

ανωμαλειών και ταραχών ανεβλήθη για την προσεχή Κυριακήν.»

«…Περατωθείσης νομίμως και ησύχως και της εκλογής του του Δήμου Ορχομαενού, της ένεκα καταστροφής των εκλογικών ειδών αναβληθείσης, ανεδείχθη Δήμαρχος ο κ. Β. Ι. Αποστολόπουλος, ον και συγχαίρομεν επευχόμενοι αυτώ τα βέλτιστα.»

«Την παρελθούσα εβδομάδα εν Λεβειδίω εν καιρώ νυκτός ετραυματίσθη δια πυροβόλου όπλου εντός της οικίας του υπ’ αγνώστων μακρόθεν πυροβολούντων ο Δήμαρχος Ορχομενού Δημήτριος Ζης. Συνεπεία του τραυματισμού υπήρξεν η απώλεια του ενός των οφθαλμών του. Ζητείται ήδη να γνωσθή αν εκ προμελέτης εγένετο το τοιούτο τραύμα, η τυχαίως, διότι και η ώρα καθ’ ήν εξετελέσθη το συμβάν ην αρκετά προκεχωρηκυία, και πάντες οι εν Λεβειδίω επυροβόλουν, και η οικία του Ζή παντελώς κλειστή. Η «Τρίπολις» επιθυμεί να ιδή την Δικαιοσύνην θριαμβεύουσαν.»

Βέβαια όλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν τυχαίο το συμβάν και ακολούθησε δίκη, μετά από μερικούς μήνες. Γράφει η εφημερίδα «ΤΡΙΠΟΛΙΣ»

στις 8 Δεκεμβρίου του 1879.

«Δικαιοσύνης τραύμα.

Το τραγικόν έγκλημα, της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην δημάρχου Ορχομενού κ. Δ. Α. Ζή, όπερ διεπράχθη κατ’ αυτού την νύκτα της 6-7 Απριλίου Ε.Ε. τουτέστι την παραμονήν των ενεργηθεισών δημοτικών εκλογών, και όπερ απεφασίσθη μετά την λαβούσαν χώραν κατά την ημέραν εκείνην επίδειξιν παρά των πολιτικών φίλων του κ. Ζή, καθ’ ήν συνεκεντρώθη αριθμός εκλογέων, διπλάσιος σχεδόν εκείνου των αντιθέτων του, εξηκολούθει να συζητήται μετ’ ενδιαφέροντος και να επισπά την μέριμναν των τε πολιτευομένων και των μελόντων να πολιτευθώσι καθ’ όσον εν τη Επαρχία Μαντινείας, εστί πρωτάκουστον και πρωτοφανές, την παραμονήν των εκλογών να μελετηθεί και αποπειραθή ο φόνος του υποψηφίου, όστις παρείχεν εκ των προτέρων την πιθανότητα της επιτυχίας, και κατά τρόπον, καθ’ όν διεπράχθη η ρηθείσα απόπειρα κατά του κ. Ζή, κατά του παραθύρου της οικίας του οποίου επυροβόλησαν, η δε σφαίρα εισδύσασα ένδον, έτυχε τον ατυχή Ζήν κατά τον έτερον των οφθαλμών, ήτοι τον δεξιόν, όν και εξώρυξε. Μόνη δ’ η ελπίς της παραδειγματικής των δραστών τιμωρίας ενεδίδου μικρόν θάρρος.

Και βεβαίως, αφού τα δύο συμβούλια, ήτοι το των ενταύθα Πλημμελειοδικών, ως και εκείνο των εν Ναυπλίω Εφετών, μετά μεγάλην της υποθέσεως βάσανον, παρέπεμψαν δέκα και έξ άτομα ενώπιον του Κακουργιοδικείου επί απόπειρα φόνου, ουδείς επίστευεν, ότι ήθελεν ευρεθή ορκωτικόν Δικαστήριον να χαρακτηρίση την πράξιν αυτήν ως άδικον επίθεσιν, διαπραχθείσαν υπό έξ εκ των κατηγορουμένων. Κατά το παρελθόν Σάββατον πρώτη ισταμένου, ισαχθείσα η περί ής πρόκειται υπόθεσις ενώπιον του Δικαστηρίου των ενταύθα Κακουργιοδικών, και διαπεραιωθείσα κατά την επομένην, δευτέραν ισταμένου, εξηνέχθη ετυμηγορία, διής εκ των τεθέντων ζητημάτων, απόπειρας φόνου, απόπειρας αναιρέσεως, τραύματος εξ αμελείας και αδίκου επιθέσεως, εγένετο δεκτόν μόνον το τελευταίον, ήτοι της αδίκου επιθέσεως, διαπραχθείσης εκ συστάσεως υπό μόνον έξ εκ των κατηγορουμένων ήτοι των

Αντωνίου Μέγα, Κων. Μακρή, Γ. Μέγα, Αθ. Ξυστρή, Γ. Γιαννακόπουλου η Γύφτου και Δημ. Καρβουνιάρη η Λούρα.

εξ ων οι μεν δύο πρώτοι κατεδικάσθησαν εις τετράμηνον, οι δε λοιποί εις εξάμηνον φυλάκισιν, των υπολοίπων εννέα παρόντων συγκατηγορουμένων, κηρυχθέντων απάντων αθώων…….»

Σ.Σ. Τον Αθ. Ξυστρή τον συναντάμε 3 χρόνια αργότερα να φονεύεται σε ένοπλη σύγκρουση στο Λεβίδι μεταξύ στρατωτικού αποσπάσματος και κατοίκων

1883. Δήμαρχος ο Βασ. Κ. Αποστολόπουλος

Πριν τις εκλογές ο ήδη δήμαρχος Β. Ι. Αποστολόπουλος στέλνει, και δημοσιεύεται, στην εφημερίδα «ΤΡΙΠΟΛΙΣ) την παρακάτω ανακοίνωση.

«Κύριε Συντάκτα

Σας παρακαλώ να καταχωρήσετε εις το φύλλον της εφημερίδος σας προς βεβαίωσιν των εκλογέων Ορχομενού ότι ουδόλως εννοώ να υποστηριχθώ ως Δήμαρχος συνεπεία της προτάσεως ην προς ανακήρυξιν μου υπέβαλων εν αγνοία μου προς τον κ. Πρόεδρον του Πρωτοδικείου άλλοι ενδιαφερόμενοι. Ειδοποιώ δε πάντας ότι παραιτούμενος της υποψηφιότητος ταύτης θέλω υποστηρίξει τον ομώνυμον εξάδελφόν μου κ. Βασίλειον Κ. Αποστολόπουλον και δέον να προσέξωσιν οι εκλογείς μήπως συμβή σύγχυσις εις τας κάλπας

Εν Λεβειδίω την 10 Ιουνίου 1883

Ο Συνδημότης Σας Β. Ιω. Αποστολόπουλος.»

Τώρα βέβαια θα παραμείνει το ερώτημα. Εν αγνοία του υποβλήθηκε η υποψηφιότητά του, η εν γνώσει του και αναγκάστηκε μετά από πιέσεις να την αποσύρει; Δήμαρχος εκλέγεται ο Β. Κ. Αποστολόπουλος.

(εφ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ)

Τον Β.Κ. Αποστολόπουλο (αδελφό της μητέρας του Αλ. Παπαναστασίου), τον συναντάμε και παλιότερα. Συγκεκριμένα το 1862 με την εκφώνηση (στον Αγιάννη) του πανηγυρικού

για την εκθρόνιση του Όθωνα, (βλέπε προη- γούμενο φύλλο), αλλά και το 1869 σε μια ανακοίνωση της χωροφυλακής Αρκαδίας, όπου περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες φυγόδικους τον μήνα Οκτώβριο. (εφ. ΑΙΩΝ). Η κατηγορία με την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη αλλά δεν εμφανίστηκε, ήταν για πλαστογραφία.

1887. Δήμαρχος ο Κ. Ι. Ζιαζιάς

Με Β. Διάταγμα. στους δήμους β΄ τάξεως όπως του Ορχομενού ,θα εκλέγονται ο δήμαρχος 4 δημαρχιακοί πάρεδροι και 12 δημοτικοί σύμβουλοι (1887, Ε. τ Κ. φ. 105)

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον δήμο Ορχομενού ήταν οι, Αθ. Λαζαρόπουλος, Χρ. Ι. Οικονομόπουλος, Παν. Δ. Ζής, Β.Ι. Αποστολόπουλος, Κ.Ι.Ζιαζιάς, Κ. Γ. Κουλάκης και Μιχ. Κ. Αποστολόπουλος. Δήμαρχος εξελέγη τελικά ο Κ. Ι. Ζιαζιάς (από την Κανδύλα) (εφ. ΑΙΩΝ)

1891 Δήμαρχος εκλέγεται ο Αθ. Λαζαρόπουλος (εφ. ΑΣΤΥ φ.216)

1896 Δήμαρχος εκλέγεται ο Χρ. Ι. Οικονομόπουλος

1899 Δήμαρχος εκλέγεται ο Παναγιώτης. Δημ. Ζης ο οποίος επανεκλέγεται συνεχώς μέχρι το 1912

Σαν επίλογο σ’ αυτήν την αναδρομή αναφέρουμε ότι ήδη από τη δεκαετία του 1850 κατόπιν αιτήσεως των δήμων που ενέκρινε η Κυβέρνηση δινόταν παράταση για μερικά χρόνια του φόρου (δασμού επί των ωνίων) με κάποια αιτιολογία. Να ένα Βασιλικό Διάταγμα που αναφέρεται στο δήμο Ορχομενού, στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (1880 φ. 128)

«…Επιτρέπεται εις τον δήμον Ορχομενού να επεκτείνη επί τετραετίαν τον επί των ωνίων δασμόν εις τα προς εσωτερικήν κατανάλωσιν του εισαγόμενα εμπορεύματα τα εν τη συνταχθείση υπό του δημοτικού Συμβουλίου διατιμήσει περιλαμβανόμενα ονομαστί και εν γένει εις τον φορολογικόν όρον των δύο της εκατόν αυτών. Η από του δασμού τούτου πρόσοδος διατεθήσεται εις πληρωμήν χρέους του δήμου, προερχομένου εκ κατασκευασθέντος υδραγωγείου, και εις τον προσπορισμόν της απαιτούμενης δαπάνης προς κατασκευήν γέφυρας….»

Αυτήν την «επέκταση» που παγίωσε τον φόρο την συναντάμε πολλές φορές τα επόμενα χρόνια, ακόμη και το 1915, με σημαντικές κοινωνικό οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Σ.Σ. 1) Διατηρήθηκε η ορθογραφία και η σύνταξη των αποσπασμάτων

2) Ο Δήμος Ορχομενού υπήρξε από το 1836 μέχρι το1912.Από το 1912 μέχρι το 1947 το Λεβίδι έγινε κοινότητα και το 1947 ξανά έγινε δήμος.

Από την εφημερίδα "Το Λεβίδι"


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.