Τσακώνικες συνταγές: Μαλαμακάρουνα

Τσακώνικες συνταγές: Μαλαμακάρουνα

Δεκέμβριος 13, 2023 - 13:10
0 σχόλια

Η Συνταγή μας από το βιβλίο της Ελένης Μάνου, «Γεύσεις Τσακώνων», 2020

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, έφτασε η ώρα να οργανωθούμε σιγά σιγά και τι είναι αυτό που δε λείπει από κανένα σπίτι; Τι άλλο από τα μελομακάρονα που φιγουράρουν σε όλα τα σπίτια και τα μαγαζιά.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Οι συνταγές είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Μαλαμακάρουνα

3 ποκήζα του υβάτου άι

1 τσαί έμισου ποκήζι του υβάτου ζάχαζη

έμισου ποκήζι του υβάτου αλισίβα

έμισου ποκήζι του υβάτου πορτοκάλι τσαί φρούα τσουτ̔ά

1 κρασοπότηρε κονιάκ

2 μυσ̌ίζα μπέκιν

2 μυσ̌ίζα κανία τσαί μοσχοκάρθι

1 κιλέ άλητε λεκό μακό (1000 γρ.)

½ κιλέ άλητε κουβάνιου

½ κιλέ άλητε τσίζινε

Για το μέουμα

2 ποκήζα του υβάτου μέλι

2 ποκήζα του υβάτου ζάχαζη

2 ποκήζα του υβάτου ύο

κάζα κοπανιστά

Έμε βάντε σε βαθία σκουτέα το άι με ταν αλισίβα τσαί

σ’ έμε ντίντε σου να λεκαζίσωι.

Απέ έμε βάντε τα ζάχαζη, το πορτοκάλι, το κονιάκι,

το μπέκιν, τα κανία τσαί το μοσχοκάρθι.

Σ’ έμε ανακατούκ̔ουντε κα να λ̣εί α ζάχαζη.

Έμε ξεζίχουντε τσαί το άλητε έλιγο-έλιγο τσ’ έμε

ζυμούντε. Έμε φκιάντε με του χέρε τα μαλαμακάρουνα

, σ’ έμε γκίχουντε τάνου τ̔α τσούτ̔α νή σε ένα πιατάτσι

σκαλιστέ από το κίσου μέρι για να ποίομε στσέδια,

τσι σ’ έμε βάντε τ̔ου ταβάδε.

Σ’ έμε φταίντε σε φούρνε όχι πρεσσού δενατέ για έμισε

ούρα. Τα μαλαμακάρουνα είνι θέντα μέουμα όπ̔ουρ

είνι αχνιστά. Έμε έχουντε βαλ̣ητέ το μέλι, τα ζάχαζη

τσαί το ύο να βράσωι. Έμε ξαφρίζουντε με τα

σιδερόμυσ̌α τον αφρέ τσ’ έμε αφήντε νι να ψουχσ̌άνει

λιγάτσι. Έμε βουκ̔ιάχουντε τάσου τα μαλαμακάρουνα

τσί σ’ έμε βάντε σε σκουτέα. Σ’ έμε πασπαούκ̔ουντε

με καζούλι κοπανιστέ τσαί κανία τσαί είνι έτοιμα.

Μελομακάρονα

3 ποτήρια του νερού λάδι

1 και μισό ποτήρι του νερού ζάχαρη

μισό ποτήρι του νερού αλισίβα

μισό ποτήρι του νερού πορτοκάλι και λίγο ξύσμα

1 κρασοπότηρο κονιάκ’

2 κουταλάκια μπέικιν

2 κουταλάκια κανέλλα και γαρύφαλλο

1 κιλό αλεύρι άσπρο μαλακό

½ κιλό αλεύρι μαύρο

½ κιλό αλεύρι κίτρινο

Για το μέλωμα

2 ποτήρια του νερού μέλι

2 ποτήρια του νερού ζάχαρη

2 ποτήρια του νερού νερό

καρύδια κοπανισμένα

Βάνομε σε βαθιά γαβάθα το λάδι με την αλισίβα

και τα χτυπάμε να ασπρίσουν.

Μετά βάζομε τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το κονιάκ,

το μπέικιν, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Τα ανακατεύομε καλά να λιώσει η ζάχαρη.

Ρίχνομε και το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνομε.

Φτιάχνομε με τα χέρια τα μελομακάρονα τα μπήγομε

πάνω στον τρίφτη ή σε ένα πιατάκι σκαλιστό

από το πίσω μέρος για να κάνουν σχέδια και τα βάζομε

στα ταψιά. Τα ψήνομε σε φούρνο όχι πολύ δυνατό

για μισή ώρα. Τα μελομακάρονα θέλουν μέλωμα

όπως είναι αχνιστά. Έχομε βάλει το μέλι, τη ζάχαρη

και το νερό αν βράσουν. Ξαφρίζομε με τρυπητή κουτάλα

τον αφρό και το αφήνομε να κρυώσει λιγάκι.

Βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα και τα βάζομε

σε γαβάθα.

Τα πασπαλίζομε με καρυδάκι κοπανισμένο και κανέλλα

και είναι έτοιμα.

Από το βιβλίο της Ελένης Μάνου, «Γεύσεις Τσακώνων», 2020, σελ. 227.

Δείτε και τον "Κόκορα γιαχνί ή Βούλε σταροτεγανιστέ νή τσικνιστέ"

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.