Espresso με τον οινολόγο Θοδωρή Κουτσουμπό

Espresso με τον οινολόγο Θοδωρή Κουτσουμπό

Νοέμβριος 06, 2022 - 23:01
3 σχόλια

Η στήλη Espresso επιστρέφει δυναμικά και αυτή την φορά φιλοξενεί τον Θοδωρή Κουτσουμπό. Έναν νεαρό από την Αρκαδία με μεγάλο πάθος για τα κρασιά και ιδιαίτερα για το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας. Ο Θοδωρής αν και μόλις 25 χρονών έχει ήδη σημειώσει μια  σημαντική πορεία στον κλάδο της οινολογίας, καθώς έχει συνεργαστεί με σημαντικά οινοπεία του εξωτερικού οπότε πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Θοδωρή, πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πού μεγάλωσες και ποιες ήταν οι σπουδές που ακολούθησες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τρίπολη. Σπούδασα Οινολογία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και έκανα 6 μήνες Erasmus Internship σε ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία του Μπορντό, στην Γαλλία το Châteaux Angélus. Αυτό το εξάμηνο ήταν πολύ σημαντικό για τις επόμενες επιλογές μου.  Έτσι γυρνώντας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσω το Πανεπιστήμιο, κάνω εγγραφή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου του Montpellier ώστε να εξειδικευτώ στην Αμπελουργία και την Οινολογία. Έπειτα, συνέχισα τις σπουδές μου στο Bolzano, στην Βορειά Ιταλία για να εξειδικευτώ στην Αμπελουργία Περιοχών Υψηλού Υψομέτρου. Παράλληλα, δούλεψα για το οινοποιείο Champagne Pierre Paillard στην Καμπανία της Γαλλίας με σκοπό να γνωρίσω από κοντά την παραγωγή της Σαμπάνιας.

Αυτή τη στιγμή κάνω την Πτυχιακή μου πάνω στο Μοσχοφίλερο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιου του Udine με σκοπό την ανακάλυψη νέων κλώνων και υποκειμένων αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή. Επόμενος σταθμός η Αυστραλία που θα συνεργαστώ με το οινοποιείο Pfeiffer Wines στην περιοχή της Victoria.

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για το αμπέλι  και το κρασί;

Ο παππούς μου, ο Τάσος Τρουπής και η αγάπη του για την καλλιέργεια της αμπέλου ήταν αυτός που με ενέπνευσε και με έφερε σε επαφή με το αμπέλι από παιδική ηλικία. Στην συνέχεια, το πάθος του πατερά μου Κώστα Κουτσουμπού για το κρασί, με έναυσμα την δημιουργία του οικογενειακού οινοποιείου μας το 2010, με βοήθησε να αποφασίσω τι θα κάνω στην ζωή μου.

 

Ποια είναι η δική σου αγαπημένη ποικιλία κρασιού ;

Μου έχει δοθεί η ευκαιρία λόγω των σπουδών μου και της συνεργασίας μου με οινοποιεία του εξωτερικού να δοκιμάσω πολλές διαφορετικές ποικιλίες και διαφορά στιλ κρασιών από όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά η αδυναμία μου είναι το Μοσχοφίλερο το οποίο θέλω να αναδείξω και να κάνω περισσότερο γνωστό.

 

Ποια είναι μια όμορφη ανάμνησή σου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί;

Ακόμα θυμάμαι να κάθομαι στα ποδιά του παππού μου πάνω στο τρακτέρ ενώ καλλιεργούσε τα αμπέλια. Εκεί έμαθα και να οδηγώ. Επίσης, ωραίες αναμνήσεις έχω από το πάτημα των σταφυλιών στον παραδοσιακό λινό μαζί με την οικογένεια μου.  

Γνωρίζουμε ότι τόσο λόγω των σπουδών σου όσο και της εργασίας σας έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό. Πώς νιώθεις που σε νεαρή ηλικία έχεις επισκεφτεί  διαφορετικά μέρη και έχεις γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους;

Από πολύ μικρός ξεκίνησα να εκπροσωπώ το οινοποιείο μας στο εξωτερικό σε εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις, όπως στην Αυστραλία, την Αμερική και χώρες της Ευρώπης.

Νιώθω τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους του χώρου όπως συνάδελφους, σπουδαίους οινοποιούς, Masters of Wine και Sommeliers. Έχω βρεθεί σε απίθανα αμπελοτόπια και έχω δοκιμάσει μεγάλα κρασιά. Το σημαντικότερο για εμένα όμως, είναι ότι γνώρισα και διατηρώ σχέσεις με φίλους σε όλο τον κόσμο.

Στο εξωτερικό έχουν απήχηση τα Ελληνικά κρασιά και συγκεκριμένα της Μαντινείας;  Τι σου λένε οι άνθρωποι που τα δοκιμάζουν;

Τα ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό μέχρι πρόσφατα είχαν πολύ μικρό μερίδιο αγοράς. Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί αποκτά αναγνωσιμότητα λόγω της βελτίωσης της ποιότητας και κυρίως της μοναδικότητας των ελληνικών ποικιλιών, ενώ η εξωστρέφεια των Ελλήνων οινοποιών παίζει μεγάλο ρόλο.  Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 γηγενείς ποικιλίες, εκ των οποίων οι 75 οινοποιούνται. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το Ελληνικό κρασί είναι ένας ανεξερεύνητος κόσμος που τώρα δειλά δειλά ξεδιπλώνεται. Σε αυτό συμβάλουν και οι νέοι οινολόγοι – οινοποιοί, που με τεχνογνωσία από το εξωτερικό, επιστρέφουν να αναδείξουν τις τοπικές μας ποικιλίες.

Το Μοσχοφίλερο όντας ένας από τους πρεσβευτές οίνους στο εξωτερικό, αποκτά πλέον μεγάλο μερίδιο αγοράς. Στο εξωτερικό εκπλήσσει ευχάριστα και γίνεται άμεσα αποδεκτό κάνοντας πιστούς φίλους και ακολούθους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνεις από τη δουλειά σου;

Σκεφτείτε το εξής, τον Ιανουάριο ξεκινάμε με ένα κλαδί που μοιάζει ξερό και τον ερχόμενο Δεκέμβριο απολαμβάνουμε ένα ωραίο ποτήρι κρασί. Ότι μεσολαβεί είναι η δουλεία μου. Με ενθουσιάζει που μπορώ να συνδυάσω επαφή με την φύση, οινοποίηση, εργαστηριακές αναλύσεις, γευσιγνωσίες και επαφή με ανθρώπους που αγαπούν το κρασί. Νιώθω ότι η δουλειά μου είναι πολύ δημιουργική, γεμάτη με γεύσεις, αρώματα, χρώματα…

Τέλος, ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Έχω να δω και να μάθω ακόμα πολλά…μετά θα γυρίσω. Έχω πολλά όνειρα για την Μαντινεία. 

Ειδήσεις: 

3 Σχόλια

Όταν οι νέοι έχουν όραμα, καλές βάσεις και όρεξη για δουλειά βρίσκουν το δρόμο τους. Στοχευμένες κινήσεις, εξωστρέφεια, απόκτηση εμπειριών, πολίτης του κόσμου και επιστροφή στην πατρίδα. Εύγε!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.