Τρία χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Ταλαγάνη

Τρία χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Ταλαγάνη

Απρίλιος 15, 2024 - 19:30
2 σχόλια

Πριν από τρία χρόνια, σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου 2021, έφυγε από κοντά μας για την αιονιότητα ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας πολίτης του κόσμου, ενας καλλιτέχνης με ακούραστη ερευνητική διάθεση, από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ανθρώπους του πνεύματος. Αγάπησε την Αρκαδία όσο τίποτε άλλο και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δημιουργίας του σε αυτήν.

Άοκνος, εργατικός, ονειροπόλος και δημιουργός ως το τέλος, η απουσία του Δημήτρη Ταλαγάνη είναι αισθητή στην Τρίπολη, στην Αρκαδία και στη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια· μετά μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.

Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει. Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d'automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l' Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.

Το 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει:

το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ
την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.

Επίσης έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.


2 Σχόλια

Τεραστιος καλλιτεχνης.. Μαζι του η Τριπολη θα μπορουσε να ειναι η πρωτη πολιτιστικη πρωτευουσα της Ελλαδας. Δεν τον ηθελαν οι τοπικοι προυχοντες για να μην τους κλεψει την δυναμη..την αιγλη κ την δοξα... με αποτελεσμα αντι για 100 χρονια μπροστα να παμε 200 χρονια πισω. Κλαψτε τωρα τρεχοντας συγχρονως πισω απο τους προυχοντες κ φατε τσιμεντα κ επαρση. Δυστυχως στην ζωη καμαρωνουν λαθος ατομα..

Ωραίος ήταν ο Δημήτρης, καλλιτέχνης, πολίτης και κοσμοπολίτης, πνευματικό κεφάλαιο για τον τόπο μας. Η Τρίπολη φυσικά του γύρισε την πλάτη όπως κάνει διαχρονικά με όλα τα τέκνα της που δημιουργούν και προσφέρουν, που πετυχαίνουν, διακρίνονται, ψηλώνουν και ξεχωρίζουν. Τι να κάνουμε τόσο λίγοι και κοντοί που είμαστε... για να φαινόμαστε ψηλοί κλαδεύουμε και κονταίνουμε τους γύρω μας, όπως κάναμε και με τον Ταλαγάνη. Ακόμη θυμάμαι τον δήμαρχο μέντορα του νυν δημάρχου να ανεβάζει τον Δημήτρη στη σκηνή και να τον επιδεικνύει σαν τρόπαιο στις εκλογές του '98. Γιατρός και χωρικός - μη σου τύχει -/-

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.